Läskiga listan: Så slipper du radonet

Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: det osynliga radonet.


Vad är det?

Radon är en radioaktiv gas som kan finnas i luften, marken, dricksvattnet och i byggnadsmaterialet. Beroende på vilket finns det olika åtgärder att ta till.

Varför är det farligt?

Radon, framför allt i kombination med rökning, kan framkalla cancer och 2004 sänktes Socialstyrelsens riktvärde från 400 becquerel till dagens 200 becquerel per kubikmeter. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar däremot att riktvärdet för bostadsradon sätts till 100 Bq/m³.

Hur upptäcker du det?

Radon märks inte utan man kan på ett enkelt och billigt sätt själv mäta upp halten med små spårfilmsdosor i plast.

Mätningen bör göras under eldningssäsongen, oktober till april, och bör pågå under tre månader för att få ett årsmedelvärde som kan ligga till grund för att få bidrag.

Det finns korttidsmätningar också men dessa ger mer en fingervisning och brukar användas vid husförsäljningar och liknande.

Radon kan även finnas i dricksvattnet. I en grävd brunn är radonhalten oftast låg. I en bergborrad brunn är det däremot vanligare med en högre halt. Provet tas i en gastät glasflaska och mäts på laboratoriet i en så kallad gammaspektrometer. Om radonet i vattnet också påverkar inomhusluften kan du få bidrag för sanering men inte annars.

Vad gör du åt det?

Om det visar sig att du har för höga halter i luften eller vattnet bör du göra en sanering. Vänd dig till din kommun för att få hjälp med att hitta ackrediterade företag och konsulter. På Boverkets webbsida www.radonguiden.se kan du läsa mer.

Vad kostar det?

Att åtgärda ett radonhus kostar från cirka 20 000 kronor upp till cirka 100 000 kronor. Är radonkoncentrationen på över 200 becquerel per kvadratmeter kan du söka bidrag för sanering hos Länsstyrelsen på maximalt 15 000 kronor.

Skriv avtal med entreprenören så att det framgår vad som ingår i arbetet och att entreprenören tar ansvar för att radonhalten sänks till, helst, under riktvärdet.

Så här gör du om radonet kommer från:

Byggnadsmaterialet: Öka luftomsättningen. I enklare fall räcker det ofta med att installera någon typ av frånluftsystem eller montera in ventiler. Kostnad från 20 000 kronor. Finns det även markradon ska andra åtgärder tas till.

Marken: Ibland räcker det med att täta rensbrunnar för avlopp, runt skyddsrör för vattenledningar eller i genomgående sprickor. Kostnad från 2 000 kronor.

Ibland behöver man förändra tryckförhållandena så att inte markluften kommer in i huset. Exempelvis kan detta ske genom att installera en fläkt som suger ut markluften, en radonsug, innan den kommer in i byggnaden. Eventuellt kan markåtgärderna behöva kombineras. En radonsug kostar cirka 25 000-40 000 kronor.

Vattnet: Det räcker ofta med att vattnet luftas kraftigt med en särskilt konstruerad radonavskiljare. Kostnad cirka 10 000-30 000 kronor.

Lista: Här hittar du utbildade radonsanerare!
Läs mer på Radonföreningens webbplats!

Läskiga listan

Radon
Mögel
Hussvamp
Skadedjur
Röta/fukt

Artikeln är uppdaterad december 2013

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar