Annons

Kraftpaket mot smutsen

Verktyg & redskap

Dags för en ny dammsugare? Här får du veta vad du behöver om dammsugarens viktigaste egenskaper.

Annons

Stirra dig inte blind på dammsugare med starka motorer, snygg design och lockande extrafinesser. En dammsugarens viktigaste egenskaper är bra dammupptagningsförmåga, låga halter av partikelutsläpp och god hanterbarhet.


Konsumentverkets dammsugartester är en av de mest uppskattade och efterfrågade testerna, berättar Anders Odell som provar just dammsugare på Konsumentverket.

­- Jag tror det beror på att många är osäkra på det här med dammpartiklar. De syns ju inte och därför är det viktigt att man har en dammsugare som man kan lita på, med god dammupptagningsförmåga.

En vanlig missuppfattning bland konsumenter är att en dammsugare med hög energibrukning skulle ge större sugförmåga, tror Björn Fagerlund på Electrolux.

­- För en optimal dammupptagningsförmåga krävs visserligen en hög sugeffekt, men blir den för hög sugs munstycket fast i underlaget och det blir tungt att städa. Tänk istället om alla Sveriges dammsugare drog 500 Watt mindre -vad mycket energi vi skulle spara!

Mät sugeffekt på rätt sätt

En stark motor är alltså ingen garanti för en god dammupptagningsförmåga.

- Det finns dammsugare som släpper ut mer partiklar än vad som finns i den omgivande luften. Det kan bero på läckage i maskinen eller dåliga filter. Munstycket är en annan svag länk. Här sätter många tillverkare dit ett billigt munstycke, vilket är svårt för konsumenten att kunna se, säger Anders Odell.

Bra sugeffekt ska mätas vid munstycket och inte i motorns sugeffekt, anser Mattias Sörensen på Nilfisk.

- Annars blir sugeffekten extremt hög men missvisande, om man nu inte använder sin dammsugare utan påse, slang, rör och munstycke. Sugeffekten i munstycket är i sin tur beroende av dammsugarens konstruktion, förklarar Mattias Sörensen vidare:

- De flesta dammsugare suger exempelvis genom hela påsen. Därmed packas partiklarna närmast motorn och försämrar successivt sugförmågan i takt med att påsen fylls. För hög motoreffekt minskar samtidigt motorns livslängd radikalt. Och livslängden kan variera kraftigt mellan olika tillverkare. En motor som klarar 1 000 timmar motsvarar en livsländ på 20 år för ett normalhushåll som dammsuger cirka en timme per vecka.

Annons

Tätheten, inte filtret, avgör

Hur ska man då som konsument förvissa sig om att man får den bästa dammsugaren?

- Fråga personalen i butiken efter testresultat för de viktigaste faktorerna - det vill säga; dammsugarens dammupptagningsförmåga, partikelutsläpp och hanterbarhet, uppmanar Anders Odell som annars hänvisar till Konsumentverkets dammsugartester.

Idag finns dammsugare med så fina filter att luften renas upp till 1 000 gånger. Men låt dig inte skrämmas av talet om kvalster. Det finns ingen anledning att rusa iväg och köp en ny dammsugare om du inte är kvalster- eller pollenallergiker, tycker Anders Odell.

- Har du inga sådana allergiska problem behöver du inte köpa de allra finaste filtren. Även många dammsugare med enklare filter har god filtreringsförmåga. Tänk däremot på att byta filtret regelbundet på den dammsugare du har. Annars sätts det igen och skräpet hittar andra vägar ut.

­- Viktigast av allt är att maskinen är tät. Att en dammsugare har ett bra filter behöver inte innebära att den har en bra filtrering om den läcker i övrigt, säger Mattias Sörensen.

Hur ofta filtret bör bytas beror på vad för slags damm du har hemma och hur ofta du dammsuger. Ibland räcker det med ett byte om året, ibland bör det ske oftare. Fråga tillverkare eller återförsäljare om råd.

Byt påse regelbundet

- Det är bäst att byta påsen innan den är helt full, eftersom dammsugarens sugförmåga avtar ju fullare påsen blir, säger Anders Odell.

Ett vanligt klagomål är att det är svårt att byta påse och filter, något som bidrar till att dessa ofta byts för sällan.

Stor påsmodell innebär både för- och nackdelar:

- I en stor påse får man visserligen rum med mer damm, men risken då riskerar man att dammet blir liggande länge. Detta kan ge dålig lukt - speciellt om man har husdjur. Vi rekommenderar därför att byta påse ofta, oavsett påsstorlek.

Ny påse är ingen stor kostnad om det handlar om 5-10 om året, tycker Anders Odell. Att hitta rätt påse i butikerna är däremot fortfarande rena djungeln.

­Vi hoppas att tillverkarna skärper sig så att påsarna åtminstone passar till sortimentet, säger han.

Idag finns dock varianten S-bag, en dammsugarpåse som Electrolux, Volta och Philips har utvecklat gemensamt och som passar till deras dammsugarmodeller.

Hanterbarheten viktig

- Att dammsuga är hushållets tyngsta arbetsuppgift, speciellt när man blir äldre. Att hantera en dammsugare i olika rumsmiljöer hemma medför många och tunga arbetsmoment, som exempelvis transport mellan olika våningsplan och ansträngande arbetsställningar. Samtidigt ska många olika reglage hanteras, munstycken bytas och så vidare. En bra dammsugare ska vara följsam.

- Den bör inte vara för tung, då är det lätt hänt att den går in för hårt i möbler och dörrposter. Glöm inte heller att fråga efter ljudeffekten, påminner Anders Odell.

- Ljudeffekten talar om hur högt det låter, men inte hur det låter. Försök därför lyssna på maskinen i butiken och känn efter hur du upplever ljudet.

Tidigare var tendensen att dammsugartillverkarna satsade mer på design än funktion. Fortfarande satsas mycket på tjusig design, färg och form. God funktion och god design behöver dock inte innebära en motsättning i sig, och idag märks det att man också satsar alltmer på funktionen, säger Anders Odell.

Filterfakta:
De vanligare dammsugarfiltren brukar kallas mikrofilter. Många dammsugare med dessa filter har god filtreringsförmåga. De extra täta filtren, som även klarar mycket små partiklar, kallas Hepafilter. Bra för de som är allergiska eller känsliga för pollen, damm och kvalster. En del Hepafilter har dessutom ett kolfilter som ska ta bort dålig lukt, passar bra till hushåll med hund eller katt.

Råd & Röns dammsugartest
Det senaste dammsugartestet från Konsumentverket publicerades i april 2003. På tidningen Råd & Röns hemsida kan du läsa om testet i korthet: www.radron.se. Prenumeranter har tillgång till testet i sin helhet. 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 mars 2004
 
Annons
Mer om Verktyg & redskap

VIDEO: Smarta spik-knepet!

Verktyg & redskap Rädd att slå dig på fingrarna när du ska spika upp en tavla? Här är ett smart knep! 

Annons

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Verktyg & redskap Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om...

Rätt redskap för alla trädgårdar

Verktyg & redskap Dags att inventera redskapsboden? Satsa på rätt verktyg av bra kvalitet!Här ger markanläggaren Robert Kiejstut sina bästa tips.

Tvätta med tryck - Vi i villa-testet

Verktyg & redskap Små högtryckstvättar är nästan lika bra som större modeller visar vårt test.

Håll reda på bitsen - Smarta prylen

Verktyg & redskap Gearfix är en fiffig elastiskt hållare för bits och borrar som du trär på borrmaskinen eller skruvdragaren.

Röj snön rätt i vinter

Verktyg & redskap Vissa älskar snö; andra avskyr den. Oavsett vilket behöver man röja bort den från platser där man inte vill ha den, som gångar, uppfarter och trottoarer...

Byt fönster med fiffigt verktyg - Smarta prylen

Verktyg & redskap Aldrig mer behöver man kämpa med att hålla fönstret på plats vid montering.

Dammfritt i varje vrå!

Verktyg & redskap Försäljningsargumenten om hög motoreffekt har bytts ut – idag marknadsför branschen lågenergidammsugare istället.

Välj rätt plugg

Verktyg & redskap För att hyllan eller tavlan inte ska ramla ner från sin plats på väggen, ska du vara noggrann med att välja rätt plugg och skruv.

Annons
Mest lästa:

Så kaklar du korrekt

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons