Annons
Testet visade att borsten fungerar bäst om skaftet är långt. Fogkratsen funkar bättre med kort skaft, då kan man kratsa med ena handen och dra upp ogräs med den andra – utan att byta mellan stående och knäliggande ställning.
Testet visade att borsten fungerar bäst om skaftet är långt. Fogkratsen funkar bättre med kort skaft, då kan man kratsa med ena handen och dra upp ogräs med den andra – utan att byta mellan stående och knäliggande ställning. Foto: Kristian S Krogh

Rätt redskap mot ogräset - Vi i villa testet

Verktyg & redskap

Att hitta ett perfekt redskap mot ogräs mellan stenplattor är verkligen inte lätt. I detta test visade fogborstarna bättre resultat än fogkratsarna. Men det gäller också att välja rätt längd på skaftet för en bra arbetsställning.

Annons

Det finns hårda och styva fogborstar vars borst är spetsig för att den ska komma ner mellan plattorna. På några borstar sitter det liten metallspets. För att använda den som fogkrats ska borsten vändas, vilket kan vara nödvändigt när borsten inte är tillräckligt effektiv.

Det finns också fogrensningsjärn och knivar i olika utföranden. Några har spetsiga ändar, andra är vinklade som en hake.

Både knivar och borstar finns med korta och långa skaft, och några säljs med multifunktionsskaft som passar flera verktyg och redskap från samma tillverkare.

Tyvärr var inget av redskapen i detta test perfekt.

Priserna är dock relativt låga och man har därför råd att prova sig lite fram för att hitta ett favoritredskap.

Vi i Villas trädgårdsskribent Lotte Bjarke som utförde testet, menar att tanken med fogborstarna är att man ska matta ut ogräset genom att såra de ytliga och synliga delarna. Rötterna kommer nästan aldrig med upp, oavsett vilket av testredskapen man väljer. Och det räcker aldrig med en enda insats. Du måste bearbeta ogräset många gånger.

Om vi ska peka på en testvinnare blir det en borste, och här konkurrerar den från Burgon & Ball med den från Gardena om titeln. Men skaften till dem är lite för korta, och de bör helst också kompletteras med en fogkrats.

Vad ska du välja?

Krats
Fördel: Bättre än borsten i breda fogar.
Nackdel: Hur man än bär sig åt, så drar kratsen med sig fogsand. I långa loppet medför det extra arbete eftersom ogräset tränger längre och längre ner i fogen och man ska dessutom borsta plattorna efteråt.

Borste
Fördel:
Man drar inte upp så mycket fogsand. Perfekt när fogarna är smala och kratsen inte kan komma åt.
Nackdel: Duger inte lika bra när fogarna är breda.

Så här testade vi och satte betyg

Vilket redskap ska man välja om man har en stenterrass på cirka 25 kvadratmeter och vill hålla det ogräsfritt? Den frågan ställde vi till ett antal tillverkare och bad dem samtidigt välja de fogkratsar och borstar som bäst uppfyller följande tre önskemål:

1.  Redskapet ska effektivt få bort olika slags ogräs, till exempel maskros, från fogarna utan att man kör redskapet fram och tillbaka flera gånger på samma ställe.

Annons

2. Redskapet ska vara lättskött och smidigt.

3. Redskapet ska vara ergonomiskt, så att ryggen inte belastas i onödan.
Betyget avgjordes av hur bra redskapet uppfyller dessa önskemål, inklusive skaftets längd – även om olika personer kräver olika skaftlängd.

Vi har inte testat slitage och livslängd.

= En besvikelse
= Acceptabel
= Bra
= Mycket bra
= Suverän

Lite svår

 

WOLF-Garten

Kombisystem bestående av:
Fogborste FB-M
Pris: 129 kronor
Fogkniv FK-M
Pris: 99 kronor
Multifunktionsskaft: Klicksystem. Monteras lätt. Långt skaft ZM 150
Pris: 139 kronor

Borste med långt skaftOmdöme: Multifunktionsskaft av läckert trä. Verkar lite löst, precis som om kopplingen är på väg att släppa. Ingen fogkrats. Vinklingen av borsten i förhållande till skaftet är avig och gör det svårt att arbeta med den, främst för att kraften inte överförs optimalt från skaft till borste.

Kniv med långt skaftOmdöme: När kniven har satts fast känns redskapet löst och ostadigt. Knivens vinkel i förhållande till skaftet är avig och gör det svårt att arbeta med kniven.

Långt skaft och stark

Burgon & Ball

Stenplatteborste 7151-131
Med långt skaft, 160 cm
Med kort skaft, 50 cm
Pris: 198 kronor/st

Borste med långt skaftOmdöme: Läckert träskaft som tyvärr känns lite tunt för att vara perfekt. Bra vinkel mellan borsten och skaftet gör att kraften överförs optimalt. Borsten har ingen fogkrats, men är stark, verkar rejäl och är effektiv. Det belönas med en delad förstaplats.

Borste med kort skaftOmdöme: Läckert redskap med samma slags borste som den med långt skaft, men nu försedd med fogkrats. Borsten är inte bra med kort skaft, för det är svårt att överföra kraften ordentligt och mycket kraft går till spillo. Man får snabbt ont i ryggen.

Bra borste med långt och behagligt skaft

Gardena

Kombisystem bestående av:
Fogborste
Pris: 99 kronor
Fogkrats (kniv)
Pris: 129 kronor inkl. kort skaft
Multifunktionsskaft: Ett kort skaft, som ingår i priset, och ett långt på 130 cm som man kan byta. För att ta bort redskapet ska man lossa en skruv på skaftet. Det fungerar utan problem, men man får inte dra åt skruven för hårt.
Pris: Långt skaft 135 cm för 135 kronor, 150 cm för 185 kronor.

Fogkrats med långt skaftOmdöme: Känns rejäl, men vinkeln mellan skaft och krats är inte bra och det gör det svårt att använda kratsen.

Fogkrats med kort skaftOmdöme: Kratsen fungerar bättre med kort skaft, för här tycks vinkeln stämma och då blir det lättare att rensa. Det är en fördel att använda kort skaft eftersom man då kan kratsa med ena handen och dra upp ogräs med den andra.

Borste med långt skaftOmdöme: Multifunktionsskaft av metall med en beläggning som känns skön och som ger bra grepp för händerna. Skaftet borde vara lite längre. Det är en fördel att skaftet är lite böjt upptill eftersom det gör det mer ergonomiskt. Bra, kraftig borste som tyvärr saknar krats.

Borste med kort skaftOmdöme: Borsten är densamma som till långt skaft, men med kort skaft fungerar den inte bra. Arbetet är besvärligt och man blir lätt trött.

Skön men ineffektiv

Fiskars

Plattrensborste QuickFit
Pris: 155 kronor
Skaft: QucikFit 145 cm
Pris: 170 kronor

Borste med långt skaftOmdöme: Multifunktionsskaft av metall med en beläggning som känns skön och som gör att händerna inte glider på skaftet. Känns lite ostadig. En ring ska skjutas bakåt och sedan kan redskapet frigöras. Det låter enkelt men det är det inte. Lång borst i förhållande till de övriga i testet. Kanske är det just borstens längd som gör att den känns lite sladdrig att arbeta med och inte är så effektiv. Fogkrats finns på borsten.

Dubbelt järn

De Wit

V-rensjärn
Skaft: 140 cm
Pris: 209 kronor

Krats med långt skaftOmdöme: Läckert, starkt skaft som känns skönt och verkar kraftfullt. Bra längd. Fogrensningsjärnet har knivar i två bredder för olika fogbredder. Det är lätt att arbeta med redskapet, bland annat tack vare vinkeln mellan järn och skaft. Men järnet fungerar inte optimalt med ett så långt skaft och därför ger vi endast tre villor.

Köpinformation:

WOLF-Garten:  MTD Trädgårdsmaskiner, www.wolf-garten.se,
tel. 0515-171 00

Burgon & Ball: Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik, www.lillafiskaregatans­tradgardsbutik.se, tel. 046-590 00 30

Gardena: www.gardena.se, tel. 036-14 65 00

Fiskars: www.fiskars.se, tel. 042-36 11 00

DeWit: Trädgårdsgrossisten, www.tradgardsgrossisten.se, tel. 046-24 81 75

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
8 augusti 2012

0 Kommentarer

0

Uppdatera verktygsboden: 11 trädgårdsfavoriter

Varsågod, elva nya trädgårdsfavoriter som håller tomten i schack.

0

Flitiga fogsvansar - Vi i Villatestet

Fogsvansen kan användas till all sågning - från plywoodskivor till grovt virke. Numera har de universaltandning och bör kunna såga både tvärs över och...

0

Nyttiga prylar för huset

Väggfärg, trapprenoveringskit och snöraka är nyttiga prylar för huset.

0

Spikutdragare och proffstips

Använd en spikutdragare för hårt inslagna spikar och tänk på att skydda golvet när det är dags att snickra inomhus.

0

Röj snön rätt i vinter

Vissa älskar snö; andra avskyr den. Oavsett vilket behöver man röja bort den från platser där man inte vill ha den, som gångar, uppfarter och trottoarer...

1

Snöfall, vackert och ansvarsfullt

Vintern är här. Och med den ett drygt arbete med snöskyffeln. Snöperioden innebär ansvar för dig som villaägare, både gentemot omgivningen och din egen...

2

Gör det själv med smarta verktyg

Borra, skruva, klippa, hamra… Rätt verktyg gör det enklare att jobba och ger bättre resultat. Vi i Villa tipsar om tio smarta verktyg för olika sorters...

1

Rätt utrustning för snöröjning!

När julen närmar sig har de flesta en förhoppning om en vit jul med mycket snö. Men med snön kommer även ett ansvar som varje villaägare har, nämligen...

1

Inte utan min skruvdragare

För hemmafixaren och villaägaren finns det i dag en uppsjö av multiverktyg – borta är tanken på en produkt – ett användningsområde. I dag gäller ett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons