Annons
Tänk på säkerheten: Använd  hjälm, arbetshandskar, skyddsglasögon, skydds-skor och sågbyxor när du sågar.
Tänk på säkerheten: Använd hjälm, arbetshandskar, skyddsglasögon, skydds-skor och sågbyxor när du sågar.

Såga med batteri - Vi i Villatestet

Verktyg & redskap

I samarbete med tidningen Gör det själv presenterar vi i varje nummer tester av verktyg för villaägaren! Först ut är test av batteridrivna kedjesågar som blir allt vanligare i takt med att batterierna blir både lättare och starkare.

Annons

En batteridriven kedjesåg har inte bensinsågens styrka. Och den kan inte heller arbeta nonstop i flera timmar som en elsåg. Men för de flesta villa-ägare är den fullt tillräcklig.

Det är stor skillnad mellan de olika sågarna i testet. Ingen batterisåg är billig – du kan lätt hitta både elsågar och bensinsågar som är billigare. Men du slipper bensinångor och sladdar. Och tänk på: Ju mer sågen ska kunna användas till, desto dyrare blir den.

På viivilla.se kan du läsa mer om de olika sågarna.

Så här gjordes testet:

Styrka väger vi in med 30 procent. Vi har fällt träd och följt anvisningarna för respektive såg. Det innebär att de större sågarna har fått kämpa med 10-20 centimeter tjocka stammar medan de mindre har fått fälla 5-10 centimeter tjocka träd. Det har gett oss en bra uppfattning om hur mycket en såg orkar och hur uthållig den är.

Funktion väger vi in med 25 procent. Vi har tittat på svärdlängden, hur bra locket för påfyllning av kedjeolja sitter och om sågen har ett kastskydd. Vi har sett efter hur snabbt kedjan stannar när kastskyddet har utlösts. Vi har också sett efter om sågen har barkskydd (nosskydd).

Hantering väger vi in med 25 procent. Vi har sågat, kvistat och undersökt hur man sträcker kedjan och byter den. Vi kollade också hur enkelt eller svårt det var att fylla på olja, som bör kunna utföras med handskar på. Och vi har förstås tagit loss batteriet, laddat det och satt det på plats.

Ergonomi väger vi in med 20 procent. Hur tung är sågen? Känns den välbalanserad? Vibrerar den mycket? Hur är den att hålla i – även längre stunder? Bra placerade reglage är ett plus.

Så här tolkas resultatet

9-10 Toppkvalitet
Inga anmärkningar

7-8 Mycket bra
Utmärkt kvalitet

Annons

4-6 Medel
Genomsnittsprodukt

2-3 Dålig
Under medel, bör undvikas

0-1 Usel
Låt bli – köp inte!

Fler batterier passar

GKC1820L
Black & Decker

Har du redan en 18V skruvdragare från Black & Decker passar batteriet - då kan du spara in på att inte köpa särskilt batteri till sågen.

Styrka: Sågen imponerar inte direkt, men klarar trots allt uppgifterna i testet. Den strävar på även om det kostar en hel del när det gäller uthållighet.

Funktion: Med denna kedjesåg kan man lätt frestas att såga grövre träd.  Men den trivs bäst med mindre stammar och tuktning av grenar och buskar.

Hantering: Alldeles för litet påfyllningshål för oljan. Man trycker på ett gummilock för att smörja kedjan. Kedjan spänns när två skruvar lossas och en tredje dras åt. Bökigt.

Ergonomi: Fin balans och låg vikt gör att man inte blir så trött i armarna. Man tenderar gärna att pressa på lite extra eftersom kedjan inte skär så lätt. Det går ut över händerna.

Effekt: 18 V, 1,5 Ah Li-jon
Vikt:
2,3 kg
Pris: 2 095 kronor
www.blackdecker.se
031-68 60 00

Överlägsen proffssåg 

MSA 160 C-BQ
Stihl

Kan utan problem kapa grenar, även om de är 20 cm i diameter. Imponerande! Gjord för yrkesanvändare som vill ha en tyst maskin.

Styrka: Snabb, stark och med en kedja som skär som i smör är detta den mest effektiva, lättarbetade och bästa batteridrivna såg vi har arbetat med.

Funktion: Långt svärd och väldigt bra kedja gör den ytterst användbar. Det är långt kvar till prestanda som hos bensinsågar, men det kommer säkert. Bra kvalitet och hög säkerhet.

Hantering: Föredömligt påfyllningslock med praktisk fånglina. Kan skruvas av och på även med handskar. Kedjan spänns snabbt utan verktyg.

Ergonomi: Relativt lätt trots storleken vilket gör att arbetet går lättare. Det gummiklädda handtaget ger fint grepp. Det främre båghandtaget gör att man håller sågen säkert.

Effekt: 36 V, 4,5 Ah Li-jon
Vikt:
4,9 kg
Pris: Från 6 380 kronor
www.stihl.se
020-555 666

Perfekt i trädgården

CST 2018-LI
Gardena

Denna lilla starka maskin ska hjälpa till i trädgården och det gör den med gott resultat och hög säkerhet. Priset är dessutom mycket attraktivt.

Styrka: Maskinen ger ett gediget och kraftfullt intryck trots sin storlek. Uthålligheten imponerar och man hinner mycket innan batteriet måste laddas.

Funktion: Riktigt kastskydd som på de stora maskinerna. Smidig, stark och uthållig nog för att kapa grenar och fälla mindre träd. Kan också användas till att såga ved.

Hantering: Stort lock och hål för påfyllning av olja och fånglina på locket. Tydligt lättavläst fönster så man ser när oljan tar slut. Kedjespänningen går snabbt – utan verktyg. Tvåknappssystem för att starta.

Ergonomi: Greppvänliga handtag och låg vikt inbjuder till långa arbetspass utan att man blir särskilt ansträngd.

Effekt: 18 V, 2,6 Ah Li-jon
Vikt: 3,3 kg
Pris: 2 240 kronor
www.gardena.se
036-14 65 00

Lätt och smidig

BUC 122RFE
Makita

En såg för byggarbetsplatser och trädgårdsjobb. Den arbetar fint med fällning av träd, beskärning av buskar. Smidig och lätt, men dyr.

Styrka: Två 18 V batterier på vardera 3,0 Ah innebär att du inte behöver vänta på laddning. Kvalitetsintrycket är bra, både för helhet och detaljer.

Funktion: Inget kastskydd, utan här har man satt ett spetsskydd som förhindrar att man kan sticka in svärdet i träet. Med tanke på priset borde sågen ha kastskydd.

Hantering: Oljelocket sitter lättåtkomligt. Det är stort och bra. Ingen fånglina men ett tydligt  fönster där man ser oljenivån. Lätt att byta batteri.

Ergonomi: Man får inte riktigt plats för två händer och det kan fresta dig att hålla med bara en hand. Det är farligt! Balansen är bra. Fint gummiklätt bakre handtag.

Effekt: 18 V, 3,0 Ah Li-jon
Vikt: 2,6 kg
Pris: 5 287 kronor
www.makita.se
08-50 58 19 00

Uthålligt batteri

RCS 36
Ryobi

Kedjan snurrar inte så fort men sågen kämpar på riktigt bra. Batteriet räcker länge, även vid grövre dimensioner.

Just nu läser andra: Bygga altan och trädäck på nytt sätt

Styrka: Man luras lite av den lägre hastigheten på kedjan, men sågen klarar utan problem stammar med en diameter på 20 cm. Kvaliteten på plast och detaljer är helt ok.

Funktion: Inget kastskydd utan ett monterat spetsskydd på svärdet. Det är önskvärt med ett kastskydd på en sådan här stor maskin, men då blir priset säkert högre.

Hantering: Oljepåfyllningen sitter under batteriet, och det är svårt att fylla på. Batteriet passar till många Ryobimaskiner. Säkerhetsknappen för strömbrytaren borde skjutas framåt istället för bakåt – det blev lite obekvämt i längden.

Ergonomi: Bra handtag som medger bra grepp i många positioner. Fin balans.

Effekt: 36 V, 2,6 Ah Li-jon
Vikt: 4,4 kg
Pris: 2 999 kronor
www.ryobitools.se
08-24 60 30

Stor och kraftig

AKE 30 LI
Bosch

Boschsågen kämpar om att vara kraftigast. Den matchen vinner den inte mot Stihl, men sågen imponerar och har ett bra pris.

Styrka: Inte lika uthållig som testvinnaren men kraften räcker till. Med tanke på priset kommer den säkert att locka många att välja den i stället för en bensinsåg.

Funktion: Riktigt kastskydd, barkstöd i metall och ett långt svärd. Kedjebroms som stannar kedjan på 0,1 sek. Det mesta man kan önska av en stor maskin.

Hantering: Maskinen kan mer än att såga av grenar. Oljepåfyllning sker ovanpå maskinen i ett stort lättåtkomligt hål. Batteriet passar i flera maskiner från Bosch. En relativt tung kedjesåg.

Ergonomi: Bra lättskötta knappar och gummiklädda handtag. Sågen är lite tung.

Effekt: 36 V, 2,6 Ah Li-jon
Vikt: 5,2 kg
Pris: Från 3 800 kronor
www.bosch.se
08-750 18 20

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!


Vi i villa tipsar dig

23 januari 2013

0 Kommentarer

5

Råd och tips vid köp av snöslunga

Snöslungor sparar både din tid och din energi. Inte så konstigt att snöslungorna har gått åt som smör i solsken de senaste vintrarna. Men vad ska du...

1

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

2

Flera verktyg i ett

Vi i Villa inspirerar säkert till att fixa, dona och renovera. Då är det praktiskt att ha alla verktyg samlade i en väska med gemensamt batteri – eller...

0

Var rädd om ryggen! Arbeta rätt i trädgården

Att jobba i trädgården är för en del ett nödvändigt ont, för andra ett rent nöje. Vilken av kategorierna du än tillhör är det viktigt att du arbetar på...

0

Tvätta med HÖGTRYCK!

Högtryckstvätten blir snabbt en oumbärlig hjälpreda i vardagen, men var försiktig - strålen är stark!

2

Högtryck - en kalldusch för smutsen

Kocken Per Morberg använder högtrycken för att skala potatis. Det vanligaste användningsområdet för en högtryckstvätt är nog annars rengöring av mer...

3

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

0

Stora verktygsguiden

Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

0

Sopborste och skrapa i ett

Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons