Annons

Oumbärliga vänner i köket

Verktyg & redskap

Men om du är road av matlagning, lönar det sig att satsa på några redskap av hög kvalitet.

Annons

Det kanske inte är i Anders eget kök som kreativiteten svämmar över som bäst. Åtminstone inte till vardags. Men visst blir det en del matlagning även hemma, och med åren har köksutrusningen också vuxit.
- Man behöver verkligen inte ha en massa specialutrustning för att kunna laga god mat, säger Anders. Men om du är road av matlagning, lönar det sig att satsa på några redskap av hög kvalitet. Knivar till exempel, och en bra stekpanna där inte fisken, som kan vara lite knepig, fastnar så lätt.

El- eller gasspis har ingen betydelse

En värmekälla måste man ju ha, men för Anders del har det ingen betydelse om det är en el- eller gasspis.
- Men står du i begrepp att köpa ny spis, tycker jag att du ska satsa på en induktionsspis. Den är både snabbare och mer energisnål.

Anders måsten för bra och trivsam matlagning:

Smör överlägset

Olivolja i all ära, men för mig är ändå det gamla hederliga smöret en överlägsen råvara. Det är enkelt och naturligt, fungerar lika bra till stekning som till bakning och är en utmärkt smakförhöjare, till exempel i såser. Fördelen med smör är också att varken fisk eller kött suger upp speciellt mycket av fettet när man steker.

Tjockbottnad såspanna

Det här ser ut som en liten wokpanna, och den kan också med fördel användas till småwok av t ex grönsaker. Annars använder jags den mest när jag gör fonder eller såser, eftersom den med tjock botten och samma material hela vägen, ger en jämn och fin värme. Just den här är av märket Deymeyer.

Belagd stekpanna

För att inte kött eller fisk, som kan vara extra kinkigt om man inte är så van, ska fastna i pannan, rekommenderar jag en stekpanna med någon form av beläggning inuti. Det här är en s k Lookpanna, belagd inuti med ett teflonliknande material som heter Megadur.

Annons

Bra kniv A och O

Utan bra knivar står man sig slätt i köket. Den här är av märket Global, lätt i handen och otroligt vass. Att satsa på åtminstone en bra kniv är ett måste!

Våga salta!

För att få till det där lilla extra i smaken, behövs ofta en rejäl nypa med salt. Det här vet alla kockar, men är något som de flesta amatörer ofta missar. Men ta lite i taget, om det blir för salt är det bara spädning som gäller, och då kanske grädden redan är slut?

Grädden bär fram smaken

Liksom smör en fantastisk smakförhöjare, och till såser helt oumbärlig. Men tänk på att inte reducera (koka ihop) grädden alltför mycket. Såser ska vara fluffiga!

Det här är väl ett redskap som inte finns i var mans kök, men när man väl börjat använda den är den svår att vara utan. Med en rejäl pincett vänder man smidigt på köttbiten, plockar runt bland grönsakerna och håller i varma saker, till exempel.

Vatten

Kan tyckas vara alltför självklart för att nämna, men för en tid sedan blev vi utan vatten på jobbet - katastrof! I vatten kokar man, sköljer och rengör, därför har det numera absolut sin givna plats i mitt urval.

Rejäl skärbräda

När man kommer hem till folk har de ofta någon liten vissen variant av skärbräda, sönderskuren, ojämn och nästan alltid för liten. Satsa på en stor och tjock skärbräda av massivt trä - den är värd sitt pris, eftersom den håller länge. Men spara den lilla skärbrädan, det är bra att ha en egen för t ex rå kyckling, lök, sill eller andra extra starka råvaror.

Foto: Ola Marklund, VIV 6/2000

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001

0 Kommentarer

1

Test: Borrskruvdragare för proffs och hemmafixare

Vill du köpa en bra borrskruvdragare? Läs vårt test med populära 18-voltsmaskiner – billiga men med samma prestanda som proffsens skruvdragare.

1

Björn Christiernsson: 3 prylar som gör villalivet roligare

Jobba på styltor, svetsa roliga detaljer och slå världen med häpnad – med ett carvingsvärd. Här är Björn Christiernssons bästa tips just nu.

0

Lossa slitna muttrar

Rundslitna och krafigt nedrostade muttrar sitter ofta i utrymmen där rörtången inte ryms men däremot en ringnyckel.

0

Prylar i glasburkar

Små kreativa idéer när fantasin tryter.

1

Välja rätt gräsklippare

Ska du köpa gräsklippare? Handgräsklippare, motorgräsklippare eller åkgräsklippare? Uppsamlarklippare, sidoutkastare eller mulcherklippare? Vi i Villa...

0

Välj rätt dammsugare

Vilken dammsugare passar dig? Läs vår marknadsöversikt så har du lättare att bestämma dig.

0

Kraftpaket mot smutsen

Dags för en ny dammsugare? Här får du veta vad du behöver om dammsugarens viktigaste egenskaper.

0

Lyxa till poolen

När poolen börjar kännas trist och sliten är det kanske dags att ge den en ansiktslyftning. Ny liner, sarg eller belysning kan göra susen.

0

Sladdlöst - vi hjälper dig att välja rätt maskin

Visst är det en skön känsla att kunna jobba sladdlöst. Men det avgörande är prestanda på batterierna.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons