Annons
Luften utomhus är nästan alltid bättre än inomhus.
Luften utomhus är nästan alltid bättre än inomhus.

Ren luft inne

Ventilation

Dålig ventilation kan ge allvarliga problem för ditt hus. Samtidigt är dålig inneluft heller inte hälsosamt för dig och din familj. Här får du veta vad du behöver för att få bra luft i ditt hus.

Annons

Varje dygn andas en vuxen människa 30 kilo, det vill säga 25 000 liter, luft. Luften som vi andas in inomhus innehåller det livsnödvändiga syret men även mindre nyttiga ämnen som ozon, radon och aromatiska kolväten. De flesta material i hemmet, mattor, färger, flytspackel avger så kallade emissioner. Dessa kan vara allergiframkallande och skadliga för hälsan. Dålig luft kan också ge upphov till huvudvärk, astma och luftvägsirritationer.

Det talas ofta om vikten av en god utomhusluft. Men hur mycket talas det om luften vi andas inomhus? Det är ändå där vi tillbringar nästan 90 procent av vår tid.

– Ju mer frisk luft det finns inomhus, desto mindre är risken att du får i dig dessa skadliga ämnen, säger Magnus Everitt, teknisk expert på Svensk Ventilation. Var medveten om att luften ute nästan alltid är bättre än den inne.

Dålig lukt ett tecken

Det är på grund av alla dessa skäl vi behöver ventilationen. I våra hus, på kontoret, i alla lokaler vi lever och vistas i. Ventilationens uppgift är att ta bort alla föroreningar som alstras i en byggnad och ersätta dem med ny ren luft. I ett hus med väl fungerande ventilation ska luften bytas ut helt minst varannan timma. I ett hus på 140 kvadratmeter innebär detta en långtradare med släp varje timme, dygnet runt, året runt! Men hur kan man veta när luften inte är bra? Tecken på dålig luft är ofta dålig lukt.

– Det är inte säkert att de boende själva upptäcker lukten eftersom de är så vana vid den, säger Jan Fredriksson, energi och vvs-ingenjör och redaktör för VVS AMA. Man kan fråga sina gäster om de lägger märke till något.

Andra tecken är huvudvärk, hudbesvär, trötthetssymtom hos de som vistas i huset. Inom forskningen för ventilation talar man allt oftare om ökningen av astma och allergier hos små barn. På två – tre generationer har det gått från att ha varit något ovanligt till att fyra barn av tio har någon form av allergi eller överkänslighet.

– Om man kunde se eller ta på dålig luft skulle troligtvis många prioritera ventilationen högre, säger Magnus Everitt. Tänk på ett bilköp. Hur mycket tid och pengar satsar vi inte på klimatanläggningen i den nya bilen? Det är få som i dag skulle köpa en bil där enda ventilationsmöjligheten var att veva ner rutan. Eller jämför med friskvård – hur mycket pengar lägger vi ner på fysiska aktiviteter av olika slag och hur mycket intresserar vi oss för vad vi äter?

Det är inte så enkelt att det bara handlar om till- och frånluft. Det finns andra faktorer som påverkar vår upplevelse av inomhusluften. Luftens hastighet genom rummet, dess fuktighet och temperaturen gör också sitt till. Ofta tycker vi att luften är ”torr”. Men istället för att tillsätta en luftfuktare kanske det är så att det är för varmt inomhus.

– Det är oftast så att luften inomhus är för fuktig, förklarar Jan Fredriksson. Främsta orsaken till att den upplevs som torr är, som påpekat, att temperaturen är för hög. Andra orsaker kan vara damm och partiklar, emissioner eller elektromagnetiska fält.

Vad kan man då göra för att se till om husets ventilation är tillräcklig? Följ checklistan här ovan. Gå igenom punkt för punkt, så kommer du sedan att veta dels vilken typ av ventilation ditt hus har, dels om den fungerar.

Annons

Mät radonhalten

Steg ett när det gäller att se över husets luftflöden är att mäta radonhalten. Om huset har för höga radonvärden är det avgörande att veta var dessa kommer ifrån innan man börjar installera ett nytt ventilationssystem. Radon är en gas som varken syns eller luktar, men den går att mäta. Man beräknar att bara i Sverige får 500 människor om året lungcancer på grund av radon i bostäder. Det finns tre typer av radon; markradon, radon som kommer direkt från marken, och radon som finns i byggmaterial, så kallad ”blåbetong”. Radon kan också finnas i vatten från borrade brunnar. Socialstyrelsens riktvärde för radon är 200 becquerel per kubikmeter. Men det går att sänka halten för högra radonhalter i bostäder med olika av insatser.

Det finns pengar att söka för radonsanering. För 2004 fanns 33 miljoner kronor som statens program för radonsanering skulle fördela. Få söker dessa bidrag och få sanerar. Olika typer av radon åtgärdas på olika sätt. Det är mycket viktigt att veta vilken typ av radon huset har innan man åtgärdar husets ventilation. Om huset har markradon krävs i många fall ett system med fläktstyrd till- och frånluft så att man undviker undertryck i huset.

Glöm inte underhållet

Ingenting i ditt hus är underhållsfritt. Precis som allt övrigt i huset behöver även ventilationen ses över med jämna mellanrum. Moderna ventilationssystem har filter som renar luften från större partiklar och pollen. Dessa filter måste ovillkorligen bytas minst en gång om året.
Rengör ventilerna i bad, toalett och kök en gång om året. Diska av dessa med diskmedel och vatten.

Fungerar ventilationen i ditt hus?

Kontrollera genom att hålla till exempel ett papper mot ventilerna, ett hushållspapper ska sugas fast. Ett vanligt A4-ark ska nästan fasta. Är det en tilluftsventil som kontrolleras ska det blåsas ut. Är spegeln i badrummet immig en halvtimme efter badet är ventilationen där för dålig.

Luktar det matos i andra rum än i köket? Det betyder att luften strömmar i fel riktning. Finns kondens på insidan av fönstret är det en varningssignal. Det här är nog den tydligaste signalen på att ventilationen inte fungerar men det gäller att se upp. Om det är nyare välisolerade fönster så är det inte alls säkert att det uppstår kondens. Tillkalla en expert som hjälper dig att mäta.

Din skorstensfejarmästare kan hjälpa dig med detta. Det går också att anlita en ventilationsfirma.

Enkla åtgärder för bättre luft

1. Vädra ofta. Luften ute är nästan alltid bättre än inne.

2. Kontrollera friskluftsventiler och vädringsfönster. De ska vara öppna och rena.

3. Ta bort tätningslister runt dörrar och fönster. Vill du inte ta bort allt, ta bort de som är i fönstren och dörrarnas över- och underkant.

4. Öppna ett fönster. För bästa luftutbyte öppna i rummet bredvid, och inte i köket, när du lagar mat.

5. Rengör fläkten. Har du en modern fläkt blinkar en lampa om det är dags för rengöring. Men har du en äldre typ av köksfläkt måste du själv komma ihåg att rengöra den regelbundet.

6. Ventilera! Luften ska kunna cirkulera mellan rummen i bostaden. Ventilerade trösklar i innerdörrar, en öppen planlösning och överluftsventiler i innedörrar och inneväggar förbättrar detta.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
03 augusti 2005
 
Annons
Mer om Ventilation

Läskiga listan: Så slipper du radonet

Ventilation Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: det osynliga radonet.

Så slipper du röta

Ventilation Förr eller senare händer det alla träfasader som inte renoveras. Och har du otur, tak eller bjälklag.

Friska fläktar

Ventilation Osuppfångare och en läcker designpryl. Moderna köksfläktar tar inte bara bort matos och ånga utan kan även ge ditt hem en god ventilation.

Bättre luft hemma

Ventilation Även om ventilationen funkar bra är inkommande luft mer eller mindre för­orenad av diverse partiklar. Eller är det för torrt inne – eller för fuktigt? Här är ett urval produkter som utlovar bättre luft hemma!

Andas frisk luft inne

Ventilation Frisk, ren luft inne vill vi alla ha. Men hur vet du att ventilationen funkar som den ska? Vi hjälper dig hitta varningstecknen.

Ventilationssystemet - så kontrollerar du det

Ventilation Kontrollera ventilationssystemet regelbundet för frisk luft inomhus. Här listar vi tre olika typer av ventilationssystem och hur de fungerar.

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Ventilation

Ventilation Se upp vid renovering och rengör FTX-system ofta.

Isolering och ventilation går hand i hand

Ventilation Är energikostnaderna för ditt hus oroande höga? Funderar du på att byta värmesystem? Lugn i stormen, börja med att se över isoleringen. Redan här kan...

Kontrollera om du har fuktproblem i källaren

Ventilation Orolig för fukt i källaren? Vår Webb-TV visar dig hur du enkelt kontrollerar om du har ett fuktproblem i källargolvet.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons