Annons

Upptäck din skorsten

Ventilation

Fast du kanske inte tänker på den så mycket i vardagslag bör du försöka förstå dig på din skorsten. Skorstenen är en bra partner när den fungerar, men kan ställa till mycket otyg och kostnader om något går fel.

Annons


Det är viktigt att lära känna sin skorsten. Framför allt för att en illa skött skorsten innebär både brandrisk och risk för skador om den rasar sönder.

Regelbunden sotning

En av de allvarligaste händelserna som kan inträffa i en skorsten är att den tar eld från insidan - så kallad skorstensbrand. Detta kan inträffa om rökkanalen har blivit dåligt eller sällan sotad eftersom det är beläggningarna inuti kanalerna som ger näring åt elden. Vid en soteld kan det bli fruktansvärt hett, över 1 000 grader, i rökkanalen. Det blir så varmt att den kan spricka - i synliga eller osynliga sprickor. Vissa säger att om huset inte brinner upp första gången man har soteld, brinner det upp den andra gången. Eldslågorna kan slå ut genom de små sprickorna i murstocken och antända trossbottnar och bjälklag.

Täta murstocken

Det är också vanligt att det blivit otätheter i murstocken så att sotaren utfärdat eldningsförbud. Det finns flera sätt att lösa detta. Ett alternativ att täta en rökkanal är att invändigt täta kanalen med en metod som kallas för Schädlermetoden . Metoden fungerar i princip så att man fäster en gummikon i ett kraftigt rep i botten av pipan, ställer sig ovanpå skorstenstoppen och häller ner en typgodkänd keramisk tätningsmassa i pipan samtidigt som gummikonen sakta dras uppåt. Då smetas bruket ut på väggarna på insidan av pipan och tätar den.

En annan metod är att installera en böjbar slang i rostfritt stål i pipan. Ganska enkelt men man får inte ut samma diameter och därmed samma kapacitet som pipan hade tidigare - dvs. det kan börja ryka in från eldstaden eftersom den inte längre klarar att svälja all rök! Ingen av de här metoderna bör utföras av den oerfarne - läs i stället annonser och välj någon som kan det här!

Är eldningsförbud meddelat måste skorstenen besiktigas av skorstensfejaren efter reparationen. Detta bör göras även om du inte fått eldningsförbud.

Titta till toppen

Ingen annan byggnadsdel på ett hus utsätts för så oerhörda påfrestningar som skorstenstoppen. På insidan strömmar 100-gradig fuktig hetluft ut och möts kanske av bitande isvindar. Det är egentligen förvånande att teglet håller så länge som det gör. Surt och förorenat av gamla tiders oljeförbränning, nedblött av regn och utsatt för många minusgrader på vintern håller det fortfarande ihop. Men bara till en viss gräns - inget varar ju för evigt. Det gör inte heller den betongkrans som ligger på toppen av skorstenen.

Vart 50:e till 75:e år måste ofta skorstenstoppen bytas. Eftersom det redan finns ett inbyggt facit över hur kanalerna går är det förhållandevis enkelt, fast fruktansvärt tungt fysiskt.

På gamla skorstenar är det ibland bara sanden kvar och inget bindande murbruk mellan tegelstenarna. Teglet hålls på plats enbart av sin egen tyngd och betongkransen. Då kan man börja fundera över vad man kunde ha fått i huvudet en stormig dag!

Att lägga nytt murbruk i fogarna är lika mycket ren kosmetika som om man försöker dölja hela problemet genom att sätta en plåthuv över skorstenstoppen!

Annons

Så här fixar du skorstenstoppen:

Först måste du ha en ordentlig arbetsplattform runt skorstenstoppen, kompletterad med en rejäl byggnadsställning vid sidan av huset. Betongkransen slår du sönder med en handslägga och plockar ner. Sedan plockar du ned tegelsten för tegelsten så länge som de sitter lösa eller är skadade. Stoppa ner plastkassar fyllda med isolering i piporna så att det inte skräpar i onödan inne i huset.

När du murar om med ny tegelsten följer du kanalernas utformning. Avsluta med att bygga en gjutform av brädor för den armerade betongkransen som gjuts på plats. Inget av detta är svårt - men du bör ha en stark kompis till hjälp.

Gör en egen skorstensritning

För gamla hus ska det finnas ritningar över hur de olika kanalerna är dragna i murstocken. Om ritningen kommit bort kan du ganska enkelt göra en egen ritning. Om du går upp på taket och ser ned i skorstenen finns där kanske 10-15 olika kanaler. En del är större än andra - de större leder till öppna spisar eller värmepannor i huset. Kanaler för imkanaler, kakelugnar och f.d. vedspisar i kök är betydligt mindre. Du kan känna på lukten och se på beläggningen vilken eller vilka kanaler som är i bruk. Ett traditionellt hus på två våningar har kanaler till båda våningsplanen inklusive eventuell källare.

Gör så här:

Fäst en rejäl tyngd i änden på ett rep och fira ned repet i kanalen. Genom att mäta hur djupt detta lod går innan det tar i botten kan du få en uppfattning om vilket våningsplan det rör sig om. En bra medarbetare på samma våningsplan hör rasslet och kan identifiera kanalen. I tveksamma fall kan du tända en rökpuff i botten på kanalen och se efter var röken kommer upp. Den här kunskapen kan vara bra att ha den dag du funderar på bättre ventilation eller nya eldstadsanslutningar i huset.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
18 september 2002

0 Kommentarer

1

Snickar-Björns bästa ventilationstips!

Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson luftar sina tankar om ventilation.

4

Sänk radonhalten

Varje år drabbas omkring 500 personer av lungcancer som orsakats av radon i bostäder. Störst risk att drabbas har den som röker.

0

Läskiga listan: Så slipper du radonet

Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: det osynliga radonet.

0

Besiktning för frisk skorsten

Lär känna ditt hus och se till att de vitala delarna fungerar felfritt! Hur står det till med rökkanalen och skorstenen? Små fel kan ge stora skador.

0

Fart på fläkten!

En köksfläkt kan vara allt från en enkel osuppfångare till ett komplett ventilationssystem för hela huset. Här får du tips på åtta olika modeller.

1

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Ventilation

Se upp vid renovering och rengör FTX-system ofta.

0

Isolering och ventilation går hand i hand

Är energikostnaderna för ditt hus oroande höga? Funderar du på att byta värmesystem? Lugn i stormen, börja med att se över isoleringen. Redan här kan...

3

Mögel i hemmet

Mögelsporer förekommer naturligt överallt och orsakar normalt inte några problem. Först när den omgivande miljön är tillräckligt fuktig finns förutsättn...

1

Kontrollera om du har fuktproblem i källaren

Orolig för fukt i källaren? Vår Webb-TV visar dig hur du enkelt kontrollerar om du har ett fuktproblem i källargolvet.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons