Annons
Mark som lutar mot huset är den enskilt största fuktboven när det gäller regnvatten.
Mark som lutar mot huset är den enskilt största fuktboven när det gäller regnvatten.

Torrt på fötterna!

Ventilation

Även ett hus som fungerat i årtionden kan drabbas av fuktskador. Ett ökat duschande ställer högre krav på badrummets fuktskydd. Och förhöjda fuktvärden kan komma av inåtgående fuktvandring eller dåligt regnvattensystem.

Annons
Vi duschar som aldrig förr. Ytskikten i dagens badrum ska klara att vatten sprutas rakt på kakel och fogar flera gånger om dagen. Förr skvätte man lite på sin höjd från badkaret. Trots att det ställs mycket högre krav på ytbeklädnaden i dagens våtrum visar Anticimex statistik att 38 procent av alla vattenskador uppstår i villans badrum eller duschrum. Otäta genomföringar vid till exempel blandarfästen är orsaken till många problem, liksom ett dåligt fuktskydd bakom ytbeklädnaden. Om fukten tar sig genom ytskiktet och fuktskyddet bakom inte är tillräckligt så vandrar fukten vidare in i väggen. Anlita alltid en legitimerad plattsättare för renoveringar i badrum. Och anar du att ytskiktet inte är tillräckligt - anlita en fackman. Var också observant på tätskiktets anslutning till tvättstugans golvbrunn och diskmaskinsanslutningen i köket.

Lukta dig fram

En förhöjd fuktnivå är skadligt för huset och bäddar för att bakterier, mögel och rötsvampar utvecklas. Du får inte bara en sämre inomhusmiljö, utan riskerar också skador som kan vara väldigt dyra att åtgärda. En fuktindikator kan mäta fuktvärdet i huset, men enligt Lars Källered på isoleringsföretaget Isodrän kan en sådan endast avgöra om det är väldigt torrt eller väldigt fuktigt i huset:

- Att mäta fuktnivån med fuktkvotsmätare kan ge vem som helst magsår, den kan ge olika utslag på bara 3-4 centimeter. En säkrare indikation får du med en så kallad RF/Temperaturmätare som mäter fukthalten i luften. Är relativa fuktigheten under 75 procent i luften hela året kan man vara ganska säker på att huset mår bra. Det finns ett, osvikligt sätt att ta reda på om huset har fuktskador - och det är att använda näsan!

Färgen släpper

Anledningen till problemet kan vara flera, enligt Lars Källered. När till exempel värme läcker ut från källaren och skapar en högre fukthalt i jorden utanför, så börjar fukten att vandra inåt.

- Denna fuktvandring och den kapillära fukten brukar träffas ungefär 20-30 centimeter upp på grundmuren, vilket blir synligt då färgen börjar släppa. Viktigast är att se till att det finns ett kapillärbrytande och värmeisolerande skikt mellan mark och hus - så att fukten i marken hindras att komma i kontakt med grundmurarna. Vattnet måste också kunna rinna av ordentligt. Mark som lutar mot huset och dåliga regnvattensystem ställer till stora problem. Ett tips, om man ska vara lite fräck, är att titta efter i lövsilen i husets stuprännor. Svaret till varför det är blött i källaren kan ligga där...

Misstänker man att det finns fuktskador i huset - genom lukt, missfärgningar eller läckage - bör man låta göra en besiktning eller en fuktutredning. Försök inte åtgärda problemet själv, utan anlita alltid en fackman.

Var observant!

Att identifiera husets brister innan skadan är skedd är en av dina största utmaningar som husägare!

Våtutrymmen, kök och tvättstuga

 • Titta efter synliga skarvar eller sprickor i väggar och golv.
 • Titta efter glipor vid rörkopplingar och infästningar av blandare i väggar. 
 • Kontrollera golvbrunnen så att klämringen som håller mattan på plats sitter ordentligt fast. 
 • Rensa golvbrunnen. 
 • Se till att ha en fungerande ventilation i våtutrymmet. 
 • Kontrollera slangar och kopplingar till disk- och tvättmaskin. 
 • Se till att ha ett disk-/tvättmaskinsunderlägg.

Källare eller krypgrund 

 • Se till att marken lutar från huset. 
 • Led bort stuprör från grunden. 
 • Rensa hängrännor och stuprör regelbundet. 
 • Minimera vegetationen runt grunden.
 • Undvik täta material, (såsom plastmattor) samt organiska material, (trä) i kontakt med betonggolvet eller den murade eller gjutna ytterväggen. 
 • Se till att alltid ha uppvärmt i källaren.
 • Besiktiga krypgrunden regelbundet så att vattenansamlingar eller läckage upptäcks i tid. Lämpligast under sensommaren då problemen är som störst med kondensation i grunden.

Källa: Anticimex rapport Fuktrelaterade skador i villor, grundat på 65 000 besiktningar. Utgåva 2 2004.
Mer information om regler för våtrum finns på AB Svensk våtrumskontroll, GVK www.gvk.se och Byggkeramikrådet www.bkr.se

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
18 augusti 2008

0 Kommentarer

4

Sänk radonhalten

Varje år drabbas omkring 500 personer av lungcancer som orsakats av radon i bostäder. Störst risk att drabbas har den som röker.

0

Läskiga listan: Så slipper du radonet

Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: det osynliga radonet.

0

Vad kan du om fukt- och vattenskador?

Fukt- och vattenskador är många villaägares stora skräck. Vad kan du i ämnet? Testa dina kunskaper i vårt quiz.

0

Besiktning för frisk skorsten

Lär känna ditt hus och se till att de vitala delarna fungerar felfritt! Hur står det till med rökkanalen och skorstenen? Små fel kan ge stora skador.

0

Så slipper du röta

Förr eller senare händer det alla träfasader som inte renoveras. Och har du otur, tak eller bjälklag.

2

Bättre luft hemma

Även om ventilationen funkar bra är inkommande luft mer eller mindre för­orenad av diverse partiklar. Eller är det för torrt inne – eller för fuktigt?...

1

Andas frisk luft inne

Frisk, ren luft inne vill vi alla ha. Men hur vet du att ventilationen funkar som den ska? Vi hjälper dig hitta varningstecknen.

0

Ventilationssystemet - så kontrollerar du det

Kontrollera ventilationssystemet regelbundet för frisk luft inomhus. Här listar vi tre olika typer av ventilationssystem och hur de fungerar.

0

Isolering och ventilation går hand i hand

Är energikostnaderna för ditt hus oroande höga? Funderar du på att byta värmesystem? Lugn i stormen, börja med att se över isoleringen. Redan här kan...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons