Mäta radonhalten

Nära en halv miljon bostäder i Sverige uppskattas ha för höga radonhalter - men de flesta vet inte om det. Mät därför radonhalten även om du bor i lågriskområde. Här får du tips om radonmätning.


Hittills har bara 40 000 drabbade bostäder med för höga radonvärden upptäckts och endast 25 000 har åtgärdats.

– Eftersom mörkertalet är så stort borde alla kolla radonhalten i sina hus oavsett när de är byggda och hur de är konstruerade. Undantaget är eventuellt Gotland, där det på grund av kalkgrunden i stort sett inte finns någon markradon, säger Ingemar Nilsson vid Sveriges Provnings- och forskningsinstitut (SP).

– Varje konstruktion har någon svaghet där det kan läcka in radon. Men alla hus kan göras radonsäkra.

Med mätdosor kan du på bara en vecka få en första, rådgivande mätning av radonhalten.

Kolla genomföringarna

Var finns då otätheterna? Se upp både med genomföringar, husets konstruktion och valet av byggmaterial, är rådet.

– Otäta genomföringar i form av inkommande el, vatten och fjärrrvärme kan innebära att radon läcker in i huset. Särskilt vad gäller fjärrvärme är det vanligt med läckage. Sådana radonläckage kan ge väldigt höga radonhalter, över 1000 Bq/m3. Också otäta rördragningar genom konstruktioner mot mark kan innebära inläckage av radon.

– Husets konstruktion har också betydelse. Har en betongplatta genomgående sprickor läcker det in radon. Men detta är inte så vanligt, i vanliga fall håller betongplattor tillbaka radon bra.

Kryp- och torpargrund har andra förutsättningar.

– Här kan det förekomma höga radonhalter i luften i kryprummet och då kan radon strömma in till huset via otätheter i bjälklaget mot grunden, till exempel vid olika genomföringar. Därför gäller det att ventilationen under huset är god.

Tätar du eller täpper till ventilerna i grunden för att minska drag och kyla ökar undertrycket och radon kan komma upp i huset. Se också upp med luftgenomsläppliga konstruktionsmaterial, exempelvis vissa kantisoleringar i form av element. Elementen är vanliga mellan halvetage. I skarven mellan elementen kan det komma upp rejält med radon. Och se upp med byggnadsmaterial som inte är lufttäta, som lättklinker. Det går bra att bygga med dem – såvida det görs en aktiv tätning. Alltsammans handlar egentligen om att göra konstruktionen helt lufttät och därmed radontätt, sammanfattar Ingemar Nilsson.

Tänk även på att det i äldre hus fortfarande kan förekomma radonhaltiga byggmaterial som blå lättbetong (alunskifferbaserad lättbetong).
Användningen av denna förbjöds 1976.

Mät radonhalten mellan oktober och april

Vänd dig i första hand till kommunens miljö- och hälsoskyddskontor. Vissa av dem kan ge en subventionerad mätning. Du kan också söka i telefonkatalogens Gula sidor efter företag som utför radonmätningar. Radonhalten bör mätas under minst två månader och då mellan oktober – april. Mäter du under högsommar då huset ofta står öppet och vädras mer får du fel värden.

Fakta/gränsvärden för radon:

Enligt ett riksdagsbeslut från 2002 ska radonhalten i bostäder senast år 2020 vara lägre än 200 Bq/m3.

200 Bq/m3 är högsta radonhalt i befintliga bostäder. Det är även högsta radonhalt i nya byggnader.

Källa: Socialstyrelsens allmänna råd SOSFS 2004:6 (M) och SOSFS 1999:22 (M).

Läs mer på Statens strålskyddsinstituts hemsida: www.ssi.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar