10 tips för en torr källare

Vad kan man då göra för att undvika de värsta fallgroparna när man skall inreda källaren? Svaret är kolla källarfukten först!


Visst är det så att ibland måste man. Fast det egentligen inte är så bra. Att inreda sin källare till det där extrarummet man verkligen behöver – till tonåringarna, datorn, musiken eller till gästerna.

Vad kan man då göra för att undvika de värsta fallgroparna när man skall inreda i källaren? Svaret är egentligen ganska enkelt – kolla källarfukten först! Och åtgärda den sedan!

Eftersom en källare ligger under jord finns det alltid fukt utanför väggarna och under golvet som gärna vill tränga igenom. Alltså är det mycket mer komplicerat att inreda ett rum i en källare än ovan jord där ju väggarna faktiskt är ganska torra för det mesta. Och ett rum måste alltid vara torrt för att det skall fungera. Ett fuktigt utrymme i kombination med trä eller annat organiskt material kommer ofelbart att angripas av mögel och rötsvampar. Mögel och röta förstör byggnadsmaterialet. Och under nedbrytningsprocessen luktar det unket. Sådana är naturens lagar.

Först skall man kolla att husets avvattnings- och dräneringssystem fungerar. Det är ju inte helt ovanligt att dessa satts ur funktion genom skräp och pinnar som fallit ned i rören. Gör så här: öppna brunnslocket på tomten – det är hit som dagvattensystemen leds. Tag fram trädgårdsslangen och gå till stuprören – här kommer regnvattnet in som sedan går till brunnen. Kör ned slangen och sätt på vattnet med den starkaste stråle som går. Efter en stund skall detta spolvatten rinna ut i brunnen utan minsta problem. Är det stopp någonstans får man i värsta fall gräva upp och rensa rören manuellt.

Läs mer: Så får du en frisk källare

3 råd för att kolla fukten

Kolla hur fuktigt källargolvet är! Ett enkelt sätt är att lägga ut en vanlig plastsäck på golvet. Eftersom inte fukten som kommer upp från golvet kan dunsta bort när plastsäcken ligger på får man en uppfattning om hur mycket fukt det handlar om. Och hur snabbt fukten kommer fram under säcken.

Mät luftfuktigheten i rummet. Det här är lite komplicerat. Det finns både absolut och relativ luftfuktighet. Den absoluta luftfuktigheten anger hur många gram vatten det finns i en viss volym luft. Den relativa luftfuktigheten anger i procent hur mättad luften är av fukt vid en viss temperatur. Samma luft – alltså med samma absoluta luftfuktighet – har olika relativ luftfuktighet vid skilda temperaturer. Varm luft kan bära mycket mer fukt än kall luft. Därför skall det också vara hyggligt varmt i källaren för att den relativa luftfuktigheten skall vara bra – dvs. mellan 50-55 %. Är luftfuktigheten för hög, t.ex. 80 % kan mögelangrepp starta. Vid 100 % blir det kondens av fukten – alltså att luftfuktigheten blir så hög att luften inte längre orkar bära den utan det faller ut som vattendroppar på t.ex. fönstren. Och då är det riktigt illa.

Luftfuktigheten mäter man med hygrometrar. Det finns både traditionella hårhygrometrar och enkla digital hygrometrar att köpa i handeln för några hundralappar. Själv tycker jag att det är lika självklart att ha hygrometrar i bostadshuset, källaren och i garaget som det är att ha termometrar som mäter temperaturen. För hur skall man annars veta om man ligger nära risken för ett mögelangrepp?

Läs mer: Inred källaren – så gör du

Åtgärder för en torrare källare

När man gjort det här – och tagit ställning till de informationer man fått – kan man börja fundera på om det här med inrett rum i källaren fortfarande verkar så lyckat. Men fuktsituationen i källaren kan faktiskt förbättras på flera sätt. Genom att gräva upp runt om huset, behandla källarväggarna från utsidan med kallasfalt, isolera från utsidan med tjocka cellplastskivor och återfylla med kapillärbrytande skikt som makadam kan väggarnas situation förbättras betydligt. Och det gäller ju också att ventilationen i källaren är bra. Den gamla luften skall ut och den nya måste ha möjlighet att komma in.

Källargolvet är problematiskt. Man kan ju inte göra samma åtgärder som med källarväggarna – fast det egentligen är precis vad man borde göra. Därför måste man först isolera källargolvet från inträngande fukt med tjock plastfolie. Det innergolv man sedan lägger i källaren bör luftas undertill – fast det finns även färdiga cellplastskivor som sägs kunna läggas direkt på plastfolien. Inga träreglar får byggas in som kan komma i kontakt med fuktiga ytor.

Man har inte alltid tänkt så här när det gäller källarinredningar. Själv bor jag i ett hus som är byggt 1923. Här har massvis med virke stått i direktkontakt med betonggolvet – som trösklar och träväggar. Inte undra på att den här källaren luktade unket när jag köpte huset för 15 år sedan. Det mesta av det här gamla trävirket är utrivet nu och ersatt med murade konstruktioner. I den mest fuktiga delen av källaren hade rötan spridit sig från golvet till över en meters höjd in i väggarna. Så långt var trävirket fullständigt pulveriserat av brunröta.

Läs mer: Så funkar det att inreda källaren

3 sätt att kolla fukten

1. Se till att husets avvattning- och dräneringssystem fungerar.
2. Kolla källargolvets fuktighet.
3. Mät luftfuktigheten i rummet!

7 åtgärder för en torrare källare

1. Gräv upp runt huset. Behandla källarväggarna med kallasfalt.
2. Isolera från utsidan med cellplastskivor.
3. Gräv igen och återfyll med kapillärbrytande skikt som makadam.
4. Förbättra ventilationen.
5. Isolera källargolvet.
6. Golvet bör luftas undertill.
7. Inga träreglar får byggas in som kan komma i kontakt med fuktiga ytor.

 
Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar