Råd och tips vid köp av snöslunga

Snöslungor sparar både din tid och din energi. Inte så konstigt att snöslungorna har gått åt som smör i solsken de senaste vintrarna. Men vad ska du hålla utkik efter för att göra ett bra snöslungeköp?


Alla minns vi väl fjolårets vinter, då både snöslungor och handredskap för snöröjning sålde slut när behovet var som störst. I år är många därför ute i god tid, vilket bekräftas av Jula, som i början av oktober när det var 20 grader varmt ute meddelade att man redan då hade sålt 3 600 snöslungor.

En- eller tvåstegssnöslunga

Det finns i princip två typer av snöslungor. Enstegsslungor passar bäst för mindre ytor, samt för mindre mängder snö och lösare snö. Tvåstegsslungor har högre kapacitet och klarar därför större ytor, och mer och tyngre snö. De arbetar i två steg, genom att först slå sönder och mata in snön via en skruv och sedan blåsa ut den med hjälp av en höghastighetsfläkt. Tvåstegsslungor drivs även via hjul eller band, medan enstegsslungorna drivs delvis av sin snöskruv och delvis av din egen kraft.

– I år har det varit tvåstegs snöslungor i prisklassen 10-15 000 kr som har sålt bäst, men det finns också en trend att man väljer en enstegsslunga, säger Sören Palmér som är produktchef på Stiga.

Allt mer komfort med snöslungor

Snöslungor utvecklas givetvis, precis som allt annat. På slungorna med bensinmotor är det numera vanligt med elektrisk start. På dyrare maskiner finns det framdrivning med variator, reglage för enklare styrning, elektrisk reglering av utkastet, uppvärmda handtag med mera.

– Dessa komfortdetaljer kommer att finnas på fler modeller framöver. Kapacitetsmässigt, att flytta snön, kommer vi inte att se så stora skillnader i framtiden. Redan dagens slungor har en mycket bra kapacitet och man flyttar lätt på tonvis av den snö som kommer, menar Sören Palmér.

Gör ditt snöslungeval

Tillvalsmässigt är en snöslunga betydligt enklare än en bil. Det du kan köpa till är saker som snökedjor (bra om det är halt), vallskärare (underlättar om det är snövallar) och överdrag (för att skydda snöslungan).

Nedan hittar du sju varianter av snöslungor i olika prisklasser. Tänk till, men inte för länge. Då kanske du får skotta snö för hand i flera månader den här vintern också…

Liten och eldriven snöslunga

Du som bara har små, hårda och jämna ytor att skotta, inte räknar med några större mängder snö och inte har något emot att vara bunden till en sladd, kan ta en titt på Snow Electric från Stiga. Det är en eldriven enstegsslunga på 1 800 W som har en arbetsbredd på 45 cm och en kastlängd på upp till 6 meter. Snow Electric är ihopfällbar och därför smidig att förvara och transportera. Pris ca 1 500 kr.

 En eldriven enstegsslunga i minsta möjliga format.

Bensindriven snöslunga med elstart

Nästa steg är de bensindrivna enstegsslungorna i det mindre formatet. Toro Power Lite ES är en kompakt slunga som inte väger mer än 25 kg. Den har en röjbredd på 46 cm, en kastlängd på 7,6 meter och en kapacitet på 499 kg/minut. Beteckningen ES innebär att slungan har 220 V elstart. Power Lite ES kostar omkring 6 400 kr.

En av de mindre bensindrivna slungorna.

Tvåstegssnöslunga till lågt pris

En av de billigare tvåstegsslungorna är modellen 31-4777 av Clas Ohlsons eget märke CoTech som kostar 6 499 kr. Den har 4-taktsmotor på 4,8 kW, både elstart och dragsnöre, 6+2 växlar och lampa. Arbetsbredden är 60 cm och -höjden 51 cm; utkastet är max 8 meter och ställbart 180 grader i sidled.

En tvåstegsslunga i instegsklassen.

Tvåstegssnöslunga med mer kraft

Partner PSB270 är steget större och kraftigare än CoTech. För ca 15 500 kr får du en Briggs & Stratton-motor på 5,4 kW, elstart, styrservo, steglös transmission och halogenstrålkastare. Intaget är 68 cm brett och 58 cm högt.

En tvåstegsslunga i mellanklassen.

Större snöslunga med banddrift

För omkring 33 000 kr kan du få Husqvarnas största och mest högpresterande tvåstegsslunga, ST 276EPT. Arbetsbredden är 76 cm och öppningshöjden 58 cm. Snöslungan har elstart, steglös hydrostatisk transmission och servostyrning. Banddriften ger effektiv drift i terräng och på hårdpackad snö. Du kan även koppla ur ett av banden för att svänga och vända smidigt. En vallskärare underlättar körning i höga snövallar och eluppvärmda handtag gör händerna glada när det är kallt.

En tvåstegsslunga med hög kapacitet.

Störst snöslunga med hybridteknik

Honda HSM 1590 IE har dubbla drivsystem: en bensinmotor driver matarskruven och två elmotorer driver banden. Detta ska ge en mjuk och ryckfri manövrering och gång. Banddriften har tre lägen och kan automatiskt anpassa hastigheten utifrån snömängden. Kapaciteten är stor: med ett intag på 92×58 cm och en kastlängd på 21 meter kan slungan hantera 92 ton snö per timme. HSM 1590 IE är med sin vikt på 268 kg stor, och stor är även prislappen – ca 99 000 kr. Då ingår 5 års garanti (om man servar den årligen).

En kraftfull snöslunga med många datorstyrda funktioner.

Gräs eller snö?

Har du en åkgräsklippare eller en trädgårdstraktor, kan du kanske använda den till att även röja snö med. Till exempel har Stiga tre snöslungor och tre snöplogsblad som passar till vissa modeller av Stiga Park, Villa och Estate. Tvåstegsslungan för Park Pro har en arbetsbredd på 90 cm och elektriskt justerbart utkast och kostar ca 12 500 kr.

Din åkgräsklippare kan vara en mångsysslare.

11 saker att fundera över innan snöslungeköpet

Snöslunga som snöslunga? Inte riktigt. Här är elva punkter att fundera över innan du gör din investering.

• En- eller tvåstegs. Vad behöver du och hur mycket pengar har du?

• Kapacitet. Hur stor är arbetsbredden och öppningshöjden?

• Växlar. Vill du växla manuellt eller ha steglös växling?

• Lampa. Ofta är det mörkt när man röjer snö.

• Servo. Servostyrning gör körningen lättare.

• Elstart. Bekvämt om du har enkel tillgång till ett eluttag.

• Hjul. Ju kraftigare hjul, desto bättre grepp. Eller behöver du banddrift?

• Manövrering. Är handhavandet av de olika inställningarna hos snöslungan smidigt?

• Utkast. Hur långt kan snön kastas och hur lätt är det att justera längd och vinkel medan du kör?

• Ljudnivå. Svår att uppskatta, men en skillnad på 10 dB innebär en fördubbling av ljudstyrkan.

• Märkesvara eller ej. En ”märkeslös” snöslunga är normalt billigare i inköp; en välkänd tillverkare tillhandahåller å andra sidan normalt service och reservdelar under längre tid.

5 saker att tänka på efter snöslungeköpet

En snöslunga är ett på många sätt kraftfullt verktyg. Tänk därför på att…

• Stå stabilt. Ha halksäkra skor/kängor/stövlar på dig, så att du inte förlorar fotfästet.

• Rikta rätt. Förutom själva snön kan grus, is och annat följa med. Rikta inte utkastet mot personer, uterum, bilar etc. Ett tips är även att använda skyddsglasögon.

• Det som göms i snö… Se till så att ytan du ska skotta är fri från leksaker, grenar, verktyg och annat, annars kan du stöta på otrevliga överraskningar.

• Använd hörselskydd. En snöslunga kan bullra en hel del.

• Var försiktig. Både med hur du hanterar snöslungan och hur du kör den, speciellt i halka, sluttningar etc.

Köpinformation av snöslungor:

Clas Ohlson, www.clasohlson.se

Honda, www.hondapower.se

Husqvarna, www.husqvarna.com/se

Partner, www.partner.se

Stiga, www.stiga.se

Toro, www.hako.se

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar