Annons

Friska fläktar

Ventilation

Osuppfångare och en läcker designpryl. Moderna köksfläktar tar inte bara bort matos och ånga utan kan även ge ditt hem en god ventilation. 

Annons


DA 279 är en spisfläkt som monteras mellan två överskåp eller fritt mot väggen. En dekorativ detalj är den färgade infällda glasskivan i blått eller gult. Fläkten är 90 cm bred och finns i två utföranden, rostfritt och aluminium. Spisfläkten finns med frånluftsdrift eller för recirkulering med kolfilter och med eller utan extern motor.
Pris från cirka 14 590 kr. Miele.

Fläkten har fått en mer central roll i våra kök. Från att ha varit en mer eller mindre dold nyttoprodukt ses den i dag ofta som ett smycke, gärna i form av en läcker designkupa som ger köket karaktär. Men det gäller att inte bara se till utseendet och designen, utan även till funktionen. Köksfläktens förmåga att fånga upp os är den egenskap som bestämmer hur effektiv fläkten är. Detta är inte samma sak som bra sug och hur mycket luft fläkten drar ut. Osuppfångningsförmågan mäts med hjälp av spårgastester och anges i procent. Det är den som visar hur stor del av matoset som fläkten fångar upp, avskiljer och ventilerar ut. Be din återförsäljare om testvärden på osuppfångningsförmågan innan du slår till.

I Konsumentverkets senaste fläkttest låg medelvärdet för de testade fläktarna på 91,9 procent. Boverket rekommenderar minst 75 procent.
Kökssfläktar kan ha både en inbyggd och en extern motor. En extern motor placeras till exempel på vinden för att få en större utsugningskapacitet och ett lägre ljud.

Välj energisnålt

En modern köksfläkt är normalt ingen stor energislukare men det kan vara värt att kolla hur stort luftflöde som anges. Ju mer luft fläkten drar ut desto mer luft måste ju värmas upp igen. En utsugsfläkt som används på högsta hastigheten en timme om dagen drar, enligt Konsumentverket, cirka 300 kronor per år i elström och värmeförlust. Se också till att den fläkt du väljer har bra belysning. Du vill ju se vad du gör på spisen och en lågenergibelysning drar mindre energi och håller längre.


Som hämtad ur en science-fictionfilm är den här fläkten med mycket speciell design. Decor 550 är i rostfritt stål, 90 cm bred och kan anslutas både till ventilationskanal eller för recirkulering med kolfilter. Den har sex hastighetslägen och en ljudnivå på endast 55 dB.
Pris cirka 24 900 kr. Luftmängd 480 m3/h. Thermex.

Viktigt med rengöring

För att köksfläkten ska behålla sin effektivitet och brandsäkerhet är det viktigt att den rengörs regelbundet, helst så ofta som var fjortonde dag. Välj därför en fläkt där filter och fläkthjul är enkla att ta loss, och där fläktchassit är praktiskt utformat så att damm och smuts kan torkas bort. Det finns i dag även tvättbara kolfilter men har du inte ett sådant bör du byta filtret en till två gånger per år. Ett kolfilter kostar cirka 175-400 kronor.


Spisfläkten Alliance är speciellt utformad för hus med centralfläkt. Fläkten samverkar med det befintliga ventilationssystemet och via köksfläktens panel styr du både fläkt och ventilation. Alliance finns i vitt och rostfritt utförande och i tre olika bredder. Osupptagningen är cirka 75 procent (påverkas av centralfläkten). Ljudnivå 63 dB. Pris cirka 2 950 kr. Futurum.

Pruta inte på kvaliteten

Har du fastnat för en speciell designkåpa behöver det inte betyda att du har låst dig vid en viss fläktinsats. Många tillverkare erbjuder flera olika fläktinsatser, så kallade inbyggnadsfläktar, till en viss kåpmodell och det går ofta att få dem både vägghängda och frihängande. En snygg design utesluter alltså inte bra funktion och kvalitet.


Ronda är en elegant spisfläkt i rostfritt och finns både som frihängande och som väggmodell. Fingertouchpanel, justerbara 20 W halogenspotlighters och en ljudnivå på 49 dB med inbyggd motor är några av finesserna. Pris 16 300 kr. Luftmängd 500 m3/h. Thermex.

Välj rätt typ av fläkt

Det finns olika typer av köksfläktar, allt från spiskåpor utan motor till avancerade ventilationssystem.

Traditionellt delas köksfläktar in i två grupper, spisfläktar och spiskåpor. Skillnaden är att spisfläktar har en inbyggd fläkt vilket spiskåpor inte har.

Annons

Har du ett hus med mekanisk ventilation finns så kallade alliancefläktar som du kan samköra med centralfläkten och på så sätt få en effektivare ventilation och värmeåtervinning i huset. Dessa kräver inte en separat ventilationskanal, vilket en utsugsfläkt gör.

Har du ett hus med självdrag rekommenderas oftast en utsugsfläkt. Det finns utsugsfläktar med två funktioner, alltså både en osutdragare och en ventilationslösning. En fläkt som används för ventilationen är alltid igång och ökar luftflödet i huset.

En fläkt med recirkulering, (kolfilterfläkt), behöver inte anslutas till en ventilationskanal utan renar luften i filtret och blåser sedan ut den i rummet igen. Detta kan vara en lösning om du till exempel vill ha en köksö mitt i rummet och av någon anledning inte kan göra en korrekt anslutning till ventilationskanalen.

En bra köksfläkt skall vara:

Effektiv
Tyst
Energisnål
Lätt att rengöra
Vara försedd med bra belysning

Köpinformation

Electrolux 0771-11 44 77
Futurum 0912-405 00
Miele 08-562 29 000
Thermex 031-340 82 00

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 mars 2003

0 Kommentarer

0

Snickar-Björns bästa ventilationstips!

Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson luftar sina tankar om ventilation.

4

Sänk radonhalten

Varje år drabbas omkring 500 personer av lungcancer som orsakats av radon i bostäder. Störst risk att drabbas har den som röker.

0

Läskiga listan: Så slipper du radonet

Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: det osynliga radonet.

0

Besiktning för frisk skorsten

Lär känna ditt hus och se till att de vitala delarna fungerar felfritt! Hur står det till med rökkanalen och skorstenen? Små fel kan ge stora skador.

0

Fart på fläkten!

En köksfläkt kan vara allt från en enkel osuppfångare till ett komplett ventilationssystem för hela huset. Här får du tips på åtta olika modeller.

1

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Ventilation

Se upp vid renovering och rengör FTX-system ofta.

0

Isolering och ventilation går hand i hand

Är energikostnaderna för ditt hus oroande höga? Funderar du på att byta värmesystem? Lugn i stormen, börja med att se över isoleringen. Redan här kan...

3

Mögel i hemmet

Mögelsporer förekommer naturligt överallt och orsakar normalt inte några problem. Först när den omgivande miljön är tillräckligt fuktig finns förutsättn...

1

Kontrollera om du har fuktproblem i källaren

Orolig för fukt i källaren? Vår Webb-TV visar dig hur du enkelt kontrollerar om du har ett fuktproblem i källargolvet.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons