Komfortkyla i huset

För många innebär en varm sommar svårt att sova eller nedsatt humör av hettan. Då kan luftkonditionering vara lösningen. Men Energimyndigheten är kritisk till luftkonditioneringen.


I slutet av 2004 arrangerade Henry Ford Historical Institution och Internetföretaget AOL en omröstning om vilken uppfinning som har haft störst inverkan på livet i USA under 75 år. Omröstningen gällde innovationer under åren 1929 till 1995. Vinnare blev, enligt tidningen Ny Teknik: Luftkonditionering i hemmen.

Så avgörande har inte luftkonditionering varit för svenska villaägare, långt därifrån. Men det verkar som om så kallad komfortkyla blir allt mer populärt även på våra kalla breddgrader.

Johan Tegnelius på Kylentreprenörernas Förening, KYL, har en egen teori till varför luftkonditionering börjar bli ett alternativ i villor.

– Man vänjer sig vid aircondition. Många har det på jobbet och nästan alla bilar som säljs nu har AC. Då vill man ha det hemma också.

Vanligt är dock att det egentligen inte var kyla villaägaren var ute efter när komfortkylan köptes in.

– I första hand köper man värmepump för värmen. Men eftersom de flesta modeller är reversibla får man luftkonditionering på köpet, säger Johan Tegnelius.

För att veta att värmepumpen placeras på den effektivaste platsen i villan och att installationen görs rätt kan det vara en god idé att låta en fackman ta hand om installationen.

– Mitt råd är att låta kunnig personal installera. Men kolla referenser och jämför priser. De har sjunkigt. I dag kan man få värmepump inklusive installation och femårig garanti för ganska låga priser, säger Johan Tegnelius.

För den som inte vill ha sin komfortkyla via värmepump finns en rad alternativ att välja bland i luftkonditioneringsdjungeln: luftkylda eller vattenkylda, i enhets- eller splitutförande, portabla eller stationära aggregat.

Vad man än väljer handlar det om tusenlappar för att nå den eftersträvansvärda svalkan. Vill man ha en centralanläggning för en rejäl villa får man räkna med 100 000-tals kronor. Men mindre kostsamma alternativ för villaägaren kan vara fönsteraggregat eller portabelt. De billigaste aggregaten ligger kring 6 000 till 7 000 kronor. Då handlar det om punktinsatser för att kyla exempelvis ett sovrum.

– Portabelt missförstår många. De tror att man kan ställa den var man vill, som mitt i rummet. Men kondensvattnet måste ledas bort. Det löser ju sig själv om man väljer fönsteraggregat eftersom en del av aggregatet sitter utanför, säger Catharina Essén på grossistföretaget Essén Company.

Vad som generellt är bäst att köpa kan hon inte säga.

– Viktigast är att man gör en kylbehovsberäkning. Det får man kostnadsfritt av installatörer som offererar.

En hel del vill ha luftkonditionering i sovrummet för att få bättre nattsömn under varma sommarnätter. Men störd nattsömn till följd av värme kan lätt förbytas i ett annat problem.

– De mobila kylaggregaten låter. Så vi råder att kyla under dagen och ha avstängt på kvällen. Har du ett splitutförande, så en del sitter ute, så störs du inte på samma sätt, säger Catharina Essén.

Alla är dock inte nöjda med villaägarnas lust att få svalka under varma sommardygn.

– Det är dumt om den trenden kommer igång. Det är förödande ur energisynpunkt om vi ska bygga ett hållbart samhälle, säger Tomas Berggren, handläggare på Energimyndigheten.

I stället tycker han att man i första hand ska se över sitt klimatskal på huset.

– Markis gör en otrolig skillnad. Solavskärmning är viktigt. Ha persienner och så vidare och utnyttja nattkylan genom att vädra.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar