En nyklippt gräsmatta är skön att se. En bensinklippare är bra om tomten är ganska stor.
En nyklippt gräsmatta är skön att se. En bensinklippare är bra om tomten är ganska stor.

Fina klipp för gräset

Verktyg & redskap

Gräsklipparen med bensinmotor är ett säkert val om du vill ha en effektiv maskin. Den klarar nästan allt gräs, kräver ingen sladd eller laddning. Men det är stora pris- och kvalitetsskillnader mellan de sex maskiner som testats här. 

Oavsett vilken gräsklippare du väljer, så krävs att du klipper rätt ofta. Annars blir gräset långt och besvärligt att klippa. Då kommer  den bensindrivna klipparen till pass. Det är också den du bör välja om tomten är mycket stor.

Vi har här testat sex bensindrivna gräsklippare. Alla gör sitt arbete snyggt och prydligt. Om det är vad du kräver kan du nöja dig med den billigaste. Men om du ställer fler krav, till exempel att gräset ska bioklippas eller om du vill justera höjden på handtaget, är det en annan modell du ska skaffa. Det är även skillnad mellan klipparna när det gäller vikt, ljud, hur lätt de höjdjusteras osv. Ju fler finesser, desto dyrare klippare. 

Så här gjordes testet:

Funktion vägde vi in med 50  procent

Vi har klippt både torrt och fuktigt gräs i olika höjder. Under klippningen tittar vi på styrka, klippfunktioner och hur effektivt och snyggt maskinen klipper. Har den uppsamlare ska gräset också samlas upp, och med bioklippning ska gräset finfördelas effektivt. Vi undersöker också hur bra hjulen får fäste, t.ex. när gräset är vått och det är uppförsbacke. Vi har också kollat hur tätt intill en kant man kan klippa med maskinerna.

Ergonomi väger vi in med 30 procent

Komforten är viktig när man klipper gräs en längre stund. Handtaget (bygeln) och dödmansgreppet ska kännas behagliga att hålla i, och det ska vara möjligt att ställa in handtaget på olika höjder. Vi bedömer hur lätt det är att manövrera klipparen och hur tung den är. Motorn ska vara lättstartad (ett ryck), och arbeta så tyst att den inte stör grannarna. Det ska kännas tryggt att använda gräsklipparen.

Hantering väger vi in med 20 procent

Vi tittar på konstruktionen, justering av handtag, spakar, klipphöjd och byte mellan olika klippsystem.

Så här tolkas resultatet

9-10 Toppkvalitet
Inga anmärkningar

7-8 Mycket bra
Utmärkt kvalitet

4-6 Medel
Genomsnittsprodukt

2-3 Dålig
Under medel, undvikes

0-1 Usel
Låt bli – köp inte!

fotnot: Sedan testet utfördes är Hondas modell uppdaterad till en ny version, HRX 476C1 VYE, och Husqvarnas modell till version LC48VE.

Snabb och effektiv

 

48Sq bw 
Stiga

En gräsklippare med många fina finesser. Den knatar iväg lite för fort, men den klipper effektivt. Handtaget kan lätt justeras, men det kan inte kopplingen.

Funktion: Motorns varvtal kan justeras, men det är överflödigt då maskinen ska arbeta med fullt varvtal för att klippa effektivt. Stora bakhjul ger stabil körning på gräset. Fin variation av klipphöjden med sex lägen och central inställning av alla hjul. Kastar klippt gräs bakåt, åt sidan eller finklipper (bioklippning).

Ergonomi: Man kan lätt fälla ihop handtaget när maskinen inte används. Bygeln kan ställas in på tre olika höjder. Enkel inställning av klipphöjden.

Hantering: Man måste trycka upp den bakre bygeln hårt för att koppla in drivhjulen. Maskinen kör rätt fort så man måste gå snabbt. Kopplingsbygeln sitter långt från handtaget och är svår att nå utan att släppa handtaget med ena handen.

Pris: 4 500  kronor

www.stiga.se
0140-667 00

Gedigen klassiker


 

Cobra S 
Klippo

En gedigen klippare. Den enda modellen i vårt test med framhjulsdrift, vilket underlättar hanteringen betydligt.

Funktion: Varvtalet kan justeras men man bör ha full gas när man klipper. Kåpa av stark, helgjuten aluminium. Uppsamlare, utkast och bioklipp fungerar fint.

Ergonomi: Behagligt neoprenbelagt handtag. Bygeln kan justeras i höjdled och vickas i sidled. Det är bra när man klipper längs en mur. Motorn är lite svårstartad.

Hantering: Maskinen drivs med framhjulen och det gör den till den lättaste att manövrera. Du behöver nämligen inte stänga av drivningen utan tippar i stället ner maskinens bakände så att framhjulen lyfts. Hjulen snurrar mycket lätt. Dödmansgreppet har dubbel funktion. Släpps bygeln lite stoppas framdrivning och släpps det helt stängs också motorn av.

Pris: 8 900  kronor

www.klippo.se

0413-296 00

Läcker och lyxig 


hrx 476 vye
Honda 

Läckra detaljer som knivkoppling, variabel hastighet via äkta växellåda och variabel bioklippning. Dyra men härliga finesser.

Funktion: Gräsklipparen har alla tänkbara funktioner bortsett från elstart och sido-utkast. Den enda i testet som kan bioklippa och samtidigt samla upp lite eller mycket av det klippta gräset. Uppsam-lingen kan justeras i fem steg.

Ergonomi: Kniven stannar genast då du släpper dödmansgreppet, men motorn fortsätter att gå. Smart, då du slipper rycka i startsnöret varje gång du har stoppat kniven, t.ex. för att flytta möbler. Bra säkerhet och ganska tyst motor ger pluspoäng.

Hantering: Maskinen kan köra tätt intill kanter med både vänster och höger sida. Hastigheten ställs lätt in med hjälp av ”smart drive” - som gaspedalen på en bil. Lättbackad, enkel höjdjustering. Rena nöjet att arbeta med.

Pris: 8 900  kronor

www.hondapower.se

040-600 23 00

Svårmanövrerad

Powerline 4700 BRE
AL-KO 

Bekvämt med elstart, men maskinen är tung och svårmanövrerad. Testets bästa dödmansgrepp och kopplingshandtag. Stark motor.

Funktion: Elstart är en fördel, för det är bekvämt, men den gör maskinen lite tyngre. Batteriet laddas när motorn arbetar. Kan annars laddas via eluttag. Tre klippsystem. Det är en nackdel att varvtal och framdrivning hänger ihop.

Ergonomi: Enkel justering av klipphöjden med bra utformad spak. Handtaget kan lätt ändras i höjd, och både dödmansgrepp och kopplingshandtag är bekvämt utformade. De är testets bästa.

Hantering: Effektiv klippning kräver fullt varvtal, men eftersom varvtalet hör ihop med framdrivningen så medför full gas också högre hastighet framåt. Under normala
förhållanden är den lagom, men det är ingen optimal lösning. Central höjdinställning med kraftigt handtag.

Pris: 6 495  kronor

www.ginge.com

031-57 35 80

Smart nytänkande


Läs även:

Köpa gräsklippare - dags att klippa gräset

Att köpa gräsklippare kan vara lika komplicerat som att köpa bil. Alternativen är många och det kan vara svårt att välja. Vi i Villa tipsar om olika...

lc 48e 
Husqvarna 

Ett praktiskt och funktionellt utförande. Lättskött variabel hastighetsinställning och central höjdjustering är fina detaljer.

Funktion: Gräset kastas ut åt sidan efter klippning, men förs via en utvändig kanal till uppsamlaren. Det ger en mycket effektiv fyllning av uppsamlaren. Den effektiva motorn kör hela tiden med fullt varvtal, och det är en fördel.

Ergonomi: Den övre delen av bygeln kan snabbt ändras så att den hamnar på lagom höjd. Dubbelt handtag för gånghastighet gör det lätt att använda både höger och vänster hand. Maskinen är lätt att manövrera och backa med, men tung att lyfta.

Hantering: Motorn är lätt-startad. Gånghastigheten justeras med gashandtag på bygel. Gott om plats när man tar bort uppsamlaren. Fin balans. Gräskanalen är i vägen när man kör tätt intill staket eller hus med den högra sidan.

Pris: 6 700  kronor

www.husqvarna.se

036-14 65 00

Traditionell och stark

LM 2147 CMDAE
Jonsered

En traditionellt konstruerad gräsklippare som bjuder på elstart, central höjdjustering, stark motor och testets bästa hastighetsreglering. 

Funktion: En enkel gräsklippare som endast kan det den
ska – nämligen klippa gräs. Välj: uppsamlare eller ej.

Ergonomi: Den enda av de testade maskinerna som har både dödmansgrepp och kopplingsbygel placerade på baksidan av handtaget. Kopplingen sitter en bit från handtaget, men det går bra när man har vant sig. Fast handtag utan höjdjustering. En stänkkappa skyddar fötter mot flygande stenar. En fin säkerhetsdetalj.

Hantering: Gräsklipparen är lättkörd och lättmanövrerad. Motorn arbetar med fast varvtal. Ett ryck i snöret får motorn att starta. Den är försedd med automatisk choke, så man behöver inte flöda fram bensin manuellt. Enkel höjdjustering, men separat för bakhjul resp. framhjul. En smula besvärligt.

Pris: 6 000 kronor

www.jonsered.se

0774-48 48 48

 

Läs mer: Miljövänliga alternativ även bland motorgräsklippare

Klipp grönt med miljövänlig gräsklippare

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 maj 2013
 
Mer om Verktyg & redskap
Annons

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Verktyg & redskap Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om den bästa verktygsförvaringen. 

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Verktyg & redskap Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

Vi i Villa-testet: Lättare skottning med rätt verktyg

Verktyg & redskap Även om snöflingorna dalar sakta mot marken, så bildas det snabbt en driva – då ska snöskyffeln fram. Ska du köpa ny, finns det en hel del att tänka på.

Tvätta med tryck - Vi i villa-testet

Verktyg & redskap Små högtryckstvättar är nästan lika bra som större modeller visar vårt test.

Byt fönster med fiffigt verktyg - Smarta prylen

Verktyg & redskap Aldrig mer behöver man kämpa med att hålla fönstret på plats vid montering.

Gör redskapen redo för våren

Verktyg & redskap Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

Verktyg & redskap God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Stora verktygsguiden

Verktyg & redskap Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

Sopborste och skrapa i ett

Verktyg & redskap Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.