Testet visade att borsten fungerar bäst om skaftet är långt. Fogkratsen funkar bättre med kort skaft, då kan man kratsa med ena handen och dra upp ogräs med den andra – utan att byta mellan stående och knäliggande ställning.
Testet visade att borsten fungerar bäst om skaftet är långt. Fogkratsen funkar bättre med kort skaft, då kan man kratsa med ena handen och dra upp ogräs med den andra – utan att byta mellan stående och knäliggande ställning. Foto: Kristian S Krogh

Rätt redskap mot ogräset - Vi i villa testet

Verktyg & redskap

Att hitta ett perfekt redskap mot ogräs mellan stenplattor är verkligen inte lätt. I detta test visade fogborstarna bättre resultat än fogkratsarna. Men det gäller också att välja rätt längd på skaftet för en bra arbetsställning.

Det finns hårda och styva fogborstar vars borst är spetsig för att den ska komma ner mellan plattorna. På några borstar sitter det liten metallspets. För att använda den som fogkrats ska borsten vändas, vilket kan vara nödvändigt när borsten inte är tillräckligt effektiv.

Det finns också fogrensningsjärn och knivar i olika utföranden. Några har spetsiga ändar, andra är vinklade som en hake.

Både knivar och borstar finns med korta och långa skaft, och några säljs med multifunktionsskaft som passar flera verktyg och redskap från samma tillverkare.

Tyvärr var inget av redskapen i detta test perfekt.

Priserna är dock relativt låga och man har därför råd att prova sig lite fram för att hitta ett favoritredskap.

Vi i Villas trädgårdsskribent Lotte Bjarke som utförde testet, menar att tanken med fogborstarna är att man ska matta ut ogräset genom att såra de ytliga och synliga delarna. Rötterna kommer nästan aldrig med upp, oavsett vilket av testredskapen man väljer. Och det räcker aldrig med en enda insats. Du måste bearbeta ogräset många gånger.

Om vi ska peka på en testvinnare blir det en borste, och här konkurrerar den från Burgon & Ball med den från Gardena om titeln. Men skaften till dem är lite för korta, och de bör helst också kompletteras med en fogkrats.

Vad ska du välja?

Krats
Fördel: Bättre än borsten i breda fogar.
Nackdel: Hur man än bär sig åt, så drar kratsen med sig fogsand. I långa loppet medför det extra arbete eftersom ogräset tränger längre och längre ner i fogen och man ska dessutom borsta plattorna efteråt.

Borste
Fördel:
Man drar inte upp så mycket fogsand. Perfekt när fogarna är smala och kratsen inte kan komma åt.
Nackdel: Duger inte lika bra när fogarna är breda.

Så här testade vi och satte betyg

Vilket redskap ska man välja om man har en stenterrass på cirka 25 kvadratmeter och vill hålla det ogräsfritt? Den frågan ställde vi till ett antal tillverkare och bad dem samtidigt välja de fogkratsar och borstar som bäst uppfyller följande tre önskemål:

1.  Redskapet ska effektivt få bort olika slags ogräs, till exempel maskros, från fogarna utan att man kör redskapet fram och tillbaka flera gånger på samma ställe.

2. Redskapet ska vara lättskött och smidigt.

3. Redskapet ska vara ergonomiskt, så att ryggen inte belastas i onödan.
Betyget avgjordes av hur bra redskapet uppfyller dessa önskemål, inklusive skaftets längd – även om olika personer kräver olika skaftlängd.

Vi har inte testat slitage och livslängd.

= En besvikelse
= Acceptabel
= Bra
= Mycket bra
= Suverän

Lite svår

 

WOLF-Garten

Kombisystem bestående av:
Fogborste FB-M
Pris: 129 kronor
Fogkniv FK-M
Pris: 99 kronor
Multifunktionsskaft: Klicksystem. Monteras lätt. Långt skaft ZM 150
Pris: 139 kronor

Borste med långt skaftOmdöme: Multifunktionsskaft av läckert trä. Verkar lite löst, precis som om kopplingen är på väg att släppa. Ingen fogkrats. Vinklingen av borsten i förhållande till skaftet är avig och gör det svårt att arbeta med den, främst för att kraften inte överförs optimalt från skaft till borste.

Kniv med långt skaftOmdöme: När kniven har satts fast känns redskapet löst och ostadigt. Knivens vinkel i förhållande till skaftet är avig och gör det svårt att arbeta med kniven.

Långt skaft och stark

Burgon & Ball

Stenplatteborste 7151-131
Med långt skaft, 160 cm
Med kort skaft, 50 cm
Pris: 198 kronor/st

Borste med långt skaftOmdöme: Läckert träskaft som tyvärr känns lite tunt för att vara perfekt. Bra vinkel mellan borsten och skaftet gör att kraften överförs optimalt. Borsten har ingen fogkrats, men är stark, verkar rejäl och är effektiv. Det belönas med en delad förstaplats.

Borste med kort skaftOmdöme: Läckert redskap med samma slags borste som den med långt skaft, men nu försedd med fogkrats. Borsten är inte bra med kort skaft, för det är svårt att överföra kraften ordentligt och mycket kraft går till spillo. Man får snabbt ont i ryggen.

Bra borste med långt och behagligt skaft

Gardena

Kombisystem bestående av:
Fogborste
Pris: 99 kronor
Fogkrats (kniv)
Pris: 129 kronor inkl. kort skaft
Multifunktionsskaft: Ett kort skaft, som ingår i priset, och ett långt på 130 cm som man kan byta. För att ta bort redskapet ska man lossa en skruv på skaftet. Det fungerar utan problem, men man får inte dra åt skruven för hårt.
Pris: Långt skaft 135 cm för 135 kronor, 150 cm för 185 kronor.

Fogkrats med långt skaftOmdöme: Känns rejäl, men vinkeln mellan skaft och krats är inte bra och det gör det svårt att använda kratsen.

Fogkrats med kort skaftOmdöme: Kratsen fungerar bättre med kort skaft, för här tycks vinkeln stämma och då blir det lättare att rensa. Det är en fördel att använda kort skaft eftersom man då kan kratsa med ena handen och dra upp ogräs med den andra.

Borste med långt skaftOmdöme: Multifunktionsskaft av metall med en beläggning som känns skön och som ger bra grepp för händerna. Skaftet borde vara lite längre. Det är en fördel att skaftet är lite böjt upptill eftersom det gör det mer ergonomiskt. Bra, kraftig borste som tyvärr saknar krats.

Borste med kort skaftOmdöme: Borsten är densamma som till långt skaft, men med kort skaft fungerar den inte bra. Arbetet är besvärligt och man blir lätt trött.

Skön men ineffektiv

Fiskars

Plattrensborste QuickFit
Pris: 155 kronor
Skaft: QucikFit 145 cm
Pris: 170 kronor

Borste med långt skaftOmdöme: Multifunktionsskaft av metall med en beläggning som känns skön och som gör att händerna inte glider på skaftet. Känns lite ostadig. En ring ska skjutas bakåt och sedan kan redskapet frigöras. Det låter enkelt men det är det inte. Lång borst i förhållande till de övriga i testet. Kanske är det just borstens längd som gör att den känns lite sladdrig att arbeta med och inte är så effektiv. Fogkrats finns på borsten.

Dubbelt järn

De Wit

V-rensjärn
Skaft: 140 cm
Pris: 209 kronor

Krats med långt skaftOmdöme: Läckert, starkt skaft som känns skönt och verkar kraftfullt. Bra längd. Fogrensningsjärnet har knivar i två bredder för olika fogbredder. Det är lätt att arbeta med redskapet, bland annat tack vare vinkeln mellan järn och skaft. Men järnet fungerar inte optimalt med ett så långt skaft och därför ger vi endast tre villor.

Köpinformation:

WOLF-Garten:  MTD Trädgårdsmaskiner, www.wolf-garten.se,
tel. 0515-171 00

Burgon & Ball: Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik, www.lillafiskaregatans­tradgardsbutik.se, tel. 046-590 00 30

Gardena: www.gardena.se, tel. 036-14 65 00

Fiskars: www.fiskars.se, tel. 042-36 11 00

DeWit: Trädgårdsgrossisten, www.tradgardsgrossisten.se, tel. 046-24 81 75

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08 augusti 2012
 
Mer om Verktyg & redskap
Annons

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Verktyg & redskap Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om den bästa verktygsförvaringen. 

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Verktyg & redskap Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

Vi i Villa-testet: Lättare skottning med rätt verktyg

Verktyg & redskap Även om snöflingorna dalar sakta mot marken, så bildas det snabbt en driva – då ska snöskyffeln fram. Ska du köpa ny, finns det en hel del att tänka på.

Tvätta med tryck - Vi i villa-testet

Verktyg & redskap Små högtryckstvättar är nästan lika bra som större modeller visar vårt test.

Byt fönster med fiffigt verktyg - Smarta prylen

Verktyg & redskap Aldrig mer behöver man kämpa med att hålla fönstret på plats vid montering.

Gör redskapen redo för våren

Verktyg & redskap Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

Verktyg & redskap God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Stora verktygsguiden

Verktyg & redskap Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

Sopborste och skrapa i ett

Verktyg & redskap Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.