Bort med snön

Verktyg & redskap

Isfritt. Halkfritt. Lugnt och skönt att gå på. Vintertid blir plötsligt sånt som annars är så självklart inte alls så lätt. Som att slippa stå på öronen på vägen till bilen. Så här slipper du problem med is och snö mellan hus och bil.

Annons

Visste du om att du som fastighetsägare har ansvar för snöröjning och halkbekämpning på gångbanan utanför ditt eget hus? Här följer goda råd för hur du lyckas hålla undan snön i vinter.

Vintern innebär egentligen två moment för den som önskar halkfria gångar. Först måste snön bort. Men sen måste man också göra något som gör att det inte blir så halt.

Här visar vi lösningar i skilda prisklasser. Men också med helt olika resultat – och helt olika arbetsinsatser. Det finns alltså mycket att ta i beaktande innan man investerar i rätt alternativ för att vintertid få en halkfri gång.

Snöfritt

Dyrt men grymt effektiv. Bor du i ett område med mycket snö? Eller har du en lång infart både för bilen och för dig? Då kan snöslungan vara det allra bästa alternativet. Nu finns det snöslungor i de flesta prisklasser och med en hel del olika extra funktioner.

Snöslunga.
På bilden en snöslunga Toro Power Max 6000.

Tvåstegsslungan är utrustad med en tillförlitlig 4-taktare på 6 hk.
Pris cirka 12 995 kronor. Hako Ground and garden.  

Smälter snö och is

Vanligt tösalt går att köpa i välsorterade matbutiker och smälter snö och is. Men tänk på att saltet kan vara skadligt för vissa typer av sten som till exempel kalksten. Det gäller både sten för utebruk och den sten du kanske har i hallen. Pris cirka 59 kronor för 10 kilo.

Underhållsfritt

Utan minsta ansträngning försvinner snön – ja, hur är det möjligt? Dyrt men väldigt bekvämt är att lägga in markvärme under garageinfarten. Det finns både vattenburen markvärme och elvärmesystem för detta. På den vattenburna markvärmen lägger man in rör på bestämda avstånd i sand och asfalterar ovanpå detta. Två kännare styr systemet så värmen sätter på och stänger av vid behov.

Gratis motion

En hederlig snöskyffel är ett billigt alternativ som också ger god motion. Men kanske benen börjar ta stryk och kroppen tröttna – då är det inte det bästa alternativet. Men nog försvinner snön – och man mår bra av en stunds arbete.

 

Snöskyffel.

En helt vanlig och helt utmärkt skyffel behöver alla.
Tänk på att aluminium håller bättre än plast, men plast är lättare. Denna helt i aluminium och med ergonomiskt handtag i plast. Pris cirka 349 kronor.
Fiskars.Ishackan är kanske det smartaste redskapet
, och kanske också det flesta av oss glömmer att använda. Men bättre sätt att få bort isen på finns faktiskt inte. Is och trottoarspett. Pris cirka 309 kronor. Fiskars.

Annons

Snösläde.
En snösläde är ett komplement till skyffeln. Släden kan vara ett bättre val om det är blöt och tung snö. Med snösläden skjuter du snön framför dig, så det är helt annat sätt att få undan snön än att skotta. Tänk på vad som passar dig och dina förutsättningar vintertid. Släden är tyngre än skyffeln, den kan väga mellan 5-6 kilo. Denna i stål med tipp. Snösläde Fiskars Professional, Hema-tippen. Pris cirka 619 kronor. Fiskars.

Halkfritt

Billigt och praktiskt. Grus och sand är alla tiders. Ha en hink bredvid dörren och en vid infarten. Så kan både ni som bor i huset och gäster strö ut vid behov. Sand och grus köper du av en välsorterad trädgårdshandlare. Tänk på att använda det sparsamt och tänk på var du slänger snön när du skottar. För mycket grus i gräset när våren äntligen kommer är inte heller roligt.

Kan också fungera. Någon har tipsat om att man kan använda hönsnät för att slippa halkiga trappor. Det låter bra men passar bäst för de som endast går med lågklackade rejäla skor. För användare av skor med smala klackar utfärdar vi en varning!

Snyggt och enkelt. Vanlig täckbark som du köper hos trädgårdhandlaren gör sig utmärkt även som halkskydd på gången till huset. Det är vackert men kanske passar bäst vid ett festligt tillfälle.

Köpinformation

 

Fiskars 0141-480 00 www.fiskars.se
Hako Ground and garden 035-10 00 00 www.hako.se


Vi i villa tipsar dig

Redaktionen rekommenderar

07 december 2005
 
Annons
Mer om Verktyg & redskap

Spika säkert

Verktyg & redskap Så här spikar du säkert utan att skada fingrarna.

Häng penseln i lösningsmedlet

Verktyg & redskap Små kreativa idéer när fantasin tryter.

Kraftpaket mot smutsen

Verktyg & redskap Dags för en ny dammsugare? Här får du veta vad du behöver om dammsugarens viktigaste egenskaper.

Råd och röns test: laddningsbara borrmaskiner

Verktyg & redskap Läs Råd och röns test av laddningsbara borrmaskiner.

Högtryck - en kalldusch för smutsen

Verktyg & redskap Kocken Per Morberg använder högtrycken för att skala potatis. Det vanligaste användningsområdet för en högtryckstvätt är nog annars rengöring av mer...

Rättelse om centraldammsugare

Verktyg & redskap I artikeln "Centraldammsugare under luppen" i Vi i Villa nr 6/03 infann sig ett antal felaktigheter.

Vattna smartare i sommar

Verktyg & redskap Din trädgård behöver vatten, inte minst om sommaren fortsätter som den har börjat. Men hur vattnar du på smartaste sätt? Här är elva skilda lösningar på dina bevattningsönskemål!

Nyttiga prylar - Bygg & fixa

Verktyg & redskap Roger Nyström tipsar om nyttiga prylar när det är dags att bygga och fixa.

Penslar, lacknafta och miljön

Verktyg & redskap Små kreativa idéer när fantasin tryter.