13 steg till bra inomhusmiljö

Fräsch luft är A och O när det gäller att må bra inne. Men även till exempel bullernivån och belysningen har betydelse. Här får du tips på 13 snabba och enkla åtgärder som gör att både du och huset mår bra.


1. Vädra ofta
Öppna dörrar och fönster och släpp in frisk luft utifrån. Många drar sig för att vädra under vinterhalvåret av kostnadsskäl, men tänk i första hand på din egen och familjens hälsa. Vädra snabbt några minuter i taget genom att ordna tvärdrag.

2. Täta lagom
Ta bort delar av fönsterlisterna på något fönster i varje rum så att luften kan passera in och ut. Metoden gäller i första hand äldre hus som ventileras med hjälp av självdrag.

3. Kontrollera ventilationssystemet
Villor och småhus har undantagits från den obligatoriska ventilationskontrollen (OVK). Som villaägare kan man dock anlita en konsult, som i vanliga fall utför dessa kontroller i större fastigheter. Rengöring av ventilationssystem kan till exempel utföras av sotare. Synen på OVK har dock under senare tid förändrats och i framtiden kommer man sannolikt att i stället göra en allmän ”hälsobedömning” av hela fastigheten där människans hälsa sätts i centrum.

4. Byt filter regelbundet
De flesta ventilationssystem har filter som behöver bytas med jämna mellanrum. Kontrollera i bruksanvisningen vad som gäller för ditt system och skriv in i almanackan när det är dags att byta eller rengöra dem.

5. Se upp med badrumsfukten
Vädra ur fukten ordentligt efter bad eller dusch. En fläkt i badrummet hjälper också upp cirkulationen.

6. Håll värmen i rören
Legionellabakterien är en otrevlig bakterie som kan ge symptom liknande lunginflammation. Den är inte så vanlig i småhus, men kan finnas där. Se till att vattnet i tappkranarna håller minst 50 grader, då dör bakterierna.

I tidigare byggnormer fanns rekommendationen att vattnet skulle vara 45 grader, den temperatur då fett löser sig i vatten. Denna temperatur visade sig sedermera vara för låg, eftersom Legionellabakterien trivs och förökar sig just vid detta gradtal. Tappa upp vattnet i ett kärl medan temperaturen mäts – mät inte i tappkranens flöde, då blir resultatet inte rättvisande..

7. Vädra nya möbler
När du köper nya möbler bör du lukta på dem. Om de har en frän eller ”ovanlig” doft betyder det att de avger något ämne i gasform. Se till att vädra extra mycket i det rum där du har de nya möblerna eller den nya mattan.

8. Rök inte inne
Rök inte inomhus, eftersom röken innehåller en mängd skadliga ämnen som speciellt barn och allergiker kan vara mycket känsliga för. Allra bäst är förstås om du kan sluta röka.

9. Slarva inte med städningen
Städningen kommer man inte undan, men installera gärna centraldammsugare. Dammet hamnar i en speciell behållare, som man tömmer med jämna mellanrum. Tänk bara på att inte sätta dammsugarens luftutsläpp i närheten av grannens fönster! Det finns även vanliga dammsugare med speciella HEPA-filter, som tar hand om mycket små partiklar. Bra för allergiker. Byt filtren ofta.

10. Var snäll mot dina blommor
Vattna krukväxterna ”lagom” mycket. Får blommorna inomhus för mycket vatten bildas mögel i jorden. Vattnar man för lite kan jorden istället ge sig iväg i form av damm. Många växter har också luftrenande egenskaper, tex ampellilja och fredskaa.

11. Kolla vinden
Om man har tilläggsisolerat bjälklagren på vinden bör du kontrollera att det inte bildas fukt på insidan av taket. Kondens kan uppstå under kalla nätter när temperaturskillnaden mellan utsidan och insidan av yttertaket blir stor. Problemet kan åtgärdas med någon typ av ventilation. Samma fenomen kan uppträda under en torpargrund under sommarhalvåret.

12. Sänk ljudnivån
Biltrafik och annat buller kan bli en plåga som gör oss stressade. Treglasfönster kan vara en lösning. Hjälper inte detta bör man låta mäta ljudnivån och eventuellt begära att kommunen sätter upp bullerskydd mot den trafikerade vägen. Inomhus hjälper textilier till att sänka ljudnivån.

13. Belysning
Belysningen är viktigare än många tror för trivseln. Det är både obehagligt och farligt att bli bländad av en lampa. Ögat ska därför inte belysas direkt. ”Bländskyddet” i form av en skärm är därför viktigt. Du ska inte kunna se glödlamporna eller lysrören när du vistas stående eller sittande i rummet.

Tack till Hans-Olof Karlsson Hjorth, expert på Boverket och Thomas Pekonen, sakkunnig i frågor som rör inomhusmiljö.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar