Annons
En bra fogsvans har ett spänstigt blad och ett rejält handtag på sågbladet med plats för en grov näve.
En bra fogsvans har ett spänstigt blad och ett rejält handtag på sågbladet med plats för en grov näve.

Flitiga fogsvansar - Vi i Villatestet

Verktyg & redskap

Fogsvansen kan användas till all sågning - från plywoodskivor till grovt virke. Numera har de universaltandning och bör kunna såga både tvärs över och längs med träets ådring. Vi testar sex av de vanligaste fogsvansarna.

Annons

De fogsvansar vi testar här är 550 mm långa, universaltandade för användning i ”vanligt” virke.

En bra fogsvans har ett styvt, spänstigt blad och ett rejält handtag på sågbladet, som bör vara gjort av tvåkomponentsmaterial och ha plats för en grov näve med handske på.

Sågbladet är alltid av kallvalsat stål som har lackerats eller belagts med ”släpp-lätt-beläggning”. Bägge skyddar mot rostangrepp, men den senare ger dessutom mindre friktion.

Handtagsvinklarna är 45 resp. 90 grader, men de kan aldrig ersätta en bra snickarvinkel.

Den moderna fogsvansen har härdade tandspetsar som är hårdare än en sågfil och de kan därför inte filas.

Så här gjordes testet

Styrka väger vi in med 40 procent

Vi undersöker hur stadig sågen är samt bladets styvhet och stabilitet. Tillverkarna anger ofta bladets tjocklek till 1 mm, så vi har kontroll-erat tjockleken med en mikrometerskruv och anger tjockleken i milli-meter med två decimaler (exempelvis 0,84 mm). Vi undersöker också handtaget och hur säkert det sitter fast på sågbladet.

Funktion väger vi in med 40 procent

Sågens effektivitet har testats genom sågning i kvistfri furu, 63 x 150 mm. Vi kapar en bit och räknar samtidigt hur många sågtag framåt som krävs. Samma dimension används också för test av sågens effektivitet vid klyvning. Vinklarna på handtaget bör vara 45 och 90 grader. Det undersöker vi, även om vi betonar att de endast kan användas som vägledning.

Annons

Ergonomi väger vi in med 20 procent

Vi kontrollerar handtagets storlek och undersöker hur bra grepp man får under sågning. Handtaget bör ha halksäker beläggning och ge plats för en stor näve med handske på.

Så här tolkas resultatet

9-10 Toppkvalitet
Inga anmärkningar

7-8 Mycket bra
Utmärkt kvalitet

4-6 Medel
Genomsnittsprodukt

2-3 Dålig
Under medel, bör undvikas

0-1 Usel
Låt bli – köp inte!

Lite för tandlös

supertef 2200
Kongsberg

Styrkan är acceptabel, men sågen motsvarar inte våra övriga krav på en bra handsåg.

Styrka: Bladet är styvt och därför lätt att styra. Handtaget är robust och har fästs på tre ställen på bladet, så att man kan dra åt skruvarna.

Funktion: Tänderna (7 st /tum) är små men kraftigt skränkta eftersom de gör testets bredaste sågspår. Vårt tålamod frestades rejält när vi testsågade, både vid kapning och klyvning. Det krävdes hela 29 sågtag framåt för att kapa regeln. Det var hopplöst att klyvsåga med den. Vinklarna är rätt exakta. Bladet är inte spetsigt.

Ergonomi: Handtaget har god plats och lagom storlek. På den invändiga sidan av handtaget finns en belägg-ning som är hård och slät. De invändiga kanterna känns både hårda och vassa.

Bladets tjocklek: 0,90 mm

Pris: cirka 200 kronor

hitachi-powertools.se

08-598 999 30

Suverän såg

Ex-24-xt7-C RL
Bahco

Samtliga delar i sågen är kraftiga och robusta. Hand-taget (här EX-RL) köps för sig och det finns många blad att välja bland. Vi har testat med EX-XT7-C.

Styrka: Handtag av gjutet aluminium. Testets kraftigaste sågblad. Den svaga länken är bladlåset och de plastflänsar som håller fast bladet och som är väsentliga för att det sitter som det ska. Styrkan är i topp.

Funktion: Vassa trepunkts-slipade tänder (7 st/tum). Bladet är 50 mm längre än de andra och sågen kapade vår testregel på 15 drag. Det är denna såg som klarar klyvsågningen bäst. Det finns många blad att välja bland. Vinklarna är pålitliga och bladet är perfekt spetsigt.

Ergonomi: Exceptionellt väl-format handtag med lyxbe-läggning överallt där man kan tänkas hålla handen. Handtaget finns i mellanstorlek och stor storlek.

Bladets tjocklek: 1,20 mm

Pris: 500 kronor

www.bahco.com

0171–47 82 00

Robust och effektiv

Fatmax 2-20-530
Stanley

Den nya FatMax motsvarar kraven på en modern handsåg. Robust utförande, effektiva härdade tänder och ett stort och behagligt handtag.

Styrka: Samtliga delar är kraftiga och robusta. Det mer än 1 mm tjocka bladet är styvt och stabilt. Handtaget sitter fast med genomgående maskinskruvar och muttrar som kan efterspännas.

Funktion: Stora kapfilade och trepunktsslipade tänder (7 st/tum) med härdade spetsar. Vi kapade regeln med 17 drag. Klyvning gick lite bättre än med många andra sågar. Vink-larna är pålitliga och har en missvisning på +/- 0,5 grader. Bladet borde vara spetsigare.

Ergonomi: Handtaget är stort och omfångsrikt med mjuk beläggning överallt där man kan tänkas placera sin hand. Det är testets bästa fastmonterade handtag - endast Bahcos löstagbara är bättre.

Bladets tjocklek: 1,03 mm

Pris: 399 kronor

www.stanleyworks.se

031-68 60 60

Fintandad och vass

Xpert universal 550
Irwin

Mycket användbar såg som klarar det mesta. Ger ett perfekt sågspår med minimalt trasiga kanter. Hand-taget är bra utformat.

Just nu läser andra : Uppdatera verktygsboden: 11 trädgårdsfavoriter

Styrka: Styvt och stabilt sågblad. Robust handtag av slagfast plast som har gjutits på bladet, men det sitter orubbligt.

Funktion: Denna såg har 8 tänder per tum. Det ger ett fint sågspår med färre skadade kanter, men medför också att man måste såga mer. Kvaliteten på de härdade, trepunktsslipade tänderna är av hög klass, så det krävdes endast 18 tag för att kapa testregeln. Det går att klyv-såga, men där ger vi mellan­betyg. Vinklarna är mycket missvisande. Bladet är något spetsigt. Finns även med släpp-lätt-beläggning.

Ergonomi: Rymligt handtag med mjuk, halksäker belägg-ning. Där beläggning saknas är kanterna av hård plast men mjukt avrundade.

Bladets tjocklek: 1,05 mm

Pris: 225 kronor

www.irwin.eu

08-517 616 70

Om du gillar motion

16 409
Biltema

En billig handsåg med effektivitet och komfort lite under medel. Handtaget är litet. Men man kan inte få styrka för 109 kronor.

Styrka: Millimetertjockt blad med acceptabel styvhet och stabilitet. Handtaget, främst den nedre delen, är för klent och kan lätt skadas. Handtaget har annars skruvats fast ordentligt med 5 mm genomgående skruvar.

Funktion: Små universal-filade tänder vars sågegenskaper resulterar i medelbetyg. Man får bra motion av att använda sågen. Vi behövde dra sågen 28 gånger för att kapa testregeln. Sågen dög inte till att klyvsåga i regeln. Vinklarna är bra med minimal missvisning. Bra spets så man kan såga där det är trångt.

Ergonomi: Handtaget är av slät plast med vassa kanter. Öppning är så liten att knog-arna slår emot främre delen av handtaget. Den invändiga höjden är också för liten.

Bladets tjocklek: 1,02 mm

Pris: 109 kronor

www.biltema.se

Komfortabel

20183-403
Luna

Sågen har ett kraftigt blad med bra stabilitet. Stort komfortabelt handtag med halksäker beläggning. Nio tänder per tum gör sågen effektiv.

Styrka: De ingående delarna är rejäla och robusta. Kraftigt sågblad som är mer än 1 mm tjockt ger stabilt sågande. Bra handtag av slagfast plast som sitter fast med genomgående maskinskruvar.

Funktion: Sågen har stora, härdade, trepunktsslipade tänder som sitter med nio tänder per tum. Tandstorleken ger inte fina sågspår utan i stället effektivitet, både vid kapning och klyvning. Med 18 drag kapades testregeln. Vinklarna har acceptabel precision. Framänden på sågbladet är spetsigt.

Ergonomi: Behagligt handtag som är klätt med halksäker beläggning överallt på den invändiga delen. Inga vassa kantern eller hörn. Tyvärr passar handtaget inte så bra om man har stora händer.

Bladets tjocklek: 1,10 mm

Pris: 195 kronor

www.luna.se

0322-60 60 00

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
4 mars 2013

0 Kommentarer

0

Uppdatera verktygsboden: 11 trädgårdsfavoriter

Varsågod, elva nya trädgårdsfavoriter som håller tomten i schack.

1

Starka skruvtvingar - Villatestet

Långa skruvtvingar kan pressa med ett tryck som är mångdubbelt högre än det en snabbtving klarar. Med ett tryck på upp till 400 kg kan kraftiga träfogar...

0

Nyttiga prylar för huset

Väggfärg, trapprenoveringskit och snöraka är nyttiga prylar för huset.

0

Spikutdragare och proffstips

Använd en spikutdragare för hårt inslagna spikar och tänk på att skydda golvet när det är dags att snickra inomhus.

0

Röj snön rätt i vinter

Vissa älskar snö; andra avskyr den. Oavsett vilket behöver man röja bort den från platser där man inte vill ha den, som gångar, uppfarter och trottoarer...

1

Snöfall, vackert och ansvarsfullt

Vintern är här. Och med den ett drygt arbete med snöskyffeln. Snöperioden innebär ansvar för dig som villaägare, både gentemot omgivningen och din egen...

2

Gör det själv med smarta verktyg

Borra, skruva, klippa, hamra… Rätt verktyg gör det enklare att jobba och ger bättre resultat. Vi i Villa tipsar om tio smarta verktyg för olika sorters...

1

Rätt utrustning för snöröjning!

När julen närmar sig har de flesta en förhoppning om en vit jul med mycket snö. Men med snön kommer även ett ansvar som varje villaägare har, nämligen...

1

Inte utan min skruvdragare

För hemmafixaren och villaägaren finns det i dag en uppsjö av multiverktyg – borta är tanken på en produkt – ett användningsområde. I dag gäller ett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons