Torrt på fötterna!

Även ett hus som fungerat i årtionden kan drabbas av fuktskador. Ett ökat duschande ställer högre krav på badrummets fuktskydd. Och förhöjda fuktvärden kan komma av inåtgående fuktvandring eller dåligt regnvattensystem.


Vi duschar som aldrig förr. Ytskikten i dagens badrum ska klara att vatten sprutas rakt på kakel och fogar flera gånger om dagen. Förr skvätte man lite på sin höjd från badkaret. Trots att det ställs mycket högre krav på ytbeklädnaden i dagens våtrum visar Anticimex statistik att 38 procent av alla vattenskador uppstår i villans badrum eller duschrum. Otäta genomföringar vid till exempel blandarfästen är orsaken till många problem, liksom ett dåligt fuktskydd bakom ytbeklädnaden. Om fukten tar sig genom ytskiktet och fuktskyddet bakom inte är tillräckligt så vandrar fukten vidare in i väggen. Anlita alltid en legitimerad plattsättare för renoveringar i badrum. Och anar du att ytskiktet inte är tillräckligt – anlita en fackman. Var också observant på tätskiktets anslutning till tvättstugans golvbrunn och diskmaskinsanslutningen i köket.

Lukta dig fram

En förhöjd fuktnivå är skadligt för huset och bäddar för att bakterier, mögel och rötsvampar utvecklas. Du får inte bara en sämre inomhusmiljö, utan riskerar också skador som kan vara väldigt dyra att åtgärda. En fuktindikator kan mäta fuktvärdet i huset, men enligt Lars Källered på isoleringsföretaget Isodrän kan en sådan endast avgöra om det är väldigt torrt eller väldigt fuktigt i huset:

– Att mäta fuktnivån med fuktkvotsmätare kan ge vem som helst magsår, den kan ge olika utslag på bara 3-4 centimeter. En säkrare indikation får du med en så kallad RF/Temperaturmätare som mäter fukthalten i luften. Är relativa fuktigheten under 75 procent i luften hela året kan man vara ganska säker på att huset mår bra. Det finns ett, osvikligt sätt att ta reda på om huset har fuktskador – och det är att använda näsan!

Färgen släpper

Anledningen till problemet kan vara flera, enligt Lars Källered. När till exempel värme läcker ut från källaren och skapar en högre fukthalt i jorden utanför, så börjar fukten att vandra inåt.

– Denna fuktvandring och den kapillära fukten brukar träffas ungefär 20-30 centimeter upp på grundmuren, vilket blir synligt då färgen börjar släppa. Viktigast är att se till att det finns ett kapillärbrytande och värmeisolerande skikt mellan mark och hus – så att fukten i marken hindras att komma i kontakt med grundmurarna. Vattnet måste också kunna rinna av ordentligt. Mark som lutar mot huset och dåliga regnvattensystem ställer till stora problem. Ett tips, om man ska vara lite fräck, är att titta efter i lövsilen i husets stuprännor. Svaret till varför det är blött i källaren kan ligga där…

Misstänker man att det finns fuktskador i huset – genom lukt, missfärgningar eller läckage – bör man låta göra en besiktning eller en fuktutredning. Försök inte åtgärda problemet själv, utan anlita alltid en fackman.

Var observant!

Att identifiera husets brister innan skadan är skedd är en av dina största utmaningar som husägare!

Våtutrymmen, kök och tvättstuga

  • Titta efter synliga skarvar eller sprickor i väggar och golv.
  • Titta efter glipor vid rörkopplingar och infästningar av blandare i väggar. 
  • Kontrollera golvbrunnen så att klämringen som håller mattan på plats sitter ordentligt fast. 
  • Rensa golvbrunnen. 
  • Se till att ha en fungerande ventilation i våtutrymmet. 
  • Kontrollera slangar och kopplingar till disk- och tvättmaskin. 
  • Se till att ha ett disk-/tvättmaskinsunderlägg.

Källare eller krypgrund 

  • Se till att marken lutar från huset. 
  • Led bort stuprör från grunden. 
  • Rensa hängrännor och stuprör regelbundet. 
  • Minimera vegetationen runt grunden.
  • Undvik täta material, (såsom plastmattor) samt organiska material, (trä) i kontakt med betonggolvet eller den murade eller gjutna ytterväggen. 
  • Se till att alltid ha uppvärmt i källaren.
  • Besiktiga krypgrunden regelbundet så att vattenansamlingar eller läckage upptäcks i tid. Lämpligast under sensommaren då problemen är som störst med kondensation i grunden.

Källa: Anticimex rapport Fuktrelaterade skador i villor, grundat på 65 000 besiktningar. Utgåva 2 2004.
Mer information om regler för våtrum finns på AB Svensk våtrumskontroll, GVK www.gvk.se och Byggkeramikrådet www.bkr.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar