Annons
Mark som lutar mot huset är den enskilt största fuktboven när det gäller regnvatten.
Mark som lutar mot huset är den enskilt största fuktboven när det gäller regnvatten.

Torrt på fötterna!

Ventilation

Även ett hus som fungerat i årtionden kan drabbas av fuktskador. Ett ökat duschande ställer högre krav på badrummets fuktskydd. Och förhöjda fuktvärden kan komma av inåtgående fuktvandring eller dåligt regnvattensystem.

Annons
Vi duschar som aldrig förr. Ytskikten i dagens badrum ska klara att vatten sprutas rakt på kakel och fogar flera gånger om dagen. Förr skvätte man lite på sin höjd från badkaret. Trots att det ställs mycket högre krav på ytbeklädnaden i dagens våtrum visar Anticimex statistik att 38 procent av alla vattenskador uppstår i villans badrum eller duschrum. Otäta genomföringar vid till exempel blandarfästen är orsaken till många problem, liksom ett dåligt fuktskydd bakom ytbeklädnaden. Om fukten tar sig genom ytskiktet och fuktskyddet bakom inte är tillräckligt så vandrar fukten vidare in i väggen. Anlita alltid en legitimerad plattsättare för renoveringar i badrum. Och anar du att ytskiktet inte är tillräckligt - anlita en fackman. Var också observant på tätskiktets anslutning till tvättstugans golvbrunn och diskmaskinsanslutningen i köket.

Lukta dig fram

En förhöjd fuktnivå är skadligt för huset och bäddar för att bakterier, mögel och rötsvampar utvecklas. Du får inte bara en sämre inomhusmiljö, utan riskerar också skador som kan vara väldigt dyra att åtgärda. En fuktindikator kan mäta fuktvärdet i huset, men enligt Lars Källered på isoleringsföretaget Isodrän kan en sådan endast avgöra om det är väldigt torrt eller väldigt fuktigt i huset:

- Att mäta fuktnivån med fuktkvotsmätare kan ge vem som helst magsår, den kan ge olika utslag på bara 3-4 centimeter. En säkrare indikation får du med en så kallad RF/Temperaturmätare som mäter fukthalten i luften. Är relativa fuktigheten under 75 procent i luften hela året kan man vara ganska säker på att huset mår bra. Det finns ett, osvikligt sätt att ta reda på om huset har fuktskador - och det är att använda näsan!

Färgen släpper

Anledningen till problemet kan vara flera, enligt Lars Källered. När till exempel värme läcker ut från källaren och skapar en högre fukthalt i jorden utanför, så börjar fukten att vandra inåt.

- Denna fuktvandring och den kapillära fukten brukar träffas ungefär 20-30 centimeter upp på grundmuren, vilket blir synligt då färgen börjar släppa. Viktigast är att se till att det finns ett kapillärbrytande och värmeisolerande skikt mellan mark och hus - så att fukten i marken hindras att komma i kontakt med grundmurarna. Vattnet måste också kunna rinna av ordentligt. Mark som lutar mot huset och dåliga regnvattensystem ställer till stora problem. Ett tips, om man ska vara lite fräck, är att titta efter i lövsilen i husets stuprännor. Svaret till varför det är blött i källaren kan ligga där...

Misstänker man att det finns fuktskador i huset - genom lukt, missfärgningar eller läckage - bör man låta göra en besiktning eller en fuktutredning. Försök inte åtgärda problemet själv, utan anlita alltid en fackman.

Var observant!

Att identifiera husets brister innan skadan är skedd är en av dina största utmaningar som husägare!

Våtutrymmen, kök och tvättstuga

 • Titta efter synliga skarvar eller sprickor i väggar och golv.
 • Titta efter glipor vid rörkopplingar och infästningar av blandare i väggar. 
 • Kontrollera golvbrunnen så att klämringen som håller mattan på plats sitter ordentligt fast. 
 • Rensa golvbrunnen. 
 • Se till att ha en fungerande ventilation i våtutrymmet. 
 • Kontrollera slangar och kopplingar till disk- och tvättmaskin. 
 • Se till att ha ett disk-/tvättmaskinsunderlägg.

Källare eller krypgrund 

 • Se till att marken lutar från huset. 
 • Led bort stuprör från grunden. 
 • Rensa hängrännor och stuprör regelbundet. 
 • Minimera vegetationen runt grunden.
 • Undvik täta material, (såsom plastmattor) samt organiska material, (trä) i kontakt med betonggolvet eller den murade eller gjutna ytterväggen. 
 • Se till att alltid ha uppvärmt i källaren.
 • Besiktiga krypgrunden regelbundet så att vattenansamlingar eller läckage upptäcks i tid. Lämpligast under sensommaren då problemen är som störst med kondensation i grunden.

Källa: Anticimex rapport Fuktrelaterade skador i villor, grundat på 65 000 besiktningar. Utgåva 2 2004.
Mer information om regler för våtrum finns på AB Svensk våtrumskontroll, GVK www.gvk.se och Byggkeramikrådet www.bkr.se

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
18 augusti 2008

0 Kommentarer

1

Snickar-Björns bästa ventilationstips!

Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson luftar sina tankar om ventilation.

4

Sänk radonhalten

Varje år drabbas omkring 500 personer av lungcancer som orsakats av radon i bostäder. Störst risk att drabbas har den som röker.

0

Läskiga listan: Så slipper du radonet

Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: det osynliga radonet.

0

Besiktning för frisk skorsten

Lär känna ditt hus och se till att de vitala delarna fungerar felfritt! Hur står det till med rökkanalen och skorstenen? Små fel kan ge stora skador.

0

Fart på fläkten!

En köksfläkt kan vara allt från en enkel osuppfångare till ett komplett ventilationssystem för hela huset. Här får du tips på åtta olika modeller.

1

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Ventilation

Se upp vid renovering och rengör FTX-system ofta.

0

Isolering och ventilation går hand i hand

Är energikostnaderna för ditt hus oroande höga? Funderar du på att byta värmesystem? Lugn i stormen, börja med att se över isoleringen. Redan här kan...

3

Mögel i hemmet

Mögelsporer förekommer naturligt överallt och orsakar normalt inte några problem. Först när den omgivande miljön är tillräckligt fuktig finns förutsättn...

1

Kontrollera om du har fuktproblem i källaren

Orolig för fukt i källaren? Vår Webb-TV visar dig hur du enkelt kontrollerar om du har ett fuktproblem i källargolvet.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons