Annons
Finns i flera färger. Electrolux fläkt EFP6460 finns i vitt, svart, rostfritt stål eller aluminium.
Finns i flera färger. Electrolux fläkt EFP6460 finns i vitt, svart, rostfritt stål eller aluminium.

Friska fläktar i köket

Ventilation

En köksfläkt ska vara snygg, ha bra kapacitet och passa ditt kök och din plånbok. Här är nio tips: från fyrkantigt vitt till tågformat silver; från 205 till 1 300 kubikmeter i timmen. Vad som passar köket och plånboken avgör du själv!

Annons


Rostfritt dominerar på köksfläktmarknaden. Men det finns andra modeller att tillgå.

Går du i köksfläktstankar är utbudet stort, i alla fall om du gillar rostfritt. Marknaden domineras helt av fläktmodeller i rostfritt, ofta kombinerat med glas. Aluminium är en variant och visst finns det fortfarande vita köksfläktar, men de är inte många. Istället är det svart som är lite på gång.

Men du som gillar andra färger eller andra material ska inte misströsta. Det finns tillverkare som erbjuder fläktkåpor i valfria färger, eller i material som mässing eller koppar. Läs vidare så får du nio idéer till nya, friska fläktar i köket.

För små behov


Fläktkåpa i vitt. Ikeas fläktkåpa Lagan passar dig med lite enklare behov.

Modellen Lagan från Ikea är en fläktkåpa i vitt för den som inte har så avancerade behov. Kåpan har tre hastigheter och en kapacitet på 205 kubikmeter luft i timmen. Bredden är 59,8 cm, djupet 51 cm och höjden 61-102 cm. Lagan kan anslutas till en ventil eller användas med kolfilter för återcirkulation av luften och kostar 595 kr.

Fläkta tyst och effektivt


Inbyggd fläkt. Franke F 600 kan byggas in.

Franke F 600 är en köksfläkt som kan byggas in och som kombinerar låg ljudvolym med hög effektivitet - osuppfångningen ligger på 99,5 %. Den har tre vanliga lägen, plus ett tidsstyrt intensivläge som klarar 652 kbm per timme och ett tyst efterventilationsläge på endast 25 dB(A). Fläkten finns i rostfritt eller aluminium i bredderna 50, 60, 70, 80 och 90 cm, samt i vitt i 60 och 70 cm. Djupet är 48 cm och den slimmade fronten är 33 mm hög. F 600 kostar mellan ca 4 980 och 6 200 kr, beroende på bredd och färg.

Vitt, svart, rostfritt eller aluminium


Finns i flera färger. Electrolux fläkt EFP6460 finns i vitt, svart, rostfritt stål eller aluminium.

EFP6460 är en utdragsfläkt från Electrolux vars hastighet du reglerar med den utdragbara fronten. Den är 60 cm bred, finns i vitt, svart, rostfritt stål eller aluminium och kan byggas in i ett skåp, alternativt förses med en huv som kan beställas som tillbehör. EFP6460 är utrustad med Electrolux teknik Silence Tech, vilket gör att ljudnivån är maximalt 57 dB(A). Den svarta modellen, EFP6460K, kostar ca 5 075 kr.

Skräddarsy din kupa


Måttanpassad kupa. Fjärsåskupan kan du få i många olika utföranden.

Fjäråskupan har 24 olika modeller att välja bland och tillverkar varje fläktkupa på beställning. Kuporna måttanpassas efter dina behov - höjder, vinklar etc. Du kan välja mellan fem fläktsystem och även få kupan lackerad i vilken färg du vill. Modellen Diabol finns i 90 eller 120 cm bredd och har en trendigt svart högblank glasskiva som front. Väggpartiet finns som standard i rostfritt eller eloxerad aluminium, men kan även speciallackas. Priset ligger på från ca 14 990 kr för 90 cm-modellen.

Annons

Göm den i taket


Gömd i taket. Thermex Integrata styrs med en fjärrkontroll.

Vill du bli av med köksfläkten? Göm den i taket! Thermex Integrata är en takmodell i vitt eller rostfritt som är 60 cm djup och finns i 60, 120 eller 180 cm bredd. Integrata kan även fås i andra mått och färger mot pristillägg. Fläkten har fyra hastigheter och två 20 W halogenlampor per sektion. Allt styrs från en fjärrkontroll med många funktioner. Integrata är avsedd för anslutning till extern motor och kostar från ca 16 800 kr (60x60 cm i vitt). Motorer finns från ca 1 500 kr och uppåt.

Häng den var som helst


Frihängd för fri placering. Whirlpools fläkt Evolution Hood är i rostfritt stål.

Whirlpools fläkt Evolution Hood i rostfritt stål är frihängd, vilket gör att du har stor valfrihet vad gäller placeringen. Via kolfilter fångar fläkten upp matos och omvandlar det till renad luft som släpps tillbaka ut i köket. Inbyggd halogenbelysning på 40 watt gör att Evolution Hood även kan fungera som taklampa. Fläktfunktionen och belysningen regleras med hjälp av touchsensorer. Evolution Hood mäter 36x36 cm (bxd), har en justerbar höjd mellan 51 och 130 cm och väger 12 kg. Pris ca 17 500 kronor.

Inspireras i matlagningen


Fläkt med TV. Siemens fläktkåpa LCM950 har en inbyggd bredbildsskärm.

Får du inte plats med någon köks-TV? Siemens har lösningen. Deras väggmonterade fläktkåpa LC8M950 i rostfritt stål har en inbyggd bredbildsskärm på 17 tum med möjlighet att ansluta och spela upp TV, DVD, CD, PC med mera. Den (fläkten, alltså) kan användas för frånlufts- eller kolfilterdrift och har såväl intensivläge som eftergångsautomatik. Maxkapaciteten är 670 kbm per timme och de tre halogenlamporna är dimmrade. Att se på TV i fläkten kostar omkring 35 000 kr.

Sesam, öppna dig


För köksöar. Mieles köksfläkt DA 5000 D öppnar fläktpanelerna när du sätter igång fläkten.

Mieles nya köksfläkt DA 5000 D är avsedd för montering ovanför köksöar och för frånluftsdrift. Själva kåpan är 110 cm bred och endast 12 cm djup i avstängt läge. När du sätter igång fläkten öppnar sig fläktpanelerna, som är gjorda i glas med en silverfärgad metallbeläggning, automatiskt till 31 cm bredd. Panelerna har nedåtriktad, reglerbar belysning och fläkttrumman har en separat belysning som ger behagligt allmänljus. Två dubbelverkande fläktar ger en kapacitet på upp till 1 300 kbm i timmen. Pris från ca 38 900 kr.

Stål, koppar eller mässing


Tillverkade för hand. Chateau-serien från Kaptensgården finns i rostfritt stål, koppar eller mässing.

De 15 modellerna i Chateau-serien från Kaptensgården tillverkas för hand, i rostfritt stål, koppar eller mässing som kan putsas, antikbehandlas eller lackeras. Tågfantasten kanske fastnar för den frihängande modellen Train som i rostfritt/silver, inklusive AirCatch-insats och tak- alternativt vindsmotor, kostar 133 725 kr. Den periskopliknande frihängande Scoop kan specialbeställas för ca 56 000 kr inklusive tak-/vindsmotor (finns även med 8 mm klarglasskiva).

Köpinformation

Electrolux, www.electrolux.se
Fjäråskupan, www.fjaraskupan.se
Franke, www.franke.se
Ikea, www.ikea.se
Kaptensgården, www.kaptensgarden.se
Miele, www.miele.se
Siemens, www.siemens-hushall.com
Thermex, www.thermex.se
Whirlpool, www.whirlpool.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
8 januari 2008

0 Kommentarer

0

Snickar-Björns bästa ventilationstips!

Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson luftar sina tankar om ventilation.

4

Sänk radonhalten

Varje år drabbas omkring 500 personer av lungcancer som orsakats av radon i bostäder. Störst risk att drabbas har den som röker.

0

Läskiga listan: Så slipper du radonet

Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: det osynliga radonet.

0

Besiktning för frisk skorsten

Lär känna ditt hus och se till att de vitala delarna fungerar felfritt! Hur står det till med rökkanalen och skorstenen? Små fel kan ge stora skador.

0

Fart på fläkten!

En köksfläkt kan vara allt från en enkel osuppfångare till ett komplett ventilationssystem för hela huset. Här får du tips på åtta olika modeller.

1

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Ventilation

Se upp vid renovering och rengör FTX-system ofta.

0

Isolering och ventilation går hand i hand

Är energikostnaderna för ditt hus oroande höga? Funderar du på att byta värmesystem? Lugn i stormen, börja med att se över isoleringen. Redan här kan...

3

Mögel i hemmet

Mögelsporer förekommer naturligt överallt och orsakar normalt inte några problem. Först när den omgivande miljön är tillräckligt fuktig finns förutsättn...

1

Kontrollera om du har fuktproblem i källaren

Orolig för fukt i källaren? Vår Webb-TV visar dig hur du enkelt kontrollerar om du har ett fuktproblem i källargolvet.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons