Annons

Så får du bättre inomhusluft för allergiker

Ventilation

Vad kan man göra för att förhindra uppkomst av allergier hemma?

Annons

Vad händer i kroppen

Inomhus är luften oftast ännu sämre än utomhus. Ventilationen i fyra av fem småhus klarar inte Boverkets normer, och särskilt filtreringen är ofta bedrövlig. Med rökare i familjen, pälsdjur och slarvig städning blir luften riktigt dålig. Också under vinterhalvåret kan en dålig ventilationsanläggning ge problem, därför att stora mängder pollen och andra allergener fastnat i kanalsystemet, och först så småningom lossnar och kommer ut i rumsluften.

Värmeväxlare sägs också vara stora "allergibovar". I system med direktelvärme värms kopparrören upp till bortåt 800 grader, pollenkorn som hamnat på dem upphettas, och precis som nar man grillar kött för hårt bränns de sönder och blir till cancerogena gasmolekyler. Också bränt damm är farligt, inte bara illaluktande.

Tidigare talade vi om allt elände som finns i tätortsluften. Men i det här fallet är lantluften värre, där finns mer pollen, sporer och bakterier.

I Sverige tillbringar vi ca 90 % av vår tid inomhus. I Italien, där motsvarande siffra är 60 %, har det nationella forskningsinstitutet för bioarkitektur beräknat att en tredjedel av sjukfrånvaron beror på dåligt inomhusklimat. Det kan vara ännu värre här.

Farorna i luften syns inte, och vi reagerar först när vi börjar bli trötta, få huvudvärk, allergier eller hudbesvär.

Vad kan man göra

Förutom den lindring som allergisprayer, tabletter och cortisonsprutor m m kan ge en allergiker, finns det möjlighet att helt slippa besvären - och att förebygga allergier för den som ännu är frisk. Om du inte bor i ett s k sjukt hus kan lösningen heta luftrenare, en eller flera, beroende på behovet. De rensar bort pollen, dammpartiklar, mögelsporer, bakterier, tobaksrök och lindrar besvären.

Idag finns effektiva luftrenare, som filtrerar bort det allra mesta av föroreningarna. Avskiljningsgraden bör vara över 95 %, även när det gäller partiklar som är så små som 0,3 mikron, d v s 0,3 tusendels mm. Då minskas även effekterna av passiv rökning, mögellukten i fuktskadade hus försvinner och förekomsten av radondöttrar begränsas.

De flesta luftrenare har elektrofilter, som fungerar så, att partiklarna i luften dras in av en fläkt och får en elektrostatisk laddning, varpå de fångas upp på plattor med motsatt elektrisk polaritet. S k HEPA- eller mikrofilter förekommer också. De har ett tjockt fiberskikt, som fångar in och håller kvar partiklarna. Dessa luftrenare brukar dock bullra mer.

Ett bekvämt sätt att hålla reda på de viktiga filterbytena är att anlita det prenumerationssystem, som flera företag i branschen tillhandahåller. Några gånger om året påminns man då om att byta ut förbrukade filter, vilket annars är lätt att glömma, och ger försämrad luftkvalitet som följd.

Placera renaren där du är mest, och där luften är sämst. Det finns snygga modeller, som smälter väl in i de flesta miljöer och tar mycket liten plats. Sätter du den i sovrummet måste den förstås gå mycket tyst för att inte vara irriterande och störa nattsömnen. Luftflödet ska vara åtminstone dubbla rumsvolymen per timme. Har du ett sovrum på 15 m2 är det alltså ca 70 m3 luft som ska renas under den tiden. Kapaciteten varierar i allmänhet mellan 8 och 18 m2 rumsyta. Behöver du mer finns det fabrikat, där du kan fördubbla eller flerfaldiga den genom att koppla ihop två eller flera renare.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons

Redaktionen rekommenderar

3 juli 2002

0 Kommentarer

1

Snickar-Björns bästa ventilationstips!

Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson luftar sina tankar om ventilation.

4

Sänk radonhalten

Varje år drabbas omkring 500 personer av lungcancer som orsakats av radon i bostäder. Störst risk att drabbas har den som röker.

0

Läskiga listan: Så slipper du radonet

Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: det osynliga radonet.

0

Besiktning för frisk skorsten

Lär känna ditt hus och se till att de vitala delarna fungerar felfritt! Hur står det till med rökkanalen och skorstenen? Små fel kan ge stora skador.

0

Fart på fläkten!

En köksfläkt kan vara allt från en enkel osuppfångare till ett komplett ventilationssystem för hela huset. Här får du tips på åtta olika modeller.

1

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Ventilation

Se upp vid renovering och rengör FTX-system ofta.

0

Isolering och ventilation går hand i hand

Är energikostnaderna för ditt hus oroande höga? Funderar du på att byta värmesystem? Lugn i stormen, börja med att se över isoleringen. Redan här kan...

3

Mögel i hemmet

Mögelsporer förekommer naturligt överallt och orsakar normalt inte några problem. Först när den omgivande miljön är tillräckligt fuktig finns förutsättn...

1

Kontrollera om du har fuktproblem i källaren

Orolig för fukt i källaren? Vår Webb-TV visar dig hur du enkelt kontrollerar om du har ett fuktproblem i källargolvet.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons