Ny centraldammsugare för alla

I dagarna lanseras en helt ny typ av centraldammsugare som alla kan installera, oavsett hur man bor. Vi i Villa har ställt tio frågor om centraldammsugare till Björn Fagerlund på Electrolux.


Framtidens centraldammsugare? Utrustad med ett speciellt filter som stoppar det fina dammet i utblåsluften, gör i dagarna en ny typ av centraldammsugare entré på marknaden. Den nya centraldammsugaren heter ZCV 750 Etage och tillverkas av Electrolux.
Etage är enklare att installera eftersom den inte behöver ett rör ut ur huset för utblåsluften. I övrigt fungerar den som en vanlig centraldammsugare och kan även installeras på vanligt sätt med rör ut ur huset.

Varför är centraldammsugare bättre än en vanlig dammsugare?
Med vanlig dammsugning finns risk att dammet virvlar upp och sedan lägger sig igen. Med en centraldammsugare sugs dammet direkt ut ur rummet. Detta innebär också att man slipper dammtorka lika ofta. En optimal lösning för dammallergiker. Dessutom höjs värdet på huset om man installerat centraldammsugare, mäklarna brukar värdera en anläggning till ungefär 20 000 kronor.

Är det krångligt att installera?
Nej, du kan ganska enkelt göra det själv. Du kan ofta dra rörsystemet så att det inte behöver gömmas i väggarna, exempelvis genom att dölja röret i en garderob eller under en täckt trappa. Moderna rörsystem är av miljövänlig plast och behöver inte limmas utan trycks ihop. Aggregatet placeras oftast i till exempel pannrum, förråd eller grovkök.

Måste installationen ske i samband med att man bygger nytt hus?
Nej, det går lika bra att installera centraldammsugare i ett gammalt hus. Under miljonprogrammet på 70-talet byggdes cirka 600 000 villor som det nu börjar vara dags att renovera. Det är naturligtvis praktiskt att göra installationen samtidigt som en renovering men det är inte nödvändigt.

Hur många leverantörer finns det?
Cirka åtta. De flesta leverantörer marknadsför produkter från USA och Kanada men det finns förutom Electrolux även två andra svenska tillverkare.

Är centraldammsugarna bättre i dag än tidigare?
Ja! Som inom alla områden går utvecklingen framåt även för centraldammsugarna. Motortekniken har kraftigt förbättrats genom att så kallade throgh-flow motorer införts, vilka kyler motorn med genomströmmande luft i stället för med en separat fläkt. Städutrustningen har blivit smidigare och mer ergonomiskt utformad. Dessutom har rörsystemen blivit miljövänligare och är enklare att montera.

Finns inga nackdelar med centraldammsugare?
Jo, en nackdel kan vara att i och med att luft sugs ut ur huset ska ny luft in. Luften utifrån kan föra med sig t.ex. pollen eller andra allergener. Detta är dock löst med Etage som inte leder sin utblåsluft ut i det fria igen och skapar vakuum i huset.

Bullrar det?
Det finns tre ljudkällor, det som hörs på utsidan av huset, ljudet runt aggregatet och ljudet från munstycket. Det har tidigare främst varit grannar som klagat över buller på utsidan av huset. Dagens moderna centraldammsugare har genom den nya typen av motor och ljuddämpare blivit 30 dB tystare än en motor med så kallad by-pass teknik, enligt Konsumentverkets tester.

Hur ofta måste man tömma dammbehållaren?
Du kan välja antingen en påse eller en hink men det finns även produkter som kan tömmas på båda sätten. En hink töms cirka två gånger per år, en påse lite oftare beroende på att den oftast är mindre.

Vad kostar en centraldammsugare?
På 80-talet kostade en centraldammsugare ungefär 20 000 kronor. I dag får du en komplett centraldammsugaranläggning från cirka 4 000 kronor.

Hur kommer vi att dammsuga i framtiden?
Det låga priset och att det i dag är så enkelt att installera en centraldammsugare gör att det borde vara lika självklart att ha centraldammsugare installerat som el och ventilation. Många blir också mer medvetna om centraldammsugarens fördelar när det gäller allergi och städeffekt. Med den nya produktutvecklingen kan alla få tillgång till en centraldammsugare. Dessutom är Etage extra enkel att installera eftersom den inte alltid behöver ett rörsystem utan det går även att koppla slangen direkt till aggregatet. Detta är en fördel om du till exempel har en mindre lägenhet eller villa i ett plan.

Björn Fagerlund är ansvarig för affärsområdet centraldammsugare på Electrolux

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar