Minska allergierna – öka luftreningen

Att bara rena ventilationsluften är inte nog. Man måste också rena luften i rummet för att undvika allergier.


Luften vi andas innehåller en hel del mindre nyttiga ämnen, och någon har räknat ut att vi får i oss ca en miljard (1 000 000 000!) partiklar av olika slag under ett enda dygn.

Flimmerhår tar hand om de större av dessa partiklar, men de minsta, ofta skadliga, fastnar i lungorna. Förorenad luft kan bl a ge oss allergier, trötthet och huvudvärk. Av partiklarna i inomhusluften kommer bara ca 20 % från uteluften via ventilationen. Att bara rena ventilationsluften är alltså inte nog. Man måste också rena luften i rummet.

Idag är en stor del av oss drabbade av allergisjukdomar. De kostar samhället runt tio miljarder per år, varav drygt hälften är kostnader för sjukfrånvaro och förtidspensioner, enligt en undersökning vid Högskolan i Växjö i samarbete med astma- och allergiförbundet. I samma undersökning visade det sig att mer än 40 % av 1 000 slumpvis tillfrågade vuxna har, har haft eller misstänker allergi av något slag. Kvinnor i åldrarna 30 – 49 år visade sig vara värst drabbade, särskilt de som bor i städer.

Barn till allergiska föräldrar riskerar i högre grad än andra barn att utveckla allergier. De vanligaste symtomen är klåda i ögonen, rinnande näsa, kontakteksem och astma, där antalet fall fördubblats sedan 1980. Trötthet, huvudvärk, koncentrationssvårigheter och illamående är också ofta förekommande allergiska besvär.

Sju procent av allergikerna är sjukskrivna på grund av besvären. Men bara 23 % av de drabbade hade sökt läkare under det senaste året och 10 % hade gått till en sjuksköterska.

Orsaker

Den vanligaste kända allergiorsaken är pollen (”hösnuva”), i undersökningen redovisas mer än dubbelt så många fall som för allergier mot mat, metaller eller djur, de tre därnäst vanligaste orsakerna. Mer än 9 % av de tillfrågade är pollenallergiker.

Andra vanliga allergikällor är kemikalier, damm, läkemedel, parfymer och liknande samt tobaksrök, de har vardera drabbat från drygt tre till knappt två procent av deltagarna i undersökningen. En procent eller färre av dem redovisar besvär av mögel, lösningsmedel, trafikavgaser, kvalster, livsmedel, datorer och el eller ”sjuka hus”. Men mer än var tionde visste inte varifrån besvären kom, och många andra var tveksamma.

Luftrenare hjälper

Tar man bort skadliga partiklar ur inomhusluften försvinner eller lindras betydligt de allergiska besvären. Idag finns effektiva luftrenare på marknaden, som filtrerar bort 90 – 100 % av föroreningarna och därigenom även minskar effekterna av passiv rökning, tar bort mögellukten i fuktskadade hus och begränsar radondotterförekomsten. Elektrostatiska luftrenare lär vara de som klarar av uppgifterna bäst.
Luftrenaren ska alltid vara igång, och bör placeras där man är mest, och där luften är sämst. Sätter man den i sovrummet gäller det förstås att den är tystgående (under 30 dBA), annars är den irriterande, och du sover sämre. Luftflödet rekommenderas vara minst dubbla rumsvolymen per timme, i ett sovrum på 15 m2 behöver alltså ca 70 m3 luft renas varje timme. Luftrenarnas kapacitet kan vara litet olika, i en jämförelse mellan fem olika märken varierar den mellan 8 och 18 m2 rumsyta.

Skötseln brukar vara enkel, det kan räcka med att på vissa modeller byta engångsfilter eller på andra att ta ut filtret och diska det ett par eller några gånger årligen. Begär gärna ett testprotokoll när du köper luftrenare. Det ska visa hur luftflödet eller avskiljningsgraden försämras med tiden i det utrymme där du tänker använda den, så att du kan få en uppfattning om hur ofta filtret måste bytas ut eller rengöras.

Priset brukar ligga mellan två och fyra tusenlappar. När det gäller driftkostnaden skadar det inte att se på energiförbrukningen när du väljer fabrikat – det går att spara mycket pengar den vägen. Är du eller någon i din familj svårt allergisk kan det vara värt att undersöka möjligheten att få boanpassningsbidrag till inköpet.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar