Foto: Istockphoto

Tryck till med tryckimpregnerat!

Bygg

Vilken typ av tryckimpregnerat trä ska du välja vid altanbygge, och hur länge håller virket? Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä, ger dig full koll!

Hur länge håller tryckimpregnerat trä?

– Vid industriell impregnering ökas träets motståndskraft mot träförstörande organismer. Om rätt impregnerat virke används på rätt plats kan man förvänta sig att träet behåller sin funktion i 20 år eller mer.

– Virke som impregnerats med vattenbaserade träskyddsmedel, ”det gröna virket”, har praktiskt taget samma egenskaper vad gäller fuktrörelser och sprickbildning som obehandlat virke. Vattenbaserad impregnering ger upphov till viss fiberresning och temporär dimensionsförändring hos det impregnerade träet. För att trä i utsatta situationer ska klara krav på både biologisk beständighet och kvalitet måste hela splintveden av furu impregneras, ända till kärnan.

Väljer man NTR-impregnerat virke av furu garanteras inträngning till kärnan i träskyddsklasserna NTR/A och NTR/AB, vilket ger absolut längsta hållbarhet och livslängd.

Annons

Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Läs mer: 3 tips för din trätrall – så håller altanen länge

Vad innebär NTR-klassning?

– Impregnerade trävaror som är NTR-klassade (NTR står för Nordiska Träskyddsrådet) och säljs i bygg- och trävaruhandeln är industriellt impregnerade med vattenbaserade kopparmedel. Kopparsalterna, vilka fixeras vid träets celler, ger den karakteristiska gröna färgen.

Kan jag måla på tryckimpregnerat trä?

– Virke impregnerat med vattenbaserade träskyddsmedel kan ytbehandlas (målas, laseras och så vidare) på samma sätt som oimpregnerat trä om det är ordentligt torrt. Måla inte på trä som har en fuktkvot högre än 16 procent. Det behöver normalt inte underhållas, om inte särskilda estetiska krav kräver detta.

Färgen på målat eller laserat impregnerat trä kräver ungefär samma underhåll som färg på motsvarande vanligt trä.

Läs mer: Bygga altan – vi ger dig inspiration och råd till altanbygget

Rätt trä till rätt bygge

Välj tryckimpregnerat trä i träskyddsklass NTR/A till:

• Trä i kontakt med mark

• Trä i konstruktioner där personsäkerheten kräver att dessa inte försvagas (till skydd mot olycksfall)

• Trä som är svårutbytbart efter inbyggnad i fuktig miljö (till exempel i syllar, på plintar och betongplattor).

Välj tryckimpregnerat trä i träskyddsklass NTR/AB till:

• Oskyddat trä ovan mark.

 

26 maj 2018
Annons
Mer om Bygg
Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis  som skyddar mot solen och visst duggregn samt ramar in kan det ge ett ordentligt lyft till din uteplats.

Medlems-
innehåll

"Hur väljer jag rätt färg?"

Bygg Vad finns det för färger och hur tar jag reda på vilken typ av färg jag har på fasaden idag? Det undrar en läsare som har planer på att måla om villan....

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många...

Sponsrad

Attefallshus - 8 användbara tips

Bygg Attefallshus finns i många modeller för att du ska hitta huset som passar dig och ditt behov. Här hittar du fler anledningar att slå till. 

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Medlems-
innehåll

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är...

Annons

Så förlänger du livslängden på ditt tak – utan att byta ut det

Bygg I många fall behöver du inte lägga ett helt nytt tak. Nyproducerade takpannor har inte den kvalitet som gamla pannor besitter, så var istället rädd om ditt gamla tak och behandla det. Gunnar Ek och Daniel Ljungskog från Decatak guidar rätt i takdjungeln.

Annons

Takexperterna tipsar — så rengör du ditt tak på rätt sätt

Bygg Decatak är ledande på marknaden inom renovering och omhändertagande av gamla tegel- och betongtak, och har verkat inom Sverige i över 12 år. De lyfter...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...