Lyxa till poolen

Verktyg & redskap

När poolen börjar kännas trist och sliten är det kanske dags att ge den en ansiktslyftning. Ny liner, sarg eller belysning kan göra susen.


Att äga en egen pool står högt på mångas önskelista. För dig som redan har en finns sätt att få ännu mer grädde på moset!

Den som äger en egen pool har något som toppar, åtminstone manliga, villaägares trädgårdsdrömmar. Detta har Vi i Villa konstaterat i en egen undersökning - villapanelen. För visst är det lyxigt att kunna avnjuta en kall dryck vid poolkanten och, när andan faller på, slänga sig i det svalkande vattnet.

Utvecklingen går, som med allt annat, framåt och nya lockande tillbehör kommer ständigt ut på marknaden. Och kanske börjar poolen kännas lite sliten och trist efter ett antal år. Då är det förmodligen dags för en liten renovering.


En fontän kan anslutas till poolens returvatten och blir en tilltalande detalj i trädgården. Fontäner finns i olika prisklasser och utföranden, denna flyter och har två munstycken för olika strilar. Pris 690 kr. J&F Fritid.

Vill man förändra utseendet radikalt kan man välja en annan typ av liner, det vill säga plastinnanmätet som finns i poolen, kanske en marmorerad liner eller i mosaik. En ny liner kostar från cirka 7 000 kronor för en 4 x 8 meters pool, beroende på vilken kvalitet du väljer. En bra liner av god kvalitet bör hålla cirka 20 år men de flesta tillverkare lämnar max 2 års garanti.

-En normalhändig person som har fått bra anvisningar klarar att byta liner själv. Vill man leja bort arbetet kan poolleverantören ofta hjälpa till, säger Hans Persson på Svenska poolfabriken.

Har du träsarg kan du byta ut även den mot en underhållsfri stensarg. Detta kan vara extra snyggt i kombination medstenplattor runt poolen, säger han.

Man kan även byta ut stegen mot en pooltrappa med ett elegant utseende och som gör det enklare att ta sig i och ur poolen. Trappan blir ett perfekt ställe att sitta och mysa på. Det är också trevligt med belysning i trappan vilket dessutom underlättar upp- och nedstigning vid kvällsdoppet, tipsar Hans Persson. En lättmonterad trappa med stagsats kostar från cirka 22 000 kronor.


Det finns många sätt att göra pool-livet lyxigare. Att installera solvärme till poolen kan vara ett sätt. Foto Svenska Poolfabriken.

Lyx på hög nivå

Om du vill lyxa till det ordenligt finns optiska ljusslingor som fästs fast under poolsargen och som skiftar i olika färger. Inte speciellt billigt, man får räkna med att lägga ner cirka 20-30 000 kronor, men det blir garanterat spektakulärt.

Det finns också undervattenshögtalare för den som vill lyssna på musik under vattnet. Dessa monteras på poolväggen och kostar från cirka 9 000 kronor.


Man kan utrusta poolen med ett motströmsaggregat, ofta kallat jetswim eller jetstream, om man vill motionssimma. Ett sådant aggregat fungerar lika bra i en stor pool som en liten och går loss på cirka 15 000 kr och uppåt.

Rengöring som underlättar vardagen

Många har pumpen och rengöringsanläggningen i till exempel källaren eller garaget. Men kanske behövs den ytan till annat? Det finns rymliga pumprum som grävs ned vid poolen och är ett alternativ till andra utrymmen. Dessa pumprum finns även med färdigmonterad maskinutrustning och kostar cirka 17 000 kronor.

Det är också viktigt är att ha ett bra poolskydd, inte bara ur säkerhetssynpunkt utan också för att det hindrar löv och annat skräp att hamna i poolen.

-Man bör ha en stor ytvattenrenare och kraftig maskinutrustning så att löv och skräp som hamnar på vattenytan snabbt sugs in i ytvattenrenaren och så lite som möjligt hamnar på poolbotten, tipsar Hans Persson.

Det som ändå hamnar på poolbotten kan sugas upp manuellt med ett bottensugmunstycke och teleskopstång alternativt en automatisk städrobot som städar poolbotten själv. Man får räkna med 6000-8 000 kronor för en bra automatisk bottensug. Poolstädare finns i olika prisklasser hos poolleverantörer och kostar från cirka 3 000 kronor.

 

En poolrobot med inbyggda motorer och inbyggd uppsamlingspåse kostar från cirka 20 000 kr. Foto Folkpool.

Utnyttja solen

När det gäller uppvärmningen av poolen är solfångare som är anpassade för pooler ett bra alternativ, tycker Hans Persson. Dessa betalar sig på cirka fyra år och därefter är det gratis.

-Normalt brukar man installera solfångare som motsvarar 50-100 procent av poolens area. En pool som är cirka 32 kvm behöver 16-32 kvadratmeter solfångare för att hållas tempererad (upp till 25 grader) under 4 månader (maj-aug). Kostnaden blir mellan 800-1 000 kronor per kvadratmeter för själva solfångarna, montering och reglerutrustning tillkommer. Eftersom man sedan använder den befintliga cirkulationspumpen blir driftkostnaden för solfångarna lika med noll, säger Lars Andrén, ordförande i Svenska solenergiföreningen.

Glöm inte säkerheten!

Att unna sig lite lyx är härligt, men säkerheten måste alltid komma i första hand. Ett bra poolskydd är en förutsättning för ett behagligt poolliv, men även en juridisk skyldighet.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08 mars 2004
Mer om Verktyg & redskap
Annons

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Verktyg & redskap Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om den bästa verktygsförvaringen. 

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Verktyg & redskap Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

Vi i Villa-testet: Lättare skottning med rätt verktyg

Verktyg & redskap Även om snöflingorna dalar sakta mot marken, så bildas det snabbt en driva – då ska snöskyffeln fram. Ska du köpa ny, finns det en hel del att tänka på.

Tvätta med tryck - Vi i villa-testet

Verktyg & redskap Små högtryckstvättar är nästan lika bra som större modeller visar vårt test.

Byt fönster med fiffigt verktyg - Smarta prylen

Verktyg & redskap Aldrig mer behöver man kämpa med att hålla fönstret på plats vid montering.

Gör redskapen redo för våren

Verktyg & redskap Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

Verktyg & redskap God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Stora verktygsguiden

Verktyg & redskap Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

Sopborste och skrapa i ett

Verktyg & redskap Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.