Foto: Istocphoto

"Hur lägger jag om taket med solceller?"

Tak

En av våra läsare undrar hur man lägger om taket med solceller. Här är solenergiexperten Lars Andréns svar! 

Annons

Lägga om taket med solceller? 

Vi tänker renovera vårt hus, som är byggt 1948, och vill så gärna ha solenergi. Gamla vedpannan tänkte vi byta till luft/vattenvärmepump, och även taket ska vi byta. Det finns firmor som skriver om att lägga om taket med solceller, fungerar det bra, tror ni? Skadas inte huset om det inte finns takpannor under? Är det något annat jag behöver tänka på i samband med upphandlingen?

Martha

 

Svar: Visst finns det solceller som kan fungera som taktäckningsmaterial och därmed kan ersätta takpannor och liknande material. Det är dock viktigt att konstruktionen är tät, så att det håller tätt mot regnvatten och snö.

 Solcellerna behöver av flera skäl ventileras, så det är en fördel om luften under kan ventileras ut i överkant, utan att det regnar in. Sedan är det viktigt att underlagspappen är i bra skick och inte behöver bytas under den närmaste tiden. Solcellerna har en livslängd som mycket väl kan överstiga 30–40 år. 

Gör så här: Ta in flera offerter som ni kan jämföra. Kontrollera garantitiderna och vad som ingår och besök gärna ett flertal referenser. Kommunernas energi- och klimatrådgivare brukar ha kännedom om leverantörer och installatörer på orten.

Jag brukar också rekommendera att köpa nyckelfärdiga anläggningar, dels av säkerhetsskäl men också för att garanti- och försäkringsvillkor ska gälla och kunna följas. Säkerställ att det är en behörig elektriker som gör installationen och som följer de säkerhetsföreskrifter som gäller.

Lars Andrén

 

Annons
24 oktober 2016

0 Kommentarer

Annons

Så tvättar du taket – 7 frågor och svar

När ska man tvätta hustaket och hur ofta bör man tvätta det? Decatak svarar på 7 vanliga frågor.

Annons

Håll koll på ditt tak – här är 6 smarta tips

Hur ofta ska jag göra rent taket och vad gör jag om jag upptäcker en sprucken tegelpanna? Decatak kommer med 6 smarta tips.

0

”Lägga om taket själv eller inte?”

När takpannorna börjar bli slitna ut kan det vara dags att lägga om taket. Men kan du lägga om det själv eller bör du anlita en hantverkare? Och vad...

0

Så fixar du takofferten

Vad kostar det att byta tak? Pris för ett nytt tak kan skila mycket mellan olika firmor. Här är 7 tips som hjälper dig att formulera din takoffert, så...

1

Experten: Så skottar du taket rätt

Undrar du hur man ska skotta taket på rätt sätt, och vilken typ av tak som behöver skottas? Vår expert Peter Bratt varnar för att skotta taket i onödan.

1

Fixarhandboken: sköta och kontrollera tak

Checklista med tips och råd för att kontrollera ditt tak, skorsten, vind och takavvattning – något som bör ses över varje år.

7

Snöregler för villaägaren

Trottoaren, tomten, taket... Vad har man egentligen för skyldigheter som villaägare när det gäller snöröjning på vintern, och vad händer om man inte...

I samarbete med Ruukki

Världens första solvärmetak för villor

Ruukki lanserar det första integrerade solvärmetaket för villor. De integrerade solfångarna förenklar skötsel och ger bättre hållbarhet och design.

0

Ledare: Vad lärde vintern dig?

Vi är många som har fått en tuff läxa inför nästa år.