Annons

Oumbärliga vänner i köket

Verktyg & redskap

Men om du är road av matlagning, lönar det sig att satsa på några redskap av hög kvalitet.

Annons

Det kanske inte är i Anders eget kök som kreativiteten svämmar över som bäst. Åtminstone inte till vardags. Men visst blir det en del matlagning även hemma, och med åren har köksutrusningen också vuxit.
- Man behöver verkligen inte ha en massa specialutrustning för att kunna laga god mat, säger Anders. Men om du är road av matlagning, lönar det sig att satsa på några redskap av hög kvalitet. Knivar till exempel, och en bra stekpanna där inte fisken, som kan vara lite knepig, fastnar så lätt.

El- eller gasspis har ingen betydelse

En värmekälla måste man ju ha, men för Anders del har det ingen betydelse om det är en el- eller gasspis.
- Men står du i begrepp att köpa ny spis, tycker jag att du ska satsa på en induktionsspis. Den är både snabbare och mer energisnål.

Anders måsten för bra och trivsam matlagning:

Smör överlägset

Olivolja i all ära, men för mig är ändå det gamla hederliga smöret en överlägsen råvara. Det är enkelt och naturligt, fungerar lika bra till stekning som till bakning och är en utmärkt smakförhöjare, till exempel i såser. Fördelen med smör är också att varken fisk eller kött suger upp speciellt mycket av fettet när man steker.

Tjockbottnad såspanna

Det här ser ut som en liten wokpanna, och den kan också med fördel användas till småwok av t ex grönsaker. Annars använder jags den mest när jag gör fonder eller såser, eftersom den med tjock botten och samma material hela vägen, ger en jämn och fin värme. Just den här är av märket Deymeyer.

Belagd stekpanna

För att inte kött eller fisk, som kan vara extra kinkigt om man inte är så van, ska fastna i pannan, rekommenderar jag en stekpanna med någon form av beläggning inuti. Det här är en s k Lookpanna, belagd inuti med ett teflonliknande material som heter Megadur.

Annons

Bra kniv A och O

Utan bra knivar står man sig slätt i köket. Den här är av märket Global, lätt i handen och otroligt vass. Att satsa på åtminstone en bra kniv är ett måste!

Våga salta!

För att få till det där lilla extra i smaken, behövs ofta en rejäl nypa med salt. Det här vet alla kockar, men är något som de flesta amatörer ofta missar. Men ta lite i taget, om det blir för salt är det bara spädning som gäller, och då kanske grädden redan är slut?

Grädden bär fram smaken

Liksom smör en fantastisk smakförhöjare, och till såser helt oumbärlig. Men tänk på att inte reducera (koka ihop) grädden alltför mycket. Såser ska vara fluffiga!

Det här är väl ett redskap som inte finns i var mans kök, men när man väl börjat använda den är den svår att vara utan. Med en rejäl pincett vänder man smidigt på köttbiten, plockar runt bland grönsakerna och håller i varma saker, till exempel.

Vatten

Kan tyckas vara alltför självklart för att nämna, men för en tid sedan blev vi utan vatten på jobbet - katastrof! I vatten kokar man, sköljer och rengör, därför har det numera absolut sin givna plats i mitt urval.

Rejäl skärbräda

När man kommer hem till folk har de ofta någon liten vissen variant av skärbräda, sönderskuren, ojämn och nästan alltid för liten. Satsa på en stor och tjock skärbräda av massivt trä - den är värd sitt pris, eftersom den håller länge. Men spara den lilla skärbrädan, det är bra att ha en egen för t ex rå kyckling, lök, sill eller andra extra starka råvaror.

Foto: Ola Marklund, VIV 6/2000

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001

0 Kommentarer

0

Uppdatera verktygsboden: 11 trädgårdsfavoriter

Varsågod, elva nya trädgårdsfavoriter som håller tomten i schack.

0

Flitiga fogsvansar - Vi i Villatestet

Fogsvansen kan användas till all sågning - från plywoodskivor till grovt virke. Numera har de universaltandning och bör kunna såga både tvärs över och...

0

Nyttiga prylar för huset

Väggfärg, trapprenoveringskit och snöraka är nyttiga prylar för huset.

0

Spikutdragare och proffstips

Använd en spikutdragare för hårt inslagna spikar och tänk på att skydda golvet när det är dags att snickra inomhus.

0

Röj snön rätt i vinter

Vissa älskar snö; andra avskyr den. Oavsett vilket behöver man röja bort den från platser där man inte vill ha den, som gångar, uppfarter och trottoarer...

1

Snöfall, vackert och ansvarsfullt

Vintern är här. Och med den ett drygt arbete med snöskyffeln. Snöperioden innebär ansvar för dig som villaägare, både gentemot omgivningen och din egen...

2

Gör det själv med smarta verktyg

Borra, skruva, klippa, hamra… Rätt verktyg gör det enklare att jobba och ger bättre resultat. Vi i Villa tipsar om tio smarta verktyg för olika sorters...

1

Rätt utrustning för snöröjning!

När julen närmar sig har de flesta en förhoppning om en vit jul med mycket snö. Men med snön kommer även ett ansvar som varje villaägare har, nämligen...

1

Inte utan min skruvdragare

För hemmafixaren och villaägaren finns det i dag en uppsjö av multiverktyg – borta är tanken på en produkt – ett användningsområde. I dag gäller ett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons