Annons
När du ska välja vattenpass gör du klokt i att investera i en lite dyrare modell om ska bygga ett hus eller göra större ombyggnader.
När du ska välja vattenpass gör du klokt i att investera i en lite dyrare modell om ska bygga ett hus eller göra större ombyggnader.

Rakt med vattenpass

Verktyg & redskap

Vattenpasset hjälper dig att få ett perfekt resultat när du reser en vägg, hänger upp en hylla, lägger tak, sätter upp tapeter eller när du utför någon annan uppgift, där det gäller att få något vågrätt eller lodrätt.

Annons

Vattenpasset är ett basverktyg för hantverkare, men det är skillnad mellan billiga och dyra pass, vad det gäller stabilitet och styrka.

Komfort, till exempel bra handtag, och smarta speglar, som gör det lättare att läsa av libellerna (vätskebehållarna med luftbubbla) ur olika vinklar är viktiga faktorer vid val av pass.

Vi har testat fem vattenpass av allroundtyp som alla är 120 cm långa. Det dyraste kostar cirka 550 kronor  och det billigaste 139 kronor.
Ditt val bör baseras på hur stor nytta du har av ett vattenpass. Även det billigaste passet är tillräckligt exakt för att hänga upp hyllor, men ska du renovera villan eller genomföra ett annat större projekt, bör du kika på de dyrare modellerna i testet.

I ett föregående test av vattenpass råkade vi ut för ett billigt exemplar, som efter ett fall till golvet slutade sina dagar som precisionsverktyg. Även i detta test har vi rätt billiga pass men samtliga klarade fallprovet, där vi släppte passen från 100 cm ner på ett betonggolv.

Precisionen är som den ska vara hos alla vattenpass i testet. Det finns dyrare pass med större precision, men om du inte ska montera instrument som är extremt beroende av precision får du ingen större glädje av dyrare pass.  

Därmed ska det inte sägas att det inte är någon skillnad på billiga och dyra. Det märks framförallt när vi tittar på stabilitet och styrka. Hur mycket stryk tål vattenpasset och hur länge kan man förvänta sig att det är funktionsdugligt?

Ditt vattenpass ska vara exakt. Därför bör du då och då kontrollera om passet är pålitligt. Om du har möjlighet, kan du utföra samma kontroll av de vattenpass du funderar på att köpa. Håll passet lodrätt mot en vägg och dra ett streck. Vänd passet 180 grader och kolla att strecket stämmer med vad libellen visar. Samma test kan du utföra vågrätt. Du ska också undersöka hur känsligt vattenpasset är. Det gör du genom att lägga det på en plan yta. Lyft försiktigt den ena änden 10-20 mm. Då ska luftbubblan i libellen röra sig 1-2 mm. Klarar inte passet dessa test väljer du ett annat.

Så här testade vi

Precision vägde vi in med 40 procent

Precisionen är mycket viktig för ett vattenpass. Det ska inom en rimligt liten tolerans visa om något är lodrätt eller vågrätt. Vi testar på flera underlag och vänder passet 180 grader för att se om det då visar likadant. Vi ser också på hur mycket bubblan i libellen rör sig, eftersom det signalerar hur känsligt passet är. Vi kollar också om luftbubblan fyller ut utrymmet mellan strecken i libellen.

Annons

Styrka vägde vi in med 30 procent

Förutsättningen för att vattenpasset ska bevara sin precision och känslighet är att det är så starkt att det tål att tappas på golvet. Det ska också tåla att välta, om du har lutat det mot en vägg. Vi ser på hur skyddade libellerna är. Är de t.ex. inbakade i plast? Vi kollar profilen och ser på materialet. Stötdämpande ändstycken är ett plus.

Hantering vägde vi in med 30 procent

När man använder sitt vattenpass ofta är det viktigt att det är lätt att hantera. Vi undersöker hur lätt det är att läsa av libellerna ur olika vinklar. Är det lätt att dra streck längs vattenpasset? Är det lätt att hålla det mot en vägg eller en annan plan yta? Infällda handtag är ett plus när det gäller hantering.

Så här tolkas resultatet:

9–10: Toppkvalitet.
Inga anmärkningar.

7–8: Mycket bra.
Utmärkt kvalitet.

4–6: Medel.
Genomsnittsprodukt.

2–3: Dålig.
Under medel, bör undvikas.

0–1: Usel.
Låt bli – köp inte!

Saknar handtag

80
Stabila
Eab kungsmaskiner


Stabila erbjuder en stor mängd pass, från billiga varianter till dyra. Detta vattenpass är ett av deras enklaste.

Precision: Precis som övriga vattenpass i testet håller detta vad det lovar när det gäller precision. Bubblorna fyller fint ut i libellerna.

Styrka: Pulverlackerad, enkel aluminiumprofil med plastskydd i ändarna som skyddar mot slag och stötar. Inget extra men fungerar. Okrossbara libeller, påstår tillverkaren, och ger 10 års garanti. De tålde i varje fall att vi släppte passet på golvet.

Hantering: Handtag saknas, vilket gör det lite besvärligare att hålla passet i lod och lite svårare att få grepp när det ligger ner. Inget stort problem för gör-det-självare, men kan vara en nackdel om man arbetar med det varje dag. Hål för upphängning finns.

Antal libeller: 2 lodrätt, 1 vågrätt
Pris: 329 kronor

Enkelt och billigt

16192
Biltema

Trots att detta pass är billigast så fungerar det fint. Det är lika exakt som de övriga, och man arbetar utan problem med det. Bubblan fyller ut fint mellan strecken.

Precision: Det låga priset påverkar inte precisionen, 
som är lika fin som hos övriga vattenpass i testet. Bubblan 
är så stor att den fyller utrymmet mellan strecken i libellen, precis som den ska.

Styrka: Aluminium är hållbart och ett fall på en meter är inga problem. Även libellerna bibehåller sina positioner. Enkla plastskydd i ändarna. Libellerna är ingjutna i skyddsplast.

Hantering: Det enda passet i testet som har en libell som visar 45 grader. Kan användas som fingervisning när man håller på med tak. Plasten, som libellerna är ingjutena i, fungerar som ett förstoringsglas så man lättare ska kunna läsa av libellerna.

Antal libeller: Lodrätt, vågrätt och 45°
Pris: 139 kronor

Mer än bara design

Fatmax
Stanley

Grövre och kraftigare än övriga pass som testats och dessutom med en form som underlättar när det är dags att dra ett streck.

Precision:  Lyfter man passet i ena änden ca 15 mm så rör sig luftbubblan i libellen ca 1-2 mm, vilket är inom den tolerans som tillverkarna rekommenderar.

Styrka:  Med sin vikt på cirka 1 kg är passet riktigt tungt. Tyngden beror på vattenpassets kraftigt konstruerade profil i aluminium, som är både bredare och tjockare än hos konkurrenterna. Att passet dessutom har utrustats med kraftiga gummiskydd gör att det tål en tuff hantering.
Hantering:  Två greppvänliga handtag gör det smidigt att hålla fast och lyfta passet oavsett hur man håller det. Libellen som sitter på mitten är infälld och utan kant. Det innebär att man kan rita ett helt streck utan avbrott för libellen.

Antal libeller: 2 lodrätt, 1 vågrätt
Pris: 499 kronor

Robust

Hv120
Hultafors

Hultafors erbjuder ett brett sortiment av olika pass. 
Detta ligger i klassen ovanför gör-det-självaren och heter Hantverkarpass, men det är en enkel modell.

Precision: Samma känslighet som övriga. Hela passet verkar gediget och robust och det påverkar också hur exakt det är. Luftbubbla och libeller är större än hos de andra passen.

Styrka: Profilerad aluminium som ger extra styrka  jämfört med ett helt rakt. Ska enligt tillverkaren klara påfrestningar som är tuffare än vårt falltest. Fallet från 100 cm påverkade varken själva profilen, metallen eller någon av libellerna.

Hantering: Passet är gjort med formad profil. Det gör att man lättare får grepp med handskar, eller om passet är vått. Stötdämparna av gummi har upphängningshål. Libellen i mitten är ingjuten i akrylplast som ger 30 procent förstoring.

Antal libeller: 2 lodrätt, 1 vågrätt
Pris: 550 kronor

Lite lättare att läsa av

Hercules 985-P
Kapro

På ovansidan av passet finns det ett urtag i profilen som gör att man kan avläsa libellen utan att behöva vrida på huvudet och kroppen. Riktigt smart!

Precision: Passet är så exakt som man förväntar sig, både om man kontrollerar genom att rita och vända 180 grader och om man jämför med dyrare pass. Efter att vi tappat passet på golvet gjorde vi om kontrollen utan att finna några fel.

Styrka: Aluminiumprofil med kraftiga gummiändar skyddar passet. Hela passet verkar kraftigt och gediget. Libellerna är ingjutna i plast för att skyddas.

Just nu läser andra : Flitiga fogsvansar - Vi i Villatestet

Hantering: När man lodar exempelvis en regel och ska läsa av libellen får man vrida på både kropp och huvud för att läsa av – på alla andra pass vill säga! Här har man fräst hål i profilen och monterat en spegel, som gör det lätt att läsa av. Utmärkta handtag.

Antal libeller: 2 lodrätt, 1 vågrätt
Pris: 499 kronor

Köpinformation:

www.eabkungsmaskiner.se
0300-700 50

www.biltema.se
077-520 00 00

www.stanleyworks.se

031-68 60 60

www.hultafors.se
033-723 74 00

www.wareco.se
0522-919 70

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
15 april 2013

1 Kommentarer

2013-05-13
Lars Åhman
0

Uppdatera verktygsboden: 11 trädgårdsfavoriter

Varsågod, elva nya trädgårdsfavoriter som håller tomten i schack.

0

Flitiga fogsvansar - Vi i Villatestet

Fogsvansen kan användas till all sågning - från plywoodskivor till grovt virke. Numera har de universaltandning och bör kunna såga både tvärs över och...

0

Nyttiga prylar för huset

Väggfärg, trapprenoveringskit och snöraka är nyttiga prylar för huset.

0

Spikutdragare och proffstips

Använd en spikutdragare för hårt inslagna spikar och tänk på att skydda golvet när det är dags att snickra inomhus.

0

Röj snön rätt i vinter

Vissa älskar snö; andra avskyr den. Oavsett vilket behöver man röja bort den från platser där man inte vill ha den, som gångar, uppfarter och trottoarer...

1

Snöfall, vackert och ansvarsfullt

Vintern är här. Och med den ett drygt arbete med snöskyffeln. Snöperioden innebär ansvar för dig som villaägare, både gentemot omgivningen och din egen...

2

Gör det själv med smarta verktyg

Borra, skruva, klippa, hamra… Rätt verktyg gör det enklare att jobba och ger bättre resultat. Vi i Villa tipsar om tio smarta verktyg för olika sorters...

1

Rätt utrustning för snöröjning!

När julen närmar sig har de flesta en förhoppning om en vit jul med mycket snö. Men med snön kommer även ett ansvar som varje villaägare har, nämligen...

1

Inte utan min skruvdragare

För hemmafixaren och villaägaren finns det i dag en uppsjö av multiverktyg – borta är tanken på en produkt – ett användningsområde. I dag gäller ett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons