Annons
Var sak på sin plats. Har du gott om utrymme så häng dina verktyg på en tavla.
Var sak på sin plats. Har du gott om utrymme så häng dina verktyg på en tavla.

Håll ordning på dina verktyg

Verktyg & redskap

Handen på hjärtat, vet du egentligen var du har dina verktyg? Om svaret är nej får du här tio tips som hjälper dig hålla ordning på dem.

Annons

Verktyg är en av de saker som man använder överallt i ett hus och därför kan de också befinna sig lite var som helst, precis som nycklar, kom ihåg-lappar och barn. Visst skulle allt vara så mycket enklare om man hade lite koll på verktygen, men hur?

Svaret varierar, beroende på hur det ser ut i ditt hem och vad du har för behov. Men med tanke på hur många olika varianter av verktygsförvaring som existerar vore det konstigt om det inte finns någon lösning som passar just dig. Här är tio varianter!


Magnetlist att fästa verktygen på finns hos Jula.

1) En listig lösning

En enkel lösning på verktygsproblemen kan vara att sätta upp några magnetlister att fästa verktygen på. Sådana finns på många ställen, exempelvis hos Jula. Längd 50 cm; pris 49 kr.


Verktygstavlan av galvaniserat stål kommer från Raaco.

2) Gör en tavla

Har du gott om utrymme kan du placera verktygen uppåt väggarna. Raaco har verktygstavlor av galvaniserat stål som mäter 52x44 cm. Du sätter ihop dessa till önskad storlek och kompletterar med olika krokar, klämmor och hållare beroende på vilka verktyg du har. Det finns även plastlådor till skruvar och andra småsaker. Finns bland annat hos Clas Ohlson; själva tavlan kostar där 129 kr.

3) Flyttbart verktygsbord


Vertygsbord som rullar finns hos Biltema.

Ett rullbart verktygsbord kan vara användbart i såväl hobbyrummet som garaget. Detta bord från Biltema har en justerbar höjd på 840-1150 mm och är vridbart i 360º. Bordsytan mäter 75x54 cm, är försedd med en svart räfflad gummimatta och har fack för hylsor, skruvar, muttrar etc samt hål för verktyg. Underredet har fyra tvåtumshjul och är justerbart i bredd. Maximal kapacitet 75 kg; pris 299 kr.

Annons

4) Verktygslåda på hjul


Rullande verktygslåda finns hos Clas Ohlson.

Med Keter Master Cart får du en rullande verktygsförvaring. Den har två verktygslådor, varav den övre är löstagbar liksom förvaringslådan i dess front. Båda lådorna innehåller löstagbara verktygstråg. Underdelen har plats för handmaskiner. Totalmåttet är 45x26x62 cm och priset 398 kr hos Clas Ohlson.

5) Flexibelt med bälte


Ett ergonomiskt utformat bälte sparar ryggen. Finns hos Fristads.

Det finns gott om snickarbälten av olika modeller att välja bland. Fristads Ergo-bälte är ett ergonomiskt utformat bälte som ska ge bra avlastning för höft och midja. Det är tillverkat i två skikt, med en utsida av läder och en överlappad insida av mjukt spaltskinn. Du köper till de fickor och hållare du önskar - det finns ett 20-tal att välja bland - och monterar dem enkelt på en 40 mm bred nylonrem. Själva bältet kostar cirka 475 kr.

6) Bäst med väst?


Ha verktygen nära till hands med västen från Snickers.

Med en verktygsväst har du alla verktyg nära till hands. 4294 Flexi Toolvest från Snickers är en flexibel sådan. Den har kardborrfästen för Snickers avtagbara hölster- och verktygsfickor, samt integrerad expander så att västen kan utvidgas om du vill ha en tröja eller jacka under. Breda axelband fördelar vikten och gör arbetet bekvämt; ett justerbart ergonomiskt bälte avlastar axlarna. Flexi Toolvest finns i fem färger och kostar cirka 490 kr.

7) Ett blått skåp


Ett blått skåp för verktygen finns hos Biltema.

Varför inte organisera verktygen i ett blått skåp på hjul? Biltemas verktygsvagn är gjord av perforerad, 1,5 mm tjock stålplåt, epoxylackad i blått. Den har stålrörsben och svängbara hjul, varav ett med broms. Själva skåpet mäter 60x90x39 cm. Hela vagnen är 155 cm hög, väger 40 kg och kostar 1 398 kr. Du kompletterar sedan med önskade krokar och hållare - det finns ett 20-tal olika att välja bland.

8) Rullbar verktygsbänk


Mobil arbetsbänk finns hos Bahco.

Bahco 1445L-SP är en pulverlackad mobil arbetsbänk gjord i formbeständigt verktygsstål. Den har fyra lådor med förstärkt botten som kan dras ut helt i båda riktningar, samt ett förvaringsutrymme med två hyllplan. Arbetsytan är en skiktlimmad 30 mm bänkskiva. Rullvagnen är en 110 cm lång, solid konstruktion som tål 300 kg - en smart idé för dig som vill vara flexibel eller har ont om plats. 1445L-SP kostar cirka 9 500 kr.

9) Allt i ett paket


Verktygsvagn med verktyg finns hos Teng Tools.

Den som vill slå på stort kan köpa en verktygsväska eller en verktygsvagn komplett med verktyg för aktuella ändamål, så är förvaringen löst med en gång. Finns bland annat hos Teng Tools, som har ett stort antal modeller i olika prisklasser. Modellen 10624 innehåller en verktygssats om 715 delar, omfattande "just about every tool most people will ever need", placerade i en montörvagn och två verktygslådor (totalt 19 lådor, varav åtta är tomma). Pris cirka 20 000 kr.

10) Tänk på medhjälparen


Även små medhjälpare behöver hålla reda på sina verktyg. Det här bältet finns hos Clas Ohlson.

Har du en medhjälpare i mindre format därhemma? Juniorens verktygssats finns hos Clas Ohlson och är ett snickarbälte i polyester som är färdigpaketerat med det mesta som behövs: 8 oz hammare, kombinationstång, vattenpass, vinkelhake, 3-meters måttband, penna, stjärnmejsel, spårmejsel, samt modellsåg för trä/metall/plast. Kostar 99 kr; finns även utan verktyg för 69 kr.

Köpinformation

Bahco, www.bahco.com
Biltema, www.biltema.se
Clas Ohlson, www.clasohlson.se
Fristads, www.fristads.se
Jula, www.jula.se
Snickers, www.snickers.se
Teng Tools, www.tengtools.se, www.luna.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
21 januari 2008

1 Kommentarer

2008-02-04
Bn
1

Test: Borrskruvdragare för proffs och hemmafixare

Vill du köpa en bra borrskruvdragare? Läs vårt test med populära 18-voltsmaskiner – billiga men med samma prestanda som proffsens skruvdragare.

1

Björn Christiernsson: 3 prylar som gör villalivet roligare

Jobba på styltor, svetsa roliga detaljer och slå världen med häpnad – med ett carvingsvärd. Här är Björn Christiernssons bästa tips just nu.

0

Lossa slitna muttrar

Rundslitna och krafigt nedrostade muttrar sitter ofta i utrymmen där rörtången inte ryms men däremot en ringnyckel.

0

Prylar i glasburkar

Små kreativa idéer när fantasin tryter.

1

Välja rätt gräsklippare

Ska du köpa gräsklippare? Handgräsklippare, motorgräsklippare eller åkgräsklippare? Uppsamlarklippare, sidoutkastare eller mulcherklippare? Vi i Villa...

0

Välj rätt dammsugare

Vilken dammsugare passar dig? Läs vår marknadsöversikt så har du lättare att bestämma dig.

0

Kraftpaket mot smutsen

Dags för en ny dammsugare? Här får du veta vad du behöver om dammsugarens viktigaste egenskaper.

0

Lyxa till poolen

När poolen börjar kännas trist och sliten är det kanske dags att ge den en ansiktslyftning. Ny liner, sarg eller belysning kan göra susen.

0

Sladdlöst - vi hjälper dig att välja rätt maskin

Visst är det en skön känsla att kunna jobba sladdlöst. Men det avgörande är prestanda på batterierna.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons