I samarbete med Ruukki
Foto: Ruukki

Världens första solvärmetak för villor

Tak

Ruukki lanserar det första integrerade solvärmetaket för villor. De integrerade solfångarna förenklar skötsel och ger bättre hållbarhet och design.

Annons

Ruukki Classic Solar Thermo Roof är taket som absorberar solstrålar genom paneler eller solfångare och värmer upp både hus och tappvatten. Uppvärmningssystemet är mycket bra ur en miljösynpunkt eftersom det knappt orsakar några utsläpp alls. Den månatliga räkningen minskar också betydligt när huset i princip värmer upp sig själv under maj – september.

– Solvärmetaket ökar husets försäljningsvärde, säger Ari Vouti som är ansvarig för Ruukkis takprodukter.

För att uppnå solvärmens maxkapacitet ska solfångarna fästas på takets södersida. Ett optimalt tak har en lutning på 40° vilket passar då det är populärt med lågt lutande tak i Sverige. En molnig dag kan 6 – 40 procent  av maxkapaciteten absorberas, men det beror på hur tät molnigheten är. För att solfångarna ska kunna värma huset under vintern krävs att de hålls snöfria. De integrerade solpanelerna förenklar skottning, men det är alltid viktigt att vara försiktig när det kommer till takarbeten.

 

Så funkar det

Solen värmer en vätska som cirkulerar i värmesamlarenheterna, som i sin tur värmer husets värmepanna. Ruukkis solvärmetak säljs i tre olika set som väljs utifrån hur mycket huset kräver. Set 1 innehåller fyra kvadratmeter solfångare, Set 2 åtta kvadratmeter och set 3 tolv kvadratmeter. För en genomsnittlig villa med fyra personer räcker det i regel med set 1. För stora hus eller de som förbrukar mycket varmvatten behövs fler solfångare.

Set 1 värmer 300-1000 liter vatten (beror på hur stor tank huset får plats med) vilket värmer en medelstor villa i upp till tre dagar. Efter tre dagar krävs mer solljus eller att ett annat uppvärmningssystem som stått i stand-by läge slås på, till exempel bergvärme eller värmepump.

 

För att montera solfångarna på ett befintligt plåttak krävs ett mellanrum på 64 millimeter mellan innertak och yttertak. Det räcker med att byta ut just den sektionen men eftersom solfångarna är integrerade kan taket behöva höjas om det inte är tillräckligt mellanrum mellan innertak och yttertak. Du kan byta ut just en sektion av taket till solfångare om du har tegel- eller betongtak men då går syftet med att de inte ska synas förlorad. Kostnaden för set 1 är cirka 50-60 000 kronor inklusive ackumulatortank.

– Det är 10 års garanti på solvärmetaket, men takpanelerna brukar hålla i minst 25 år. Taket i övrigt håller i 30-70 år precis som alla plåttak, säger Hans Andersson, nordisk chef för Ruukkis takprodukter för bostadsbyggnation.

Taket kommer finnas till försäljning från sommar/höst 2013.

För mer information besök Ruukkis hemsida.

Annons
17 maj 2013

1 Kommentarer

2013-05-22
Åke R
Annons

Så tvättar du taket – 7 frågor och svar

När ska man tvätta hustaket och hur ofta bör man tvätta det? Decatak svarar på 7 vanliga frågor.

Annons

Håll koll på ditt tak – här är 6 smarta tips

Hur ofta ska jag göra rent taket och vad gör jag om jag upptäcker en sprucken tegelpanna? Decatak kommer med 6 smarta tips.

0

”Lägga om taket själv eller inte?”

När takpannorna börjar bli slitna ut kan det vara dags att lägga om taket. Men kan du lägga om det själv eller bör du anlita en hantverkare? Och vad...

0

"Hur lägger jag om taket med solceller?"

En av våra läsare undrar hur man lägger om taket med solceller. Här är solenergiexperten Lars Andréns svar!

0

Så fixar du takofferten

Vad kostar det att byta tak? Pris för ett nytt tak kan skila mycket mellan olika firmor. Här är 7 tips som hjälper dig att formulera din takoffert, så...

1

Experten: Så skottar du taket rätt

Undrar du hur man ska skotta taket på rätt sätt, och vilken typ av tak som behöver skottas? Vår expert Peter Bratt varnar för att skotta taket i onödan.

1

Fixarhandboken: sköta och kontrollera tak

Checklista med tips och råd för att kontrollera ditt tak, skorsten, vind och takavvattning – något som bör ses över varje år.

7

Snöregler för villaägaren

Trottoaren, tomten, taket... Vad har man egentligen för skyldigheter som villaägare när det gäller snöröjning på vintern, och vad händer om man inte...

0

Ledare: Vad lärde vintern dig?

Vi är många som har fått en tuff läxa inför nästa år.