Annons
En nyklippt gräsmatta är skön att se.  En bensinklippare är bra om tomten är ganska stor.
En nyklippt gräsmatta är skön att se. En bensinklippare är bra om tomten är ganska stor.

Fina klipp för gräset

Verktyg & redskap

Gräsklipparen med bensinmotor är ett säkert val om du vill ha en effektiv maskin. Den klarar nästan allt gräs, kräver ingen sladd eller laddning. Men det är stora pris- och kvalitetsskillnader mellan de sex maskiner som testats här. 

Annons

Oavsett vilken gräsklippare du väljer, så krävs att du klipper rätt ofta. Annars blir gräset långt och besvärligt att klippa. Då kommer  den bensindrivna klipparen till pass. Det är också den du bör välja om tomten är mycket stor.

Vi har här testat sex bensindrivna gräsklippare. Alla gör sitt arbete snyggt och prydligt. Om det är vad du kräver kan du nöja dig med den billigaste. Men om du ställer fler krav, till exempel att gräset ska bioklippas eller om du vill justera höjden på handtaget, är det en annan modell du ska skaffa. Det är även skillnad mellan klipparna när det gäller vikt, ljud, hur lätt de höjdjusteras osv. Ju fler finesser, desto dyrare klippare. 

Så här gjordes testet:

Funktion vägde vi in med 50  procent

Vi har klippt både torrt och fuktigt gräs i olika höjder. Under klippningen tittar vi på styrka, klippfunktioner och hur effektivt och snyggt maskinen klipper. Har den uppsamlare ska gräset också samlas upp, och med bioklippning ska gräset finfördelas effektivt. Vi undersöker också hur bra hjulen får fäste, t.ex. när gräset är vått och det är uppförsbacke. Vi har också kollat hur tätt intill en kant man kan klippa med maskinerna.

Ergonomi väger vi in med 30 procent

Komforten är viktig när man klipper gräs en längre stund. Handtaget (bygeln) och dödmansgreppet ska kännas behagliga att hålla i, och det ska vara möjligt att ställa in handtaget på olika höjder. Vi bedömer hur lätt det är att manövrera klipparen och hur tung den är. Motorn ska vara lättstartad (ett ryck), och arbeta så tyst att den inte stör grannarna. Det ska kännas tryggt att använda gräsklipparen.

Hantering väger vi in med 20 procent

Vi tittar på konstruktionen, justering av handtag, spakar, klipphöjd och byte mellan olika klippsystem.

Så här tolkas resultatet

9-10 Toppkvalitet
Inga anmärkningar

7-8 Mycket bra
Utmärkt kvalitet

Annons

4-6 Medel
Genomsnittsprodukt

2-3 Dålig
Under medel, undvikes

0-1 Usel
Låt bli – köp inte!

fotnot: Sedan testet utfördes är Hondas modell uppdaterad till en ny version, HRX 476C1 VYE, och Husqvarnas modell till version LC48VE.

Snabb och effektiv

 

48Sq bw 
Stiga

En gräsklippare med många fina finesser. Den knatar iväg lite för fort, men den klipper effektivt. Handtaget kan lätt justeras, men det kan inte kopplingen.

Funktion: Motorns varvtal kan justeras, men det är överflödigt då maskinen ska arbeta med fullt varvtal för att klippa effektivt. Stora bakhjul ger stabil körning på gräset. Fin variation av klipphöjden med sex lägen och central inställning av alla hjul. Kastar klippt gräs bakåt, åt sidan eller finklipper (bioklippning).

Ergonomi: Man kan lätt fälla ihop handtaget när maskinen inte används. Bygeln kan ställas in på tre olika höjder. Enkel inställning av klipphöjden.

Hantering: Man måste trycka upp den bakre bygeln hårt för att koppla in drivhjulen. Maskinen kör rätt fort så man måste gå snabbt. Kopplingsbygeln sitter långt från handtaget och är svår att nå utan att släppa handtaget med ena handen.

Pris: 4 500  kronor

www.stiga.se
0140-667 00

Gedigen klassiker


 

Cobra S 
Klippo

En gedigen klippare. Den enda modellen i vårt test med framhjulsdrift, vilket underlättar hanteringen betydligt.

Funktion: Varvtalet kan justeras men man bör ha full gas när man klipper. Kåpa av stark, helgjuten aluminium. Uppsamlare, utkast och bioklipp fungerar fint.

Ergonomi: Behagligt neoprenbelagt handtag. Bygeln kan justeras i höjdled och vickas i sidled. Det är bra när man klipper längs en mur. Motorn är lite svårstartad.

Hantering: Maskinen drivs med framhjulen och det gör den till den lättaste att manövrera. Du behöver nämligen inte stänga av drivningen utan tippar i stället ner maskinens bakände så att framhjulen lyfts. Hjulen snurrar mycket lätt. Dödmansgreppet har dubbel funktion. Släpps bygeln lite stoppas framdrivning och släpps det helt stängs också motorn av.

Pris: 8 900  kronor

www.klippo.se

0413-296 00

Läcker och lyxig 


hrx 476 vye
Honda 

Läckra detaljer som knivkoppling, variabel hastighet via äkta växellåda och variabel bioklippning. Dyra men härliga finesser.

Funktion: Gräsklipparen har alla tänkbara funktioner bortsett från elstart och sido-utkast. Den enda i testet som kan bioklippa och samtidigt samla upp lite eller mycket av det klippta gräset. Uppsam-lingen kan justeras i fem steg.

Ergonomi: Kniven stannar genast då du släpper dödmansgreppet, men motorn fortsätter att gå. Smart, då du slipper rycka i startsnöret varje gång du har stoppat kniven, t.ex. för att flytta möbler. Bra säkerhet och ganska tyst motor ger pluspoäng.

Hantering: Maskinen kan köra tätt intill kanter med både vänster och höger sida. Hastigheten ställs lätt in med hjälp av ”smart drive” - som gaspedalen på en bil. Lättbackad, enkel höjdjustering. Rena nöjet att arbeta med.

Pris: 8 900  kronor

www.hondapower.se

040-600 23 00

Svårmanövrerad

Powerline 4700 BRE
AL-KO 

Bekvämt med elstart, men maskinen är tung och svårmanövrerad. Testets bästa dödmansgrepp och kopplingshandtag. Stark motor.

Funktion: Elstart är en fördel, för det är bekvämt, men den gör maskinen lite tyngre. Batteriet laddas när motorn arbetar. Kan annars laddas via eluttag. Tre klippsystem. Det är en nackdel att varvtal och framdrivning hänger ihop.

Ergonomi: Enkel justering av klipphöjden med bra utformad spak. Handtaget kan lätt ändras i höjd, och både dödmansgrepp och kopplingshandtag är bekvämt utformade. De är testets bästa.

Hantering: Effektiv klippning kräver fullt varvtal, men eftersom varvtalet hör ihop med framdrivningen så medför full gas också högre hastighet framåt. Under normala
förhållanden är den lagom, men det är ingen optimal lösning. Central höjdinställning med kraftigt handtag.

Pris: 6 495  kronor

www.ginge.com

031-57 35 80

Smart nytänkande


Just nu läser andra : Klippare med klös

lc 48e 
Husqvarna 

Ett praktiskt och funktionellt utförande. Lättskött variabel hastighetsinställning och central höjdjustering är fina detaljer.

Funktion: Gräset kastas ut åt sidan efter klippning, men förs via en utvändig kanal till uppsamlaren. Det ger en mycket effektiv fyllning av uppsamlaren. Den effektiva motorn kör hela tiden med fullt varvtal, och det är en fördel.

Ergonomi: Den övre delen av bygeln kan snabbt ändras så att den hamnar på lagom höjd. Dubbelt handtag för gånghastighet gör det lätt att använda både höger och vänster hand. Maskinen är lätt att manövrera och backa med, men tung att lyfta.

Hantering: Motorn är lätt-startad. Gånghastigheten justeras med gashandtag på bygel. Gott om plats när man tar bort uppsamlaren. Fin balans. Gräskanalen är i vägen när man kör tätt intill staket eller hus med den högra sidan.

Pris: 6 700  kronor

www.husqvarna.se

036-14 65 00

Traditionell och stark

LM 2147 CMDAE
Jonsered

En traditionellt konstruerad gräsklippare som bjuder på elstart, central höjdjustering, stark motor och testets bästa hastighetsreglering. 

Funktion: En enkel gräsklippare som endast kan det den
ska – nämligen klippa gräs. Välj: uppsamlare eller ej.

Ergonomi: Den enda av de testade maskinerna som har både dödmansgrepp och kopplingsbygel placerade på baksidan av handtaget. Kopplingen sitter en bit från handtaget, men det går bra när man har vant sig. Fast handtag utan höjdjustering. En stänkkappa skyddar fötter mot flygande stenar. En fin säkerhetsdetalj.

Hantering: Gräsklipparen är lättkörd och lättmanövrerad. Motorn arbetar med fast varvtal. Ett ryck i snöret får motorn att starta. Den är försedd med automatisk choke, så man behöver inte flöda fram bensin manuellt. Enkel höjdjustering, men separat för bakhjul resp. framhjul. En smula besvärligt.

Pris: 6 000 kronor

www.jonsered.se

0774-48 48 48

 

Läs mer: Miljövänliga alternativ även bland motorgräsklippare

Klipp grönt med miljövänlig gräsklippare

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 maj 2013

3 Kommentarer

2016-06-21
Martin
2017-05-12
Bengan
2017-05-12
Bengan
0

Uppdatera verktygsboden: 11 trädgårdsfavoriter

Varsågod, elva nya trädgårdsfavoriter som håller tomten i schack.

0

Flitiga fogsvansar - Vi i Villatestet

Fogsvansen kan användas till all sågning - från plywoodskivor till grovt virke. Numera har de universaltandning och bör kunna såga både tvärs över och...

0

Nyttiga prylar för huset

Väggfärg, trapprenoveringskit och snöraka är nyttiga prylar för huset.

0

Spikutdragare och proffstips

Använd en spikutdragare för hårt inslagna spikar och tänk på att skydda golvet när det är dags att snickra inomhus.

0

Röj snön rätt i vinter

Vissa älskar snö; andra avskyr den. Oavsett vilket behöver man röja bort den från platser där man inte vill ha den, som gångar, uppfarter och trottoarer...

1

Snöfall, vackert och ansvarsfullt

Vintern är här. Och med den ett drygt arbete med snöskyffeln. Snöperioden innebär ansvar för dig som villaägare, både gentemot omgivningen och din egen...

2

Gör det själv med smarta verktyg

Borra, skruva, klippa, hamra… Rätt verktyg gör det enklare att jobba och ger bättre resultat. Vi i Villa tipsar om tio smarta verktyg för olika sorters...

1

Rätt utrustning för snöröjning!

När julen närmar sig har de flesta en förhoppning om en vit jul med mycket snö. Men med snön kommer även ett ansvar som varje villaägare har, nämligen...

1

Inte utan min skruvdragare

För hemmafixaren och villaägaren finns det i dag en uppsjö av multiverktyg – borta är tanken på en produkt – ett användningsområde. I dag gäller ett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons