Så får du bra ventilation inne

Trots att det de flesta vet hur viktigt det är med ett bra inomhusklimat, är det inte alltid så lätt att veta hur man uppnår detta.


Trots att det de flesta idag vet hur viktigt det är för hälsan med ett bra inomhusklimat, är det inte alltid så lätt att veta hur man ska uppnå detta. Här reder vi ut begreppen och ser i vilken grad de olika systemen för ventilation – mekanisk frånluftsventilation och balanserad mekanisk ventilation fungerar.

Förr i tiden var ventilation i bostäder baserad på det vi kallar för självdragsventilation. Med en skillnad i temperatur mellan inne- och uteluft uppstår termiska krafter, som ser till att det sugs in luft i bostaden genom ventiler och otätheter. Den kalla luft som sugs in värms upp av bostadens värmekällor och stiger därefter uppåt och ut genom skorstenspipor och utsugningsöppningar vid taket. På så sätt får man en naturlig luftcirkulation genom bostaden.

Idag bygger man bostäderna mycket tätare och det innebär att man under de varma årstiderna knappast har någon ventilation överhuvudtaget med detta system. Även varierande vindtryck mot bostaden påverkar systemet en hel del. Dessutom behöver man grövre kanaler, vilket gör det utrymmeskrävande och fordrar speciella förutsättningar för horisontella kanaldragningar.

Friskluft direkt utifrån

Nästa steg i utvecklingen var så kallad mekanisk frånluftsventilation, som fortfarande används flitigt i våra bostäder. Här tar man oftast in friskluft direkt utifrån genom spaltventiler i fönsterkarmarna. Den kalla luften värms upp av bostadens värmeanläggning, medan den förbrukade varma luften sugs ut genom frånluftsventiler i i våtrum och kanske också genom spiskåpan i köket.

Ett kanalsystem knyter samman frånluftsventilerna, varefter luften blåses ut genom en takhuv med hjälp av en frånluftsfläkt. Detta system har en del nackdelar. En är att friskluften tas in obehandlad. Vid låga temperaturer medför detta kalldrag, vilket gör att man ofta stänger friskluftsventilerna. Vidare kan man inte filtrera friskluften på ett tillfredsställande sätt innan den kommer in i bostaden.

Vind och temperaturkrafter påverkar också anläggningen och kan då ge både bättre och sämre ventilation än man tänkt. Det är heller inte möjligt att återvinna värme med denna typ av anläggning. Emellertid kan man få tillbaka värme genom att frånluften fungerar som värmekälla för en värmepump.

Filtrerad och varm luft i separat system

Ytterligare steg i utvecklingen tog man när man började gå över till mekanisk balanserad ventilation. Med detta menas att bostaden får filtrerad och förvärmd friskluft via ett eget kanalsystem. Friskluftsventilerna placeras i vardags- och sovrum, frånluftsventilerna som tidigare i bad, WC, tvättstuga och andra ”förorenade” rum. Kanaler för lufttillförsel och frånluft drar man till ett centralt placerat aggregat, där energiinnehållet i frånluftsvärmen med hjälp av en värmeväxlare överförs till den kalla friskluften. För att man ska slippa nedsmutsning av värmeväxlaren är oftast utsuget från spis separerat från ventilationen och sköts med en vanlig köksfläkt.
Med denna typ av anläggning är det möjligt att kontrollera att både luftkvaliteten och den luftmängd som tillförs bostaden är tillfredsställande. Dessutom är en sådan anläggning energiekonomiskt lönsam, då man återvinner värmen i frånluften.

Tänk på det här innan du installerar ventilation

1. Placera ventilationsanläggningens luftintag så att uteluften blir av bästa möjliga kvalité och värmetillförseln utifrån under den varma årstiden den minsta möjliga.

2. Säkerställ riktiga strömningsförhållanden mellan rummen i bostaden.

3. Se till att den tillförda friskluften är tillräckligt ren. Detta uppnår man enklast genom att filtrera luften genom ett finfilter.

4. Tillför ren luft utifrån till enskilda rum så att det inte uppstår obehagligt kalldrag.

5. Ta speciell hänsyn till att sovrummen garanteras en kontrollerad lufttillförsel.

6. Upprätthåll en viss minimiventilation även när rummen inte används.

7. Installera värmeåtervinning ur frånluften där det finns mekanisk ventilation.

Mekanisk frånluft klarar inte kraven

Med en balanserad ventilation kan man enkelt tillfredsställa alla ovannämnda punkter. En mekanisk frånluftsanläggning tillfredsställer däremot bara punkterna 2 och 6 (även punkt 7 om man använder frånluft som värmekälla för en värmepump).

Med en mekanisk frånluftsanläggning av traditionell typ har vi alltså ingen möjlighet att påverka kvalitén eller renhetsgraden på den luft som vi tillför bostaden. Vidare kan vi heller inte kontrollera hur mycket luft som tillförs de enskilda rummen. Det enda vi vet är att bostaden totalt sett får en viss omsättning av luft.

Slutligen får vi betydande problem med kalldrag, då den kalla luften tillförs rummen i bostaden utan att på förhand bli uppvärmd. Detta medför att de flesta stänger sina friskluftsventiler, för att sedan aldrig mer öppna dem, vilket resulterar i att ventilationen upphör att fungera som tänkt.

Det finns ett stort spektrum av bra och välbeprövade system för mekanisk balanserad ventilation med värmeåtervinning. Dessa borde, enligt min mening, vara standard i alla moderna bostäder.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar