Annons
Foto: Istockphoto

Rätt korn på slippappret

Verktyg & redskap

Det finns inga regler för hur man ska använda slippapper, men det finns några tumregler.

Annons

Kornen kan vara fina och nästan smeka arbetsstycket. Och de kan vara grova, nästan grymma, och trasa sönder ytan. Med slippapper kan du få fram vilken yta du vill - du bestämmer själv hur fin den kan bli.

Slipa i tre steg

Slipningen består av tre etapper: grov-, mellan- och finslipning. Vid grovslipningen ska man ta bort det översta på en yta, till exempel färg och lack. Vid mellanslipningen slätar man ut, tar bort slipspår och förbereder finslipningen. Och denna kan upprepas i det oändliga, som t ex i japansk lackkonst, där antalet finslipningar kan uppgå till det tresiffriga.

Flytande gränser

Slippapper sorteras efter hur grova korn som är fastlimmade på papperet. Ju lägre tal i beteckningen på det, desto grövre och effektivare slippapper.
Frågar du efter ett som är riktigt grovt är chansen stor att du får korn 40. Men det finns slippapper med korn 24, 16 och till och med 12. I den andra änden finns extremt fint slippapper med korn 1200.
De riktigt fina och de riktigt grova finns sällan i detaljhandeln, men man kan förstås ta hem dem på beställning.

Man grovslipar träföremål med korn 16, 24, 40 och 60. Till mellanslipningen använder man korn 80, 100 och 120. Finslipningen klarar man med korn 150, 180 och 220. Ska det vara riktigt fint går det att gå upp till korn 400.

För metall och plaster gäller andra värden,, men eftersom det inte finns några fasta regler kan du också träffa på andra rekommendationer för träslipning.

Sätter sina spår

Slippapper gör spår i arbetsstyckets yta. Slipar du tvärs över träets ådring brukar slipspåren synas mycket tydligare än spår längs med. Slipar du t ex en list med korn 40 eller 60 blir det så djupa spår, att de kommer att vara synliga även när du målat listen, om du inte mellan- och finslipar den.

Välj rätt

När du väljer slippapper måste du först ha tänkt igenom hela arbetet. Om du till exempel ska slipa en spacklad vägg är det viktigt att du är noga med slipningen, om den senare ska tapetseras med glasfiberväv, eftersom minsta lilla ojämnhet blir synlig direkt genom väven. Ska du däremot sätta på en tjock papperstapet behöver underlaget inte vara lika slätt och jämnt.

Det finns nästan inget du kan använda korn 16-papper till, bortsett från golvslipning och borttagning av gammal färg och lack. Till allt annat är slippapperet helt enkelt för grovt.

Gammal målarfärg försvinner även med korn 40, men fastnar för lätt i korn 100, och då går arbetet både trögt och långsamt.

Ska du slipa ett föremål av trä så att det blir helt slätt, kan du börja med korn 24, fortsätta med 40 eller 60 och avsluta med korn 100 - 120.

Annons

Om du däremot ska grunda och måla samma föremål, så mellanslipar du först med korn 100 - 120 innan grundningen. Mellanslipa så ännu en gång, nu med korn 150, innan du målar första gången. Fortsätt med ännu en mellanslipning, med korn 180, och måla igen. Slipa så med korn 220 och måla på nytt. Omständligt värre, men fint blir det!

Riktigt släta ytor

Det går inte att få en superslät yta med vanligt slippapper. Ska det bli riktigt blankt måste du vattenslipa eller polera ytan med en lammullshätta eller vax och trasor. Sätt hög fart på din borrmaskin och polera den finslipade nakna träytan med lammullshätta, så drar den ut harts ur träet och ytan blir blank som en spegel!

Till fin metallslipning använder du slipduk. Den finns i flera kornstorlekar, så du t ex kan finslipa en lackskada på bilen. Slipduken används som vattenslippapper.

Sliptips

Lackerade brädgolv slipas först med korn 16, sedan med korn 40 och till sist med korn 100 eller 120. Mellanslipa med korn 120 efter den första lackeringen.

Använd alltid dammfiltermask när du slipar. Även om maskinen har spånsug virvlar det omkring fint slipdamm i luften.

Slipdamm kan vara explosivt - rökning är förbjuden!

Använd slipkloss i största möjliga utsträckning. Lägg eventuellt en trasa mellan slipklossen och handen.

När du slipar med maskin händer det att slippapperet beckar igen. Damm, färg och lack fastnar och gör slippapperet oanvändbart. Slipa då med långsammare varvtal, välj grövre slippapper eller stänk träet med slipolja (det brukar erfarna golvslipare göra).

Byt slippapper så snart det blir slitet. Känn efter med fingrarna om slippapperet fortfarande tar. Snåla inte med det!

Gammaldags sandpapper har en beläggning av krossad flinta och anses vara av lägre kvalitet.

Talet anger inte antalet korn

Så grovt är ett slippapper korn 16. Många tror felaktigt att det finns 16 korn per kvadratcentimeter. Talet betyder istället att kornen är så stora att de passar till maskorna i ett nät med 16 x 16 maskor per kvadrattum.

Sju vanliga sliparbeten

Det finns inga bestämda krav på slipningen. Det är du som avgör vilken yta du vill ha och du kan själv välja både slippapper och hur länge du ska hålla på. Uppgifterna nedan kan hjälpa dig att välja.

Du kan inte riva av slippapper korn 16 eller 24 för hand. Skär istället från baksidan av papperet med en gammal hobbykniv. Så snart kniven kommit igenom kan du bryta av slippapperet.

Så grovt är slippapper korn 16. Många tror felaktigt att det finns 16 korn per kvadratcentimeter. Talet betyder istället att kornen är så stora att de passar till maskorna i ett nät med 16 x 16 maskor per kvadrattum.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

15 mars 2001

0 Kommentarer

5

Råd och tips vid köp av snöslunga

Snöslungor sparar både din tid och din energi. Inte så konstigt att snöslungorna har gått åt som smör i solsken de senaste vintrarna. Men vad ska du...

1

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

2

Flera verktyg i ett

Vi i Villa inspirerar säkert till att fixa, dona och renovera. Då är det praktiskt att ha alla verktyg samlade i en väska med gemensamt batteri – eller...

0

Var rädd om ryggen! Arbeta rätt i trädgården

Att jobba i trädgården är för en del ett nödvändigt ont, för andra ett rent nöje. Vilken av kategorierna du än tillhör är det viktigt att du arbetar på...

0

Tvätta med HÖGTRYCK!

Högtryckstvätten blir snabbt en oumbärlig hjälpreda i vardagen, men var försiktig - strålen är stark!

2

Högtryck - en kalldusch för smutsen

Kocken Per Morberg använder högtrycken för att skala potatis. Det vanligaste användningsområdet för en högtryckstvätt är nog annars rengöring av mer...

3

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

0

Stora verktygsguiden

Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

0

Sopborste och skrapa i ett

Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons