Annons

Ändra uppvärmning och ventilation

Ventilation

När man står inför beslutet att förändra uppvärmningssätt i sitt hus är det mycket som ska beaktas.

Annons

När man står inför beslutet att förändra uppvärmningssätt i sitt hus är det mycket som ska beaktas. Kostnadsaspekten är den faktor som avgör valet i de flesta fall.

Yttre och inre miljöfördelar, bekvämlighet, lättskötthet och andra positiva effekter får inte resultera i att vi glömmer att ställa oss frågorna: Hur reagerar huset på denna förändring? Kan det bli följdeffekter som kan skada huset? Förändras inomhusmiljön? Fungerar allt som det ska?
Dessutom - hur mycket kan och vet du om husets "sätt att arbeta"? Det handlar om dess ursprungligt regelrätta och fackmannamässiga funktion, som ska resultera i ett hälsosamt inomhusklimat och ett i övrigt friskt och beständigt hus.

Man kan spara pengar, miljö och främja god hälsa genom att lära sig hur huset som system ska underhållas och vårdas. Det är du som bor och äger huset som har odelat ansvar för brukandet. Fråga dig hur aktiv du är i den rollen! Brukaransvaret omfattar även hur du påverkar din omgivning och yttre miljö genom uppvärmningssättet - det får inte skapa olägenheter för kringboende. Om du eldar, så elda rätt. Där din kunskap inte räcker till bör du ta hjälp av någon sakkunnig.

Hur mår ditt hus?

Har uppvärmnings- och ventilationssystemen ändrats sedan huset byggdes? Vilka energisparåtgärder har gjorts? Många oövertänkta förändringar i sättet att värma och ventilera har förorsakat ohälsa för såväl hus som människor. Uppvärmningssättet t ex har då ändrats eller styrts enbart med hänsyn till värmekostnaden. Annars har förändringarnas verkan på och konsekvens för inomhusmiljön sällan beaktats, med undantag för dem som vägt in alternativets grad av miljöanpassning och kretsloppsengagemang.

Byts inomhusluften minst varannan timme?
Det är vanligt i äldre hus med självdrag att man anslutit en spisfläkt över spisen till den så viktiga imkanalen vid taket. Detta utan att förstå att det kontinuerliga självdraget då spolieras. Spisfläkten fungerar tillfredsställande som punktutsug när den är igång, men när den är avstängd är flödet från köket i det närmaste noll. Den naturliga vägen via imkanalen vid taket är spärrad! Os och fukt som samlas mot taket trycks av värmen från spisen ut i hela bostaden. Är badrum, dusch och WC dessutom försedda med besöksstyrda fläktanordningar i frånluftsöppningar blir oddsen små att ventilationskravet uppfylls!

Hur kan man förbättra det ursprungliga ventilationssystemet?
Man kan installera en köksfläkt till imkanalen vid taket, som förstärker evakueringen vid dåligt självdrag och lämnar fri öppning för detta när fläkten är avstängd.

Observera skillnaden i funktion mellan köks- och spisfläkt! Spisfläkten är ett punktutsug och inget annat! Köksfläkten däremot sörjer för evakuering av hela köket och evakuerar dessutom ofta luft (överluft) från omkringliggande bostadsrum. Också när man bygger hus i dag ventilerar man kök efter detta "mönster", så varken gamla eller nya regelverk har gett avkall på att denna viktiga funktion ska finnas. Får du s k bakdrag är det ofta tecken på att tilluftsöppningar saknas eller är för små.
Enbostadshus med självdragsventilation är utelämnade från den obligatoriska ventilationskontrollen. Detta är mycket olyckligt, för här finns många hus som behandlats så illa, att de inte längre är friska och hälsosamma för sina brukare.

Vad kan hända med gamla "pipdragslösningar" om man slutar elda?
Den tidigare varma skorstenen har aktivt sörjt för att enkelt utjämna skillnader i tryck mellan ute och inne. Draget i de varma och torra ventilationspiporna hjälper till med tryckutjämning och evakuering av begagnad luft, fukt och os ut i det fria, så att friskluft kommer in via tilluftsventiler och otätheter.

Är rökstocken kall ändras tryckförhållandet i huset. Ett övertryck byggs upp när hjälpmotorn i skorstenen stannat. Pipdraget minskar eller upphör helt, och det blir risk för kallras. Luftomsättningen hämmas, och fuktig och förbrukad luft trycks ut "fel väg" i otätheter till utrymmen, där den kan skapa otrevliga överraskningar i form av mögelangrepp och röta.

Kan det bli fuktproblem?
Vindsutrymmen är speciellt utsatta. Har vindsbjälklaget också tilläggsisolerats är risken ännu större för skadlig fuktutfällning på t ex takspont, med början på tak som vetter mot norr. Man kan ofta se tecken på övertryck och låg luftomsättning i och på 2-glasfönster i vindsvåningar, där trycket är som störst. Skallrande, lösa och läckande rutor i inre fönsterbågen läcker ut luft, som kondenserar på ytterglasets insida. Finns även kondens på innerglasets insida är det ett ganska säkert tecken på att luftomsättningen är för liten.

Blir det kallare i någon del av huset?
Om skorstenens och pannrummets avsiktliga värmeavgivning till källar- och våtutrymmen klipps av, är det inte svårt att begripa att det blir ett annat "klimat". Temperatursänkningen påverkar upp- och uttorkning i källarutrymmena och kringliggande våtutrymmen. Från att ha varit en strålkälla, som gett värme till bostadsutrymmena, förvandlas kroppen till en kall strålningskälla, som suger åt sig värme, en "vertikal köldpelare". Detta märks speciellt på vindsvåningen, där skorstenen inte har lång väg till kallt utrymme. Den varma omfamningen släpper, ett faktum som många erfarit!

En princip att slå vakt om
Med eftertanke, kunskap, motivering och vilja kan vi bruka, förändra och bygga hälsosamma bostäder hand i hand med ambitionen att skapa kretsloppssamhället. Vi måste också lära oss att leva efter enkla, trygga och ej konjunkturkänsliga naturvetenskapliga sanningar. I alla tider, när klokskap byggt hus, så har man sett till att anordna en säker väg ut genom taket för rök, dålig luft och fukt. En princip som vi inte får gå ifrån.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
27 juni 2002
 
Annons
Mer om Ventilation

Läskiga listan: Så slipper du radonet

Ventilation Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: det osynliga radonet.

Så slipper du röta

Ventilation Förr eller senare händer det alla träfasader som inte renoveras. Och har du otur, tak eller bjälklag.

Friska fläktar

Ventilation Osuppfångare och en läcker designpryl. Moderna köksfläktar tar inte bara bort matos och ånga utan kan även ge ditt hem en god ventilation.

Bättre luft hemma

Ventilation Även om ventilationen funkar bra är inkommande luft mer eller mindre för­orenad av diverse partiklar. Eller är det för torrt inne – eller för fuktigt? Här är ett urval produkter som utlovar bättre luft hemma!

Andas frisk luft inne

Ventilation Frisk, ren luft inne vill vi alla ha. Men hur vet du att ventilationen funkar som den ska? Vi hjälper dig hitta varningstecknen.

Ventilationssystemet - så kontrollerar du det

Ventilation Kontrollera ventilationssystemet regelbundet för frisk luft inomhus. Här listar vi tre olika typer av ventilationssystem och hur de fungerar.

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Ventilation

Ventilation Se upp vid renovering och rengör FTX-system ofta.

Isolering och ventilation går hand i hand

Ventilation Är energikostnaderna för ditt hus oroande höga? Funderar du på att byta värmesystem? Lugn i stormen, börja med att se över isoleringen. Redan här kan...

Kontrollera om du har fuktproblem i källaren

Ventilation Orolig för fukt i källaren? Vår Webb-TV visar dig hur du enkelt kontrollerar om du har ett fuktproblem i källargolvet.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons