Annons

Friska fläktar

Ventilation

Osuppfångare och en läcker designpryl. Moderna köksfläktar tar inte bara bort matos och ånga utan kan även ge ditt hem en god ventilation. 

Annons


DA 279 är en spisfläkt som monteras mellan två överskåp eller fritt mot väggen. En dekorativ detalj är den färgade infällda glasskivan i blått eller gult. Fläkten är 90 cm bred och finns i två utföranden, rostfritt och aluminium. Spisfläkten finns med frånluftsdrift eller för recirkulering med kolfilter och med eller utan extern motor.
Pris från cirka 14 590 kr. Miele.

Fläkten har fått en mer central roll i våra kök. Från att ha varit en mer eller mindre dold nyttoprodukt ses den i dag ofta som ett smycke, gärna i form av en läcker designkupa som ger köket karaktär. Men det gäller att inte bara se till utseendet och designen, utan även till funktionen. Köksfläktens förmåga att fånga upp os är den egenskap som bestämmer hur effektiv fläkten är. Detta är inte samma sak som bra sug och hur mycket luft fläkten drar ut. Osuppfångningsförmågan mäts med hjälp av spårgastester och anges i procent. Det är den som visar hur stor del av matoset som fläkten fångar upp, avskiljer och ventilerar ut. Be din återförsäljare om testvärden på osuppfångningsförmågan innan du slår till.

I Konsumentverkets senaste fläkttest låg medelvärdet för de testade fläktarna på 91,9 procent. Boverket rekommenderar minst 75 procent.
Kökssfläktar kan ha både en inbyggd och en extern motor. En extern motor placeras till exempel på vinden för att få en större utsugningskapacitet och ett lägre ljud.

Välj energisnålt

En modern köksfläkt är normalt ingen stor energislukare men det kan vara värt att kolla hur stort luftflöde som anges. Ju mer luft fläkten drar ut desto mer luft måste ju värmas upp igen. En utsugsfläkt som används på högsta hastigheten en timme om dagen drar, enligt Konsumentverket, cirka 300 kronor per år i elström och värmeförlust. Se också till att den fläkt du väljer har bra belysning. Du vill ju se vad du gör på spisen och en lågenergibelysning drar mindre energi och håller längre.


Som hämtad ur en science-fictionfilm är den här fläkten med mycket speciell design. Decor 550 är i rostfritt stål, 90 cm bred och kan anslutas både till ventilationskanal eller för recirkulering med kolfilter. Den har sex hastighetslägen och en ljudnivå på endast 55 dB.
Pris cirka 24 900 kr. Luftmängd 480 m3/h. Thermex.

Viktigt med rengöring

För att köksfläkten ska behålla sin effektivitet och brandsäkerhet är det viktigt att den rengörs regelbundet, helst så ofta som var fjortonde dag. Välj därför en fläkt där filter och fläkthjul är enkla att ta loss, och där fläktchassit är praktiskt utformat så att damm och smuts kan torkas bort. Det finns i dag även tvättbara kolfilter men har du inte ett sådant bör du byta filtret en till två gånger per år. Ett kolfilter kostar cirka 175-400 kronor.


Spisfläkten Alliance är speciellt utformad för hus med centralfläkt. Fläkten samverkar med det befintliga ventilationssystemet och via köksfläktens panel styr du både fläkt och ventilation. Alliance finns i vitt och rostfritt utförande och i tre olika bredder. Osupptagningen är cirka 75 procent (påverkas av centralfläkten). Ljudnivå 63 dB. Pris cirka 2 950 kr. Futurum.

Pruta inte på kvaliteten

Har du fastnat för en speciell designkåpa behöver det inte betyda att du har låst dig vid en viss fläktinsats. Många tillverkare erbjuder flera olika fläktinsatser, så kallade inbyggnadsfläktar, till en viss kåpmodell och det går ofta att få dem både vägghängda och frihängande. En snygg design utesluter alltså inte bra funktion och kvalitet.


Ronda är en elegant spisfläkt i rostfritt och finns både som frihängande och som väggmodell. Fingertouchpanel, justerbara 20 W halogenspotlighters och en ljudnivå på 49 dB med inbyggd motor är några av finesserna. Pris 16 300 kr. Luftmängd 500 m3/h. Thermex.

Välj rätt typ av fläkt

Det finns olika typer av köksfläktar, allt från spiskåpor utan motor till avancerade ventilationssystem.

Traditionellt delas köksfläktar in i två grupper, spisfläktar och spiskåpor. Skillnaden är att spisfläktar har en inbyggd fläkt vilket spiskåpor inte har.

Annons

Har du ett hus med mekanisk ventilation finns så kallade alliancefläktar som du kan samköra med centralfläkten och på så sätt få en effektivare ventilation och värmeåtervinning i huset. Dessa kräver inte en separat ventilationskanal, vilket en utsugsfläkt gör.

Har du ett hus med självdrag rekommenderas oftast en utsugsfläkt. Det finns utsugsfläktar med två funktioner, alltså både en osutdragare och en ventilationslösning. En fläkt som används för ventilationen är alltid igång och ökar luftflödet i huset.

En fläkt med recirkulering, (kolfilterfläkt), behöver inte anslutas till en ventilationskanal utan renar luften i filtret och blåser sedan ut den i rummet igen. Detta kan vara en lösning om du till exempel vill ha en köksö mitt i rummet och av någon anledning inte kan göra en korrekt anslutning till ventilationskanalen.

En bra köksfläkt skall vara:

Effektiv
Tyst
Energisnål
Lätt att rengöra
Vara försedd med bra belysning

Köpinformation

Electrolux 0771-11 44 77
Futurum 0912-405 00
Miele 08-562 29 000
Thermex 031-340 82 00

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 mars 2003
 
Annons
Mer om Ventilation

Läskiga listan: Så slipper du radonet

Ventilation Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: det osynliga radonet.

Så slipper du röta

Ventilation Förr eller senare händer det alla träfasader som inte renoveras. Och har du otur, tak eller bjälklag.

Ny teknik gör det enkelt att bygga skorsten!

Ventilation Nu finns det lätta stålskorstenar som gör skorstensmonteringen betydligt enklare.

Bättre luft hemma

Ventilation Även om ventilationen funkar bra är inkommande luft mer eller mindre för­orenad av diverse partiklar. Eller är det för torrt inne – eller för fuktigt? Här är ett urval produkter som utlovar bättre luft hemma!

Andas frisk luft inne

Ventilation Frisk, ren luft inne vill vi alla ha. Men hur vet du att ventilationen funkar som den ska? Vi hjälper dig hitta varningstecknen.

Ventilationssystemet - så kontrollerar du det

Ventilation Kontrollera ventilationssystemet regelbundet för frisk luft inomhus. Här listar vi tre olika typer av ventilationssystem och hur de fungerar.

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Ventilation

Ventilation Se upp vid renovering och rengör FTX-system ofta.

Isolering och ventilation går hand i hand

Ventilation Är energikostnaderna för ditt hus oroande höga? Funderar du på att byta värmesystem? Lugn i stormen, börja med att se över isoleringen. Redan här kan...

Kontrollera om du har fuktproblem i källaren

Ventilation Orolig för fukt i källaren? Vår Webb-TV visar dig hur du enkelt kontrollerar om du har ett fuktproblem i källargolvet.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons