Kraftpaket mot smutsen

Dags för en ny dammsugare? Här får du veta vad du behöver om dammsugarens viktigaste egenskaper.


Stirra dig inte blind på dammsugare med starka motorer, snygg design och lockande extrafinesser. En dammsugarens viktigaste egenskaper är bra dammupptagningsförmåga, låga halter av partikelutsläpp och god hanterbarhet.

Konsumentverkets dammsugartester är en av de mest uppskattade och efterfrågade testerna, berättar Anders Odell som provar just dammsugare på Konsumentverket.

­- Jag tror det beror på att många är osäkra på det här med dammpartiklar. De syns ju inte och därför är det viktigt att man har en dammsugare som man kan lita på, med god dammupptagningsförmåga.

En vanlig missuppfattning bland konsumenter är att en dammsugare med hög energibrukning skulle ge större sugförmåga, tror Björn Fagerlund på Electrolux.

­- För en optimal dammupptagningsförmåga krävs visserligen en hög sugeffekt, men blir den för hög sugs munstycket fast i underlaget och det blir tungt att städa. Tänk istället om alla Sveriges dammsugare drog 500 Watt mindre -vad mycket energi vi skulle spara!

Mät sugeffekt på rätt sätt

En stark motor är alltså ingen garanti för en god dammupptagningsförmåga.

– Det finns dammsugare som släpper ut mer partiklar än vad som finns i den omgivande luften. Det kan bero på läckage i maskinen eller dåliga filter. Munstycket är en annan svag länk. Här sätter många tillverkare dit ett billigt munstycke, vilket är svårt för konsumenten att kunna se, säger Anders Odell.

Bra sugeffekt ska mätas vid munstycket och inte i motorns sugeffekt, anser Mattias Sörensen på Nilfisk.

– Annars blir sugeffekten extremt hög men missvisande, om man nu inte använder sin dammsugare utan påse, slang, rör och munstycke. Sugeffekten i munstycket är i sin tur beroende av dammsugarens konstruktion, förklarar Mattias Sörensen vidare:

– De flesta dammsugare suger exempelvis genom hela påsen. Därmed packas partiklarna närmast motorn och försämrar successivt sugförmågan i takt med att påsen fylls. För hög motoreffekt minskar samtidigt motorns livslängd radikalt. Och livslängden kan variera kraftigt mellan olika tillverkare. En motor som klarar 1 000 timmar motsvarar en livsländ på 20 år för ett normalhushåll som dammsuger cirka en timme per vecka.

Tätheten, inte filtret, avgör

Hur ska man då som konsument förvissa sig om att man får den bästa dammsugaren?

– Fråga personalen i butiken efter testresultat för de viktigaste faktorerna – det vill säga; dammsugarens dammupptagningsförmåga, partikelutsläpp och hanterbarhet, uppmanar Anders Odell som annars hänvisar till Konsumentverkets dammsugartester.

Idag finns dammsugare med så fina filter att luften renas upp till 1 000 gånger. Men låt dig inte skrämmas av talet om kvalster. Det finns ingen anledning att rusa iväg och köp en ny dammsugare om du inte är kvalster- eller pollenallergiker, tycker Anders Odell.

– Har du inga sådana allergiska problem behöver du inte köpa de allra finaste filtren. Även många dammsugare med enklare filter har god filtreringsförmåga. Tänk däremot på att byta filtret regelbundet på den dammsugare du har. Annars sätts det igen och skräpet hittar andra vägar ut.

­- Viktigast av allt är att maskinen är tät. Att en dammsugare har ett bra filter behöver inte innebära att den har en bra filtrering om den läcker i övrigt, säger Mattias Sörensen.

Hur ofta filtret bör bytas beror på vad för slags damm du har hemma och hur ofta du dammsuger. Ibland räcker det med ett byte om året, ibland bör det ske oftare. Fråga tillverkare eller återförsäljare om råd.

Byt påse regelbundet

– Det är bäst att byta påsen innan den är helt full, eftersom dammsugarens sugförmåga avtar ju fullare påsen blir, säger Anders Odell.

Ett vanligt klagomål är att det är svårt att byta påse och filter, något som bidrar till att dessa ofta byts för sällan.

Stor påsmodell innebär både för- och nackdelar:

– I en stor påse får man visserligen rum med mer damm, men risken då riskerar man att dammet blir liggande länge. Detta kan ge dålig lukt – speciellt om man har husdjur. Vi rekommenderar därför att byta påse ofta, oavsett påsstorlek.

Ny påse är ingen stor kostnad om det handlar om 5-10 om året, tycker Anders Odell. Att hitta rätt påse i butikerna är däremot fortfarande rena djungeln.

­Vi hoppas att tillverkarna skärper sig så att påsarna åtminstone passar till sortimentet, säger han.

Idag finns dock varianten S-bag, en dammsugarpåse som Electrolux, Volta och Philips har utvecklat gemensamt och som passar till deras dammsugarmodeller.

Hanterbarheten viktig

– Att dammsuga är hushållets tyngsta arbetsuppgift, speciellt när man blir äldre. Att hantera en dammsugare i olika rumsmiljöer hemma medför många och tunga arbetsmoment, som exempelvis transport mellan olika våningsplan och ansträngande arbetsställningar. Samtidigt ska många olika reglage hanteras, munstycken bytas och så vidare. En bra dammsugare ska vara följsam.

– Den bör inte vara för tung, då är det lätt hänt att den går in för hårt i möbler och dörrposter. Glöm inte heller att fråga efter ljudeffekten, påminner Anders Odell.

– Ljudeffekten talar om hur högt det låter, men inte hur det låter. Försök därför lyssna på maskinen i butiken och känn efter hur du upplever ljudet.

Tidigare var tendensen att dammsugartillverkarna satsade mer på design än funktion. Fortfarande satsas mycket på tjusig design, färg och form. God funktion och god design behöver dock inte innebära en motsättning i sig, och idag märks det att man också satsar alltmer på funktionen, säger Anders Odell.

Filterfakta:
De vanligare dammsugarfiltren brukar kallas mikrofilter. Många dammsugare med dessa filter har god filtreringsförmåga. De extra täta filtren, som även klarar mycket små partiklar, kallas Hepafilter. Bra för de som är allergiska eller känsliga för pollen, damm och kvalster. En del Hepafilter har dessutom ett kolfilter som ska ta bort dålig lukt, passar bra till hushåll med hund eller katt.

Råd & Röns dammsugartest
Det senaste dammsugartestet från Konsumentverket publicerades i april 2003. På tidningen Råd & Röns hemsida kan du läsa om testet i korthet: www.radron.se. Prenumeranter har tillgång till testet i sin helhet. 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar