Annons
Foto: Istockphoto

Rätt korn på slippappret

Verktyg & redskap

Det finns inga regler för hur man ska använda slippapper, men det finns några tumregler.

Annons

Kornen kan vara fina och nästan smeka arbetsstycket. Och de kan vara grova, nästan grymma, och trasa sönder ytan. Med slippapper kan du få fram vilken yta du vill - du bestämmer själv hur fin den kan bli.

Slipa i tre steg

Slipningen består av tre etapper: grov-, mellan- och finslipning. Vid grovslipningen ska man ta bort det översta på en yta, till exempel färg och lack. Vid mellanslipningen slätar man ut, tar bort slipspår och förbereder finslipningen. Och denna kan upprepas i det oändliga, som t ex i japansk lackkonst, där antalet finslipningar kan uppgå till det tresiffriga.

Flytande gränser

Slippapper sorteras efter hur grova korn som är fastlimmade på papperet. Ju lägre tal i beteckningen på det, desto grövre och effektivare slippapper.
Frågar du efter ett som är riktigt grovt är chansen stor att du får korn 40. Men det finns slippapper med korn 24, 16 och till och med 12. I den andra änden finns extremt fint slippapper med korn 1200.
De riktigt fina och de riktigt grova finns sällan i detaljhandeln, men man kan förstås ta hem dem på beställning.

Man grovslipar träföremål med korn 16, 24, 40 och 60. Till mellanslipningen använder man korn 80, 100 och 120. Finslipningen klarar man med korn 150, 180 och 220. Ska det vara riktigt fint går det att gå upp till korn 400.

För metall och plaster gäller andra värden,, men eftersom det inte finns några fasta regler kan du också träffa på andra rekommendationer för träslipning.

Sätter sina spår

Slippapper gör spår i arbetsstyckets yta. Slipar du tvärs över träets ådring brukar slipspåren synas mycket tydligare än spår längs med. Slipar du t ex en list med korn 40 eller 60 blir det så djupa spår, att de kommer att vara synliga även när du målat listen, om du inte mellan- och finslipar den.

Välj rätt

När du väljer slippapper måste du först ha tänkt igenom hela arbetet. Om du till exempel ska slipa en spacklad vägg är det viktigt att du är noga med slipningen, om den senare ska tapetseras med glasfiberväv, eftersom minsta lilla ojämnhet blir synlig direkt genom väven. Ska du däremot sätta på en tjock papperstapet behöver underlaget inte vara lika slätt och jämnt.

Det finns nästan inget du kan använda korn 16-papper till, bortsett från golvslipning och borttagning av gammal färg och lack. Till allt annat är slippapperet helt enkelt för grovt.

Gammal målarfärg försvinner även med korn 40, men fastnar för lätt i korn 100, och då går arbetet både trögt och långsamt.

Ska du slipa ett föremål av trä så att det blir helt slätt, kan du börja med korn 24, fortsätta med 40 eller 60 och avsluta med korn 100 - 120.

Annons

Om du däremot ska grunda och måla samma föremål, så mellanslipar du först med korn 100 - 120 innan grundningen. Mellanslipa så ännu en gång, nu med korn 150, innan du målar första gången. Fortsätt med ännu en mellanslipning, med korn 180, och måla igen. Slipa så med korn 220 och måla på nytt. Omständligt värre, men fint blir det!

Riktigt släta ytor

Det går inte att få en superslät yta med vanligt slippapper. Ska det bli riktigt blankt måste du vattenslipa eller polera ytan med en lammullshätta eller vax och trasor. Sätt hög fart på din borrmaskin och polera den finslipade nakna träytan med lammullshätta, så drar den ut harts ur träet och ytan blir blank som en spegel!

Till fin metallslipning använder du slipduk. Den finns i flera kornstorlekar, så du t ex kan finslipa en lackskada på bilen. Slipduken används som vattenslippapper.

Sliptips

Lackerade brädgolv slipas först med korn 16, sedan med korn 40 och till sist med korn 100 eller 120. Mellanslipa med korn 120 efter den första lackeringen.

Använd alltid dammfiltermask när du slipar. Även om maskinen har spånsug virvlar det omkring fint slipdamm i luften.

Slipdamm kan vara explosivt - rökning är förbjuden!

Använd slipkloss i största möjliga utsträckning. Lägg eventuellt en trasa mellan slipklossen och handen.

När du slipar med maskin händer det att slippapperet beckar igen. Damm, färg och lack fastnar och gör slippapperet oanvändbart. Slipa då med långsammare varvtal, välj grövre slippapper eller stänk träet med slipolja (det brukar erfarna golvslipare göra).

Byt slippapper så snart det blir slitet. Känn efter med fingrarna om slippapperet fortfarande tar. Snåla inte med det!

Gammaldags sandpapper har en beläggning av krossad flinta och anses vara av lägre kvalitet.

Talet anger inte antalet korn

Så grovt är ett slippapper korn 16. Många tror felaktigt att det finns 16 korn per kvadratcentimeter. Talet betyder istället att kornen är så stora att de passar till maskorna i ett nät med 16 x 16 maskor per kvadrattum.

Sju vanliga sliparbeten

Det finns inga bestämda krav på slipningen. Det är du som avgör vilken yta du vill ha och du kan själv välja både slippapper och hur länge du ska hålla på. Uppgifterna nedan kan hjälpa dig att välja.

Du kan inte riva av slippapper korn 16 eller 24 för hand. Skär istället från baksidan av papperet med en gammal hobbykniv. Så snart kniven kommit igenom kan du bryta av slippapperet.

Så grovt är slippapper korn 16. Många tror felaktigt att det finns 16 korn per kvadratcentimeter. Talet betyder istället att kornen är så stora att de passar till maskorna i ett nät med 16 x 16 maskor per kvadrattum.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

15 mars 2001

0 Kommentarer

0

Uppdatera verktygsboden: 11 trädgårdsfavoriter

Varsågod, elva nya trädgårdsfavoriter som håller tomten i schack.

0

Flitiga fogsvansar - Vi i Villatestet

Fogsvansen kan användas till all sågning - från plywoodskivor till grovt virke. Numera har de universaltandning och bör kunna såga både tvärs över och...

0

Nyttiga prylar för huset

Väggfärg, trapprenoveringskit och snöraka är nyttiga prylar för huset.

0

Spikutdragare och proffstips

Använd en spikutdragare för hårt inslagna spikar och tänk på att skydda golvet när det är dags att snickra inomhus.

0

Röj snön rätt i vinter

Vissa älskar snö; andra avskyr den. Oavsett vilket behöver man röja bort den från platser där man inte vill ha den, som gångar, uppfarter och trottoarer...

1

Snöfall, vackert och ansvarsfullt

Vintern är här. Och med den ett drygt arbete med snöskyffeln. Snöperioden innebär ansvar för dig som villaägare, både gentemot omgivningen och din egen...

2

Gör det själv med smarta verktyg

Borra, skruva, klippa, hamra… Rätt verktyg gör det enklare att jobba och ger bättre resultat. Vi i Villa tipsar om tio smarta verktyg för olika sorters...

1

Rätt utrustning för snöröjning!

När julen närmar sig har de flesta en förhoppning om en vit jul med mycket snö. Men med snön kommer även ett ansvar som varje villaägare har, nämligen...

1

Inte utan min skruvdragare

För hemmafixaren och villaägaren finns det i dag en uppsjö av multiverktyg – borta är tanken på en produkt – ett användningsområde. I dag gäller ett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons