Annons

Gör det själv med smarta verktyg

Verktyg & redskap

Borra, skruva, klippa, hamra… Rätt verktyg gör det enklare att jobba och ger bättre resultat. Vi i Villa tipsar om tio smarta verktyg för olika sorters arbeten.

Annons

Går du i renoveringstankar? Då kan det vara dags att se över vad du har i verktygslådan eller i ditt snickarkrypin. De elektriska verktygen utvecklas hela tiden och blir starkare och bättre. Och hjälpmedlen blir allt fler, som detektorer som hjälper dig hitta ledningar och annat och laserpass som ser till att allt blir rakt. Här är tio verktyg som hjälper dig i ditt arbete - många fler hittar du på webben och i din byggvarubutik.


1) Hamra, borra och skruva

Nya Uneo från Bosch kombinerar tre verktyg i ett. Denna sladdlösa borrhammare rymmer ett pneumatiskt slagverk i ett kompakt och lätthanterligt yttre och låter dig hamra, borra och skruva med en och samma maskin. Uneo är liten som ett A5-blad, väger 1,1 kg och har ett batteri av litium-jon-typ på 14,4 volt. Slagstyrkan är på 0,9 joule vid 4 800 slag/minut. Fästet för betongborr kallas SDS-Quick och låter borren föras in och snäppas fast snabbt och enkelt, men även sexkantiga borr- och skruvbits kan användas. Uneo kostar cirka 1 729 kronor.


2) Sök, så ska du finna

Var finns elledningarna? Och reglar som håller för upphängning? Vill du slippa gissa dig fram innan du borrar i väggen kan du ta hjälp av Black & Deckers multidetektor BDS303. Den har sökare för trä, metall och strömförande ledningar med ett sökdjup på 19, 25-45 respektive 100 mm. Dolda objekt indikeras på displayen med både ljus och ljud. Detektorn har ett grepp som gör att den kan hållas platt mot väggen och kostar cirka 599 kronor.


3) Borra i liten skala

Med en liten och kompakt skruvdragare kan man komma åt på de flesta ställen. Dremel Driver är ett av flera alternativ i den här klassen. Den är 12,6 cm lång och väger 430 g. Batteriet är av litium-jon-typ på 7,2 V och tar fem timmar att ladda upp. Driver har magnetisk bitshållare och variabel hastighet på upp till 300 varv/minut. Med följer laddare, löstagbar bitshållare samt åtta sexkantsbits; allt till ett pris på cirka 575 kronor.


4) Hamra med Porsche

Metabos multihammare P'7911 kombinerar alla viktiga funktioner hos en borrmaskin med kraften hos en tryckluftshammare och kan användas för både sten, trä, betong och metall. Den borrar, slagborrar, mejslar och skruvar, har ett vridmoment på upp till 15 Nm, klarar upp till 4 600 slag i minuten, samt har ett ergonomiskt utformat hölje i aluminium. Dessutom är P'7911 riktigt snygg, vilket kan förklaras av att den är designad av Porsche Design. Pris cirka 3 699 kronor.


5) Klipp det mesta

Den sladdlösa allsaxen Xeo från Bosch klipper snabbt och smidigt igenom de flesta vardagliga material, från tunna dekorationsmaterial till upp till sex millimeter tjocka kartonger eller mattor. Skären är självskärpande och det laddbara litium-jon-batteriet klarar upp till 150 meter klippning per laddning. Xeo väger 400 gram och kostar cirka 549 kronor.

Annons

6) Krysslaser med stativ

Vill du att saker ska vara våg- och lodräta och i linje med varandra? Black & Deckers krysslaser med stativ och väggfäste, LZR6TP, hjälper dig att få allt rakt. Stativet är 1,3 m högt och hopfällbart. Lasern har flera linjer och är självnivellerande. LZR6TP kostar omkring 999 kronor.


7) Vinkla med 21 moment

Makitas nya borrskruvdragare DF010DWE har gott om smarta funktioner som gör det enklare att borra och skruva. Först och främst kan man vinkla handtaget för att komma åt i trånga utrymmen. Dessutom har den två växlar och 21 momentinställningar, så att man kan få exakt den kraft man vill ha. Man kan även använda DF010DWE som skruvmejsel utan motordrift. Ergonomiskt mjukt grepp, LED-belysning, elektronisk motorbroms och litium-jon-batterier på 7,2 V med två års garanti är andra egenskaper. DF010DWE kostar ca 1 450 kronor.


8) Bort med det gamla

Med Skils Multi Scraper 7710 kan du skrapa bort och forma det mesta. Fyra blad följer med: stålblad (60 mm), stålspatel (60 mm), flatmejsel (15 mm) och universalblad (35 mm), för olika material och ytor. Multi Scraper har tre varvtalsinställningar och klick-funktion med vilken du byter tillbehör utan verktyg. Kostar cirka 549 kronor.


9) Hela paketet

AEG:s nya serie med laddbara elverktyg baserar sig på kraftfull 18 volts litium-jon-teknik och rymmer de flesta verktyg som gör det självaren kan behöva. Ett paket med slagborr/skruvdragare (BSB 18 STX/0), sticksåg (BST 18 X/0), tigersåg (BUS 18 X/0), cirkelsåg (BKS 18/0), arbetslampa (FL 18/0), två stycken 18 V Li-Ion-batterier på 3,0 Ah, snabbladdare och väskor kostar cirka 9 995 kronor. Då får du även en stor AEG-väska som rymmer hela samlingen på köpet.


10) Glöm inte att städa

Gör det själv-projekt tenderar att lämna spår efter sig. Nilfisks grovdammsugare Aero hjälper dig utplåna dessa. Aero finns i flera modeller och är lämplig för sugning av både torr och våt smuts; dess filter tar bort det fina dammet och skyddar maskinen. Modellen Aero 20-21 är på 1 300 W och rymmer 20 liter. Den är utrustad med ett eluttag som du kan ansluta ett elverktyg till (exempelvis en såg eller slip) och passar de allra flesta elverktyg med utblås. Dessutom har Aero 20-21 automatiskt start/stopp som styrs av elverktyget. Pris cirka 1 395 kronor.

Köpinformation

AEG, www.aeg-pt.se
Black & Decker, www.blackanddecker.se
Bosch, www.bosch-do-it.se/goer-det-sjaelvare
Dremel, www.dremeleurope.com/se/sv/start
Makita, www.makita.se
Metabo, www.metabo.se
Nilfisk, www.nilfisk-alto.se
Skil, www.skil.se

11 december 2008
1

Test: Borrskruvdragare för proffs och hemmafixare

Vill du köpa en bra borrskruvdragare? Läs vårt test med populära 18-voltsmaskiner – billiga men med samma prestanda som proffsens skruvdragare.

1

Björn Christiernsson: 3 prylar som gör villalivet roligare

Jobba på styltor, svetsa roliga detaljer och slå världen med häpnad – med ett carvingsvärd. Här är Björn Christiernssons bästa tips just nu.

0

Lossa slitna muttrar

Rundslitna och krafigt nedrostade muttrar sitter ofta i utrymmen där rörtången inte ryms men däremot en ringnyckel.

0

Prylar i glasburkar

Små kreativa idéer när fantasin tryter.

1

Välja rätt gräsklippare

Ska du köpa gräsklippare? Handgräsklippare, motorgräsklippare eller åkgräsklippare? Uppsamlarklippare, sidoutkastare eller mulcherklippare? Vi i Villa...

0

Välj rätt dammsugare

Vilken dammsugare passar dig? Läs vår marknadsöversikt så har du lättare att bestämma dig.

0

Kraftpaket mot smutsen

Dags för en ny dammsugare? Här får du veta vad du behöver om dammsugarens viktigaste egenskaper.

0

Lyxa till poolen

När poolen börjar kännas trist och sliten är det kanske dags att ge den en ansiktslyftning. Ny liner, sarg eller belysning kan göra susen.

0

Sladdlöst - vi hjälper dig att välja rätt maskin

Visst är det en skön känsla att kunna jobba sladdlöst. Men det avgörande är prestanda på batterierna.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons