Annons
Sänk uppvärmningskostnaderna och spara pengar genom att åtgärda eventuellt värmeläckage i ditt hus. Foto Fotoakuten.
Sänk uppvärmningskostnaderna och spara pengar genom att åtgärda eventuellt värmeläckage i ditt hus. Foto Fotoakuten.

Isolering och ventilation går hand i hand

Ventilation

Är energikostnaderna för ditt hus oroande höga? Funderar du på att byta värmesystem? Lugn i stormen, börja med att se över isoleringen. Redan här kan du spara tusenlappar. Och glöm inte att bra isolering och god ventilation går hand i hand.

Annons
I 90 procent av alla svenska småhus läcker 15-45 procent av energin ut på ett sätt som går att åtgärda. Med bra isolering på vinden samt täta fönster och dörrar slipper du mycket av det värmeläckage som delvis orsakar de höga uppvärmningskostnaderna. Ett välisolerat hus använder nämligen upp emot halva energimängden för uppvärmning jämfört med ett hus där mycket av värmen smiter ut via tak och fönster. Så innan du lägger ner hundratusentals kronor på att byta värmesystem är en genomgång av husets värmeläckage en bra investering.

Börja med att se över dina fönster och dörrar. Här läcker hela 35 procent av värmen ut i en normal svensk villa. Mycket av det kan åtgärdas, som till exempel att förbättra tätningslisterna runt fönstren och dörrarna. Tätningslister är billiga och kan enkelt klistras på eller häftas fast med häftpistol. Glöm inte att titta lite extra noga på balkong- och altandörrarna som ofta är dåligt isolerade och kan skapa rejäla köldbryggor. Hur har du det med drevningen av dina fönster? I mellanrummet mellan väggen och karmen ska det vara tätat, eller som det heter på fackspråk, drevat. Om drevningen är dåligt gjord eller saknas helt kan det dra rejält. Genom att försiktigt ta bort fodret, vilket görs enklast på utsidan, och titta efter kan du se om fönstret är ordentligt drevat. Annars kan det vara dags att bättra på drevningen i samband med att man tätar med tätningslister.

Om fönstren är i riktigt dåligt skick kan det vara läge att byta ut alla fönster mot energifönster, men det är både kostsamt och tidskrävande. En variant, om bågarna fortfarande är i hyfsat skick, är att bara byta ut innerrutan mot en isolerruta, ett isolerande 2-glasfönster med gas emellan. En annan fördel med det är att man då behåller husets karaktär. Om fönsterbågen inte tål belastningen av en isolerruta, eller om den inte ryms, kan den inre rutan bytas till ett så kallat energiglas på fyra millimeter. I dag finns även fönster med specialglas som reflekterar ut solens värme på sommaren men som inte släpper ut inomhusvärmen. Vad du än väljer, se till att inte snåla. När du ändå gör en åtgärd, se till att välja den bästa, mest energieffektiva tekniken.

– Ett generellt råd är att välja det som är mest energieffektivt, även om den initiala kostnaden kanske är något högre, eftersom det betalar sig i längden, säger Tomas Berggren, expert på energieffektivisering på Energimyndigheten.

 


Tomas Berggren, expert på energieffektivisering på Energimyndigheten.

15 procent ut genom taket

När du väl har betat av de mindre åtgärderna, som att täta dina fönster och dörrar, är det dags att kika på de större isoleringsprojekten. Men inget hus är det andra likt. Därför är det också svårt att ge några generella råd om var man bör isolera och täta först. Ett allmänt tips är att vinden är ett bra ställe att börja på. Ett av de vanligaste läckagen är nämligen via taket. Här smiter inte mindre än 15 procent av all värme ut, enligt Energimyndigheten. Om nuvarande isolering på vinden är mindre än 20 centimeter är det mycket lönsamt att isolera upp till cirka 40-50 centimeters isolertjocklek.

Hur ska man då isolera för att få bästa effekt? Om det är svårt att få tillräcklig ventilation ska man inte tilläggsisolera för mycket. Då finns risk för fukt och mögel.

– Det är viktigt att säkerställa att ingen luft från huset kommer upp på vinden och bildar fukt som i sin tur kan orsaka mögel. Därför ska man se till att täta ordentligt mellan inne- och uteluften under isoleringen. Ta gärna in experthjälp för att vara säker på att det blir rätt gjort, säger Tomas Berggren.

Bättre inomhusklimat

Många oroar sig kanske för att huset ska bli alltför tätt efter isoleringen och orsaka fuktproblem. Och det är en befogad oro enligt Tomas Berggren, men det går att åtgärda.

– Visst är det viktigt att täta men det är minst lika viktigt att säkerställa att huset har god ventilation med bra inomhusmiljö och komfort. Ett välisolerat hus kräver ett bra ventilationssystem som för ut all gammal luft och för in ny, frisk luft via en värmeväxlare som även gör att den kalla luften utifrån värms upp först, säger Tomas Berggren.

Han jämför med passivhusen som ju är byggda helt täta. Erfarenheterna från dessa energieffektiva ventilationssystem i passivhusen är mycket goda. Förutom ventilationen och värmebesparingen så är ett förbättrat inomhusklimat ytterligare en vinst för den som isolerar och installerar ett bra ventilationssystem .

Ett annat gott råd är att se över värmeanläggningens styr- och reglersystem så att det verkligen stängs av när luften är uppe i önskad rumstemperatur. 20 grader ska vara 20 grader även när det är strålande sol ute. I många hus tenderar värmen istället att stiga betydligt mer, värme som läcker ut via väggar, golv och tak. Många husägare reglerar dessutom ökad innetemperatur genom att vädra och släppa ut mycket energi via fönster och dörrar. Då kan ett pålitligt styr- och reglersystem spara upp till 10-20 procent på värmekostnaden.

Annons

Isoleringstips!

• Grundprincipen är att det är bäst att isolera utifrån och in.

• Ta hjälp av en sakkunnig expert som tittar på ditt hus innan du påbörjar ett större isoleringsprojekt. Då minimerar du risken för framtida fukt- och mögelproblem.

• Glöm inte att isolering och god ventilation måste gå hand i hand.

• Isolera upp till 50 centimeter på vinden, mer isolering än så ger ingen ekonomisk fördel. Man bör dock vara medveten om att ju mer isolering desto större risk för fuktproblem om brister i lufttätheten råder samt vid övertryck i huset.

• Stirra dig inte blind på tjockleken av isoleringsmaterialet. Det är ännu viktigare att huset är tätt och att ventilationen fungerar.

 


Ett energieffektivt tänkande lönar sig i längden. Foto Fotoakuten

De vanligaste värmeläckagen i ett hus:

• Fönster och dörrar 35 %

• Väggar 20 %

• Tak 15 %

• Golv och källare 15 %

• Ventilation 15 %

Källa: Energimyndigheten

30 augusti 2010

0 Kommentarer

0

Snickar-Björns bästa ventilationstips!

Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson luftar sina tankar om ventilation.

0

Säkra ditt hus mot radon

Höga halter av radon kan vara direkt skadligt för din och din familjs hälsa. Passa på att mäta radonhalten i din villa nu – bästa perioden är att mäta...

4

Sänk radonhalten

Varje år drabbas omkring 500 personer av lungcancer som orsakats av radon i bostäder. Störst risk att drabbas har den som röker.

0

Läskiga listan: Så slipper du radonet

Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: det osynliga radonet.

0

Besiktning för frisk skorsten

Lär känna ditt hus och se till att de vitala delarna fungerar felfritt! Hur står det till med rökkanalen och skorstenen? Små fel kan ge stora skador.

0

Fart på fläkten!

En köksfläkt kan vara allt från en enkel osuppfångare till ett komplett ventilationssystem för hela huset. Här får du tips på åtta olika modeller.

1

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Ventilation

Se upp vid renovering och rengör FTX-system ofta.

3

Mögel i hemmet

Mögelsporer förekommer naturligt överallt och orsakar normalt inte några problem. Först när den omgivande miljön är tillräckligt fuktig finns förutsättn...

1

Kontrollera om du har fuktproblem i källaren

Orolig för fukt i källaren? Vår Webb-TV visar dig hur du enkelt kontrollerar om du har ett fuktproblem i källargolvet.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons