Annons

Renare hemma med rätt dammsugare

Verktyg & redskap

Städning hör knappast till livets största glädjeämnen. Finns det knep för att få det tråkiga jobbet lite roligare?

Annons

De flesta av oss tycker nog att städning knappast hör till livets största glädjeämnen. För det är ju ofta inte det du gör som syns, utan det du eventuellt inte gör. Som när du glömt att ta bort dammråttorna under soffan när svärmor kommer på besök och tappar skeden! Finns det några knep att få det tråkiga jobbet lite roligare? En ny dammsugare kanske? Eller en centraldammsugare! En städrobot - kan det vara något? Eller kanske du ska leja ut hela eländet till ett proffs?

Vi har talat med Anders Odell på Konsumentverket. Han vet vad du ska titta efter när du väljer en ny dammsugare. Det finns dammsugare i nästan alla prisklasser, från 1 000 kronor och upp till 20 000. Värst i prishänseende är städmaskinen "Kirby", som endast säljs via hembesök. Den har testats av Konsumentverket och visar sig inte vara speciellt mycket bättre än en vanlig dammsugare för cirka 3 000 kronor.

- Över huvud taget bör du inte köpa en så central apparat som en dammsugare vid dörren, säger avdelningsdirektör Anders Odell, ansvarig för Konsumentverkets tester av dammsugare.

Verket utarbetar metoder, som i detalj beskriver hur apparaternas funktion och prestanda ska provas. Själva testerna utförs där, men för vissa egenskaper kan man behöva särskild provningsutrustning. Då anlitar verket laboratorier utanför Sverige.

Dyr behöver inte vara bättre

När det gäller ordinära dammsugare finns det inget klart samband mellan pris och apparat. En dammsugare för 3 000 kronor kan vara lika bra som en som kostar dubbelt så mycket.

Utbudet av dammsugare är mycket stort på marknaden. Därför är det viktigt att produkterna är provade och utvärderade. Saknas testresultat bör du försöka prova den praktiskt i butiken.

- Dammsugaren ska kännas lätt och vara följsam. Olika reglage ska vara enkla att hantera, påse och filterhållare lättillgängliga. Vidare ska den ha ett teleskoprör som är lätt att hantera, säger Anders Odell, som också tycker att du ska jämföra ljudnivåerna på de olika modellerna.

Tungt att dammsuga

Att dammsuga innebär fler moment än vad man tänker på, och många av dem är ganska tunga. Varje gång du använder apparaten ska den bäras fram ur sitt gömställe i städskåpet. Upp till åtta kilo kan dammsugaren väga - så egentligen borde detta vara ett jobb för den som är starkast i familjen. Men så ser inte verkligheten ut, eller hur? Sedan ska maskinen monteras ihop och sladden ska sättas i väggen. Munstycken ska regleras och bytas. Maskinen ska dras över trösklar och teleskopröret justeras, liksom dammsugarens sugeffekt. Har du flera våningar ska dammsugaren bäras upp och ned för trapporna. Om du nu inte vill satsa på en dammsugare i varje våning. Hur som helst måste trappan också dammsugas.

Därför är det viktigt att dammsugaren är lätt att hantera. Ljudnivån bör inte heller vara för hög.

Annons

- Ta god tid på dig i butiken att välja. Tänk på att samma tillverkare har olika varianter av samma modell, vilka kostar olika mycket. Ofta är grundfunktionerna tämligen likvärdiga, säger Anders Odell.

Dyr extrautrustning?

Den dyra modellen kan ha någon liten facilitet som den billiga inte har. Tänk efter hur det ser ut hemma hos dig. Behöver du verkligen en dyrbar lyxdetalj, eller räcker det med en "vanlig" modell? Om det inte är så att en häftig lyxdetalj kan förmå mannen i huset att använda dammsugaren lite oftare?

Se också till att munstycket är original och detsamma som användes vid Konsumentverkets tester. En extremt billig maskin kan ha ett billigt piratmunstycke! Munstycket är ofta den svagaste länken när det gäller dammsugarens upptagningsförmåga.

Anders Odell tycker att du ska välja ett känt dammsugarmärke. Ofta tar stormarknaderna hem udda märken och säljer ut apparaterna billigt. Säkert kan detta vara ett frestande tillfälle att få en maskin till en ringa kostnad. Men hur är det med garantier och reparationer om apparaten skulle gå sönder? Var får du tag i dammsugarpåsar?

Jämför påskostnad

Just dammsugarpåsarna kan vara ett kapitel för sig. Jämför gärna vad de kostar att köpa och hur lätta de är att få tag på. En billig maskin som fordrar dyra påsar, vilka inte går att få tag på överallt, blir till slut en dyr historia!

Många dammsugarpåsar tillverkas som piratkopior, men Anders Odell råder att du köper de påsar som tillverkaren rekommenderar. Maskinerna mår oftast bäst av det, säger han.

Har du allergiker i familjen?

I så fall kan det vara idé att köpa en dammsugare med s k HEPA-filter, som effektivt tar hand om även mycket små partiklar. Ibland kan filtren till och med fungera som luftrenare.

Centraldammsugare blåser smutsen utomhus

I dag talas det mycket om centraldammsugare, vilka ibland ingår som standard i nybyggen. Är dessa verkligen bättre än vanliga dammsugare, och i så fall på vilket sätt?

Med en centraldammsugare slipper du släpa på en tung maskinenhet - den sitter fast förankrad i källaren. Däremot gäller det att hantera en cirka 10 meter lång orm till slang.

Enligt konsumentverket var partikelutsläppet i genomsnitt mycket högre hos centraldammsugare än hos vanliga dammsugare. Men den stora fördelen med centraldammsugaren är att den blåser ut partiklarna utanför huset. Därför kan den vara ett bra alternativ för den som är allergisk. Däremot bör du som allergiker inte tömma en centraldammsugare, eftersom den innehåller många kilo allergiframkallande damm. Detta gäller i synnerhet de som saknar påse.

Men, för grannsämjans skull, tänk på var du placerar utblåset så att inte grannarna får ditt mattludd på flintasteken. Det kan också bullra en del från utblåset. Välj en modell med lägre buller på utblåset. En skillnad på 10 d(B)A upplevs som en fördubbling.

Inte heller när det gäller centraldammsugare kan du på priset avgöra hur bra den är. Centraldammsugarna kostar mellan 4 500 och 10 000 kronor.

Begär alltid testresultat

Vilken typ av dammsugare du än funderar på att köpa, bör du be att få se testresultat för den maskin du valt ut. Annars kan det vara mycket svårt att avgöra maskinens prestanda. Det är nämligen inte många försäljare som tillstår att deras produkter inte håller måttet. Som konsument måste du vara lite envis och "besvärlig" om du vill få en så bra produkt som möjligt. Detta gäller i synnerhet när du köper en centraldammsugare. Detta är en stor investering, som du dessutom bygger in i huset. Köper du "fel" maskin kan det bli ett dyrt misstag.

Robot i framtiden?

En trevlig liten sak i dammsugarväg är städroboten, som åker omkring i huset och letar dammråttor alldeles på egen hand. Så småningom, efter diverse törnar, lär sig denna trevliga varelse ditt hem och åker runt från hörn till hörn utan att krocka varken med dina möbler eller med väggarna. Roboten får dock än så länge ses som framtidens rengöringsmaskin, men håll med om att den snabbt skulle bli en kär familjemedlem!

Städhjälp

För oss som inte tycker att det finns roligare saker att göra än att städa finns faktiskt ytterligare ett alternativ. Att helt enkelt leja ut det hela. Det finns företag som har tagit som sin uppgift att sköta hemservicen åt dem som inte vill, kan eller hinner städa så mycket som behövs. De som arbetar i dessa bolag ser inte städning som ett nödvändigt ont. För dessa är det istället en utmaning att få ditt hus skinande rent. För cirka 250 kronor inkl moms i timmen tar dessa änglalika proffs hand om hela städproceduren och huset är rent från tak till golv när du kommer hem. Onekligen ett lockande alternativ! Vissa företag anlitar hemserviceföretag åt sina anställda. Detta betraktas som en löneförmån, vilken är skattepliktig.

Vilka städvanor du än har, och vem som än gör jobbet, behöver du en ordentlig dammsugare.

Visst kan du installera centraldammsugaren själv

Städa med feng shui

Så får du bättre inomhusluft

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

03. juli 2002
 
Annons
Mer om Verktyg & redskap

Uppdatera verktygsboden: 11 trädgårdsfavoriter

Verktyg & redskap Varsågod, elva nya trädgårdsfavoriter som håller tomten i schack. 

Flitiga fogsvansar - Vi i Villatestet

Verktyg & redskap Fogsvansen kan användas till all sågning - från plywoodskivor till grovt virke. Numera har de universaltandning och bör kunna såga både tvärs över och...

Nyttiga prylar för huset

Verktyg & redskap Väggfärg, trapprenoveringskit och snöraka är nyttiga prylar för huset.

Spikutdragare och proffstips

Verktyg & redskap Använd en spikutdragare för hårt inslagna spikar och tänk på att skydda golvet när det är dags att snickra inomhus.

Röj snön rätt i vinter

Verktyg & redskap Vissa älskar snö; andra avskyr den. Oavsett vilket behöver man röja bort den från platser där man inte vill ha den, som gångar, uppfarter och trottoarer...

Snöfall, vackert och ansvarsfullt

Verktyg & redskap Vintern är här. Och med den ett drygt arbete med snöskyffeln. Snöperioden innebär ansvar för dig som villaägare, både gentemot omgivningen och din egen...

Gör det själv med smarta verktyg

Verktyg & redskap Borra, skruva, klippa, hamra… Rätt verktyg gör det enklare att jobba och ger bättre resultat. Vi i Villa tipsar om tio smarta verktyg för olika sorters arbeten.

Rätt utrustning för snöröjning!

Verktyg & redskap När julen närmar sig har de flesta en förhoppning om en vit jul med mycket snö. Men med snön kommer även ett ansvar som varje villaägare har, nämligen...

Inte utan min skruvdragare

Verktyg & redskap För hemmafixaren och villaägaren finns det i dag en uppsjö av multiverktyg – borta är tanken på en produkt – ett användningsområde. I dag gäller ett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons