Annons

Gör det själv med smarta verktyg

Verktyg & redskap

Borra, skruva, klippa, hamra… Rätt verktyg gör det enklare att jobba och ger bättre resultat. Vi i Villa tipsar om tio smarta verktyg för olika sorters arbeten.

Annons

Går du i renoveringstankar? Då kan det vara dags att se över vad du har i verktygslådan eller i ditt snickarkrypin. De elektriska verktygen utvecklas hela tiden och blir starkare och bättre. Och hjälpmedlen blir allt fler, som detektorer som hjälper dig hitta ledningar och annat och laserpass som ser till att allt blir rakt. Här är tio verktyg som hjälper dig i ditt arbete - många fler hittar du på webben och i din byggvarubutik.


1) Hamra, borra och skruva

Nya Uneo från Bosch kombinerar tre verktyg i ett. Denna sladdlösa borrhammare rymmer ett pneumatiskt slagverk i ett kompakt och lätthanterligt yttre och låter dig hamra, borra och skruva med en och samma maskin. Uneo är liten som ett A5-blad, väger 1,1 kg och har ett batteri av litium-jon-typ på 14,4 volt. Slagstyrkan är på 0,9 joule vid 4 800 slag/minut. Fästet för betongborr kallas SDS-Quick och låter borren föras in och snäppas fast snabbt och enkelt, men även sexkantiga borr- och skruvbits kan användas. Uneo kostar cirka 1 729 kronor.


2) Sök, så ska du finna

Var finns elledningarna? Och reglar som håller för upphängning? Vill du slippa gissa dig fram innan du borrar i väggen kan du ta hjälp av Black & Deckers multidetektor BDS303. Den har sökare för trä, metall och strömförande ledningar med ett sökdjup på 19, 25-45 respektive 100 mm. Dolda objekt indikeras på displayen med både ljus och ljud. Detektorn har ett grepp som gör att den kan hållas platt mot väggen och kostar cirka 599 kronor.


3) Borra i liten skala

Med en liten och kompakt skruvdragare kan man komma åt på de flesta ställen. Dremel Driver är ett av flera alternativ i den här klassen. Den är 12,6 cm lång och väger 430 g. Batteriet är av litium-jon-typ på 7,2 V och tar fem timmar att ladda upp. Driver har magnetisk bitshållare och variabel hastighet på upp till 300 varv/minut. Med följer laddare, löstagbar bitshållare samt åtta sexkantsbits; allt till ett pris på cirka 575 kronor.


4) Hamra med Porsche

Metabos multihammare P'7911 kombinerar alla viktiga funktioner hos en borrmaskin med kraften hos en tryckluftshammare och kan användas för både sten, trä, betong och metall. Den borrar, slagborrar, mejslar och skruvar, har ett vridmoment på upp till 15 Nm, klarar upp till 4 600 slag i minuten, samt har ett ergonomiskt utformat hölje i aluminium. Dessutom är P'7911 riktigt snygg, vilket kan förklaras av att den är designad av Porsche Design. Pris cirka 3 699 kronor.


5) Klipp det mesta

Den sladdlösa allsaxen Xeo från Bosch klipper snabbt och smidigt igenom de flesta vardagliga material, från tunna dekorationsmaterial till upp till sex millimeter tjocka kartonger eller mattor. Skären är självskärpande och det laddbara litium-jon-batteriet klarar upp till 150 meter klippning per laddning. Xeo väger 400 gram och kostar cirka 549 kronor.

Annons

6) Krysslaser med stativ

Vill du att saker ska vara våg- och lodräta och i linje med varandra? Black & Deckers krysslaser med stativ och väggfäste, LZR6TP, hjälper dig att få allt rakt. Stativet är 1,3 m högt och hopfällbart. Lasern har flera linjer och är självnivellerande. LZR6TP kostar omkring 999 kronor.


7) Vinkla med 21 moment

Makitas nya borrskruvdragare DF010DWE har gott om smarta funktioner som gör det enklare att borra och skruva. Först och främst kan man vinkla handtaget för att komma åt i trånga utrymmen. Dessutom har den två växlar och 21 momentinställningar, så att man kan få exakt den kraft man vill ha. Man kan även använda DF010DWE som skruvmejsel utan motordrift. Ergonomiskt mjukt grepp, LED-belysning, elektronisk motorbroms och litium-jon-batterier på 7,2 V med två års garanti är andra egenskaper. DF010DWE kostar ca 1 450 kronor.


8) Bort med det gamla

Med Skils Multi Scraper 7710 kan du skrapa bort och forma det mesta. Fyra blad följer med: stålblad (60 mm), stålspatel (60 mm), flatmejsel (15 mm) och universalblad (35 mm), för olika material och ytor. Multi Scraper har tre varvtalsinställningar och klick-funktion med vilken du byter tillbehör utan verktyg. Kostar cirka 549 kronor.


9) Hela paketet

AEG:s nya serie med laddbara elverktyg baserar sig på kraftfull 18 volts litium-jon-teknik och rymmer de flesta verktyg som gör det självaren kan behöva. Ett paket med slagborr/skruvdragare (BSB 18 STX/0), sticksåg (BST 18 X/0), tigersåg (BUS 18 X/0), cirkelsåg (BKS 18/0), arbetslampa (FL 18/0), två stycken 18 V Li-Ion-batterier på 3,0 Ah, snabbladdare och väskor kostar cirka 9 995 kronor. Då får du även en stor AEG-väska som rymmer hela samlingen på köpet.


10) Glöm inte att städa

Gör det själv-projekt tenderar att lämna spår efter sig. Nilfisks grovdammsugare Aero hjälper dig utplåna dessa. Aero finns i flera modeller och är lämplig för sugning av både torr och våt smuts; dess filter tar bort det fina dammet och skyddar maskinen. Modellen Aero 20-21 är på 1 300 W och rymmer 20 liter. Den är utrustad med ett eluttag som du kan ansluta ett elverktyg till (exempelvis en såg eller slip) och passar de allra flesta elverktyg med utblås. Dessutom har Aero 20-21 automatiskt start/stopp som styrs av elverktyget. Pris cirka 1 395 kronor.

Köpinformation

AEG, www.aeg-pt.se
Black & Decker, www.blackanddecker.se
Bosch, www.bosch-do-it.se/goer-det-sjaelvare
Dremel, www.dremeleurope.com/se/sv/start
Makita, www.makita.se
Metabo, www.metabo.se
Nilfisk, www.nilfisk-alto.se
Skil, www.skil.se

11 december 2008
0

Uppdatera verktygsboden: 11 trädgårdsfavoriter

Varsågod, elva nya trädgårdsfavoriter som håller tomten i schack.

1

Starka skruvtvingar - Villatestet

Långa skruvtvingar kan pressa med ett tryck som är mångdubbelt högre än det en snabbtving klarar. Med ett tryck på upp till 400 kg kan kraftiga träfogar...

0

Flitiga fogsvansar - Vi i Villatestet

Fogsvansen kan användas till all sågning - från plywoodskivor till grovt virke. Numera har de universaltandning och bör kunna såga både tvärs över och...

0

Nyttiga prylar för huset

Väggfärg, trapprenoveringskit och snöraka är nyttiga prylar för huset.

0

Spikutdragare och proffstips

Använd en spikutdragare för hårt inslagna spikar och tänk på att skydda golvet när det är dags att snickra inomhus.

0

Röj snön rätt i vinter

Vissa älskar snö; andra avskyr den. Oavsett vilket behöver man röja bort den från platser där man inte vill ha den, som gångar, uppfarter och trottoarer...

1

Snöfall, vackert och ansvarsfullt

Vintern är här. Och med den ett drygt arbete med snöskyffeln. Snöperioden innebär ansvar för dig som villaägare, både gentemot omgivningen och din egen...

1

Rätt utrustning för snöröjning!

När julen närmar sig har de flesta en förhoppning om en vit jul med mycket snö. Men med snön kommer även ett ansvar som varje villaägare har, nämligen...

1

Inte utan min skruvdragare

För hemmafixaren och villaägaren finns det i dag en uppsjö av multiverktyg – borta är tanken på en produkt – ett användningsområde. I dag gäller ett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons