När bör man egentligen skotta taket, och hur gör man på rätt sätt?
När bör man egentligen skotta taket, och hur gör man på rätt sätt? Foto: Istockphoto

Experten: Så skottar du taket rätt

Tak

Undrar du hur man ska skotta taket på rätt sätt, och vilken typ av tak som behöver skottas? Vår expert Peter Bratt varnar för att skotta taket i onödan.

Annons

Efter kraftiga snöfall runt om i landet ställer sig många villaägare samma fråga: bör jag skotta taket? Många oroar sig för att snön ska orsaka takras, men enligt Vi i Villas expert Peter Bratt, kan oron ibland vara helt obefogad.

– Många skottar sitt tak helt i onödan. Det är mycket ovanligt att tak rasar in på villor – däremot händer det att det inträffar takrasskador när snön börjar smälta och exempelvis hängrännor ramlar ner. Men många ser grannen gå upp och börja skotta taket och plötsligt ska resten av gatan också göra det, fast det ofta inte behövs. Man ska ha lite is i magen med att skotta taket, säger Peter Bratt.

En bra tumregel för när det är dags att skotta är om det är cirka en halv meter snö på taket, menar han.

– Har man en plattare eller enklare takkonstruktion bör man oftare se över taket och skotta vid behov, säger Peter Bratt.

Beroende på var man bor i landet har husens takkonstruktioner också olika kvalitet. I Norrland finns det till exempel högre krav på takkonstruktionerna, menar Peter Bratt, och generellt gäller att sadeltak på en normalvilla utan huskropp i vinkel inte behöver skottas.

Har man väl bestämt sig för att taket behöver skottas är det viktigt att använda rätt teknik.

– Många gör misstaget att de skottar taket för rent, särskilt om huset har ett platt tak av papp. Många skottar då sönder pappen och det märker man kanske inte förrän på våren när det då blir takläckage, säger Peter Bratt.

Därför är det viktigt att inte skotta bort all snö på taket. Låt ungefär en decimeter vara kvar, så att bara tyngden skottas bort.

– Det är också viktigt att skotta taket jämnt, sida för sida. Skotta inte bort all snö på ena sidan av taket, blöt snö är flera ton tung och att snedbelasta taket kan innebära stora skador för takkonstruktionen, säger Peter Bratt.

Sist men inte minst tipsar Peter Bratt också om att ta till ett flertal försiktighetsåtgärder.

– Ska man upp och skotta tak eller göra rent hängrännor som är fulla måste man ha en ordentlig säkerhetslina – annars är det förenat med livsfara att klättra upp på taket. Det är det inte värt för att få bort lite snö. Se också till att inte vara ensa, någon bör alltid stå på marken nedanför och se till att ingen går under, eller kan ringa på hjälp om något inträffar, säger Peter Bratt.

 

Annons

Vilka tak behöver skottas:

Platta tak och traditionella sadeltak med ränndalar/vinkelrännor.

 

Vilka tak behöver inte skottas:

Sadeltak på en normalvilla utan huskropp i vinkel.

 

 mycket väger snön:

  • Mycket fluffig snö < 30 
  • Nyfallen torr nysnö 30—100 
  • Våt nysnö 100—200
  • Vindpackad nysnö 200
  • Packad senvintersnö 200—300
  • Vårsnö under avsmältningens slutskede 400

Måtten anger densitet hos snö kg/m3. 

 

Vi i villa tipsar dig

Emelie Åberg
11 januari 2016
I samarbete med Decatak

Håll koll på ditt tak – här är 6 smarta tips

Hur ofta ska jag göra rent taket och vad gör jag om jag upptäcker en sprucken tegelpanna? Decatak kommer med 6 smarta tips.

0

Vår villa är ett mysterium: Krönika Annika Marklund

Hon trodde att ju längre hon bodde där, desto bättre skulle de förstå varandra, hon och huset. Men sakta kommer vår krönikör Annika Marklund till insikt...

7

Isolera vinden och taket- spar energi

Att tilläggsisolera sitt hus kan göra underverk med energiräkningen. Att börja med vindsbjälklaget brukar vara det enklaste och mest energieffektiva....

I samarbete med Ruukki

Världens första solvärmetak för villor

Ruukki lanserar det första integrerade solvärmetaket för villor. De integrerade solfångarna förenklar skötsel och ger bättre hållbarhet och design.

7

Snöregler för villaägaren

Trottoaren, tomten, taket... Vad har man egentligen för skyldigheter som villaägare när det gäller snöröjning på vintern, och vad händer om man inte...

I samarbete med gop

Så monterar du ett kanaltak

Planerar du att bygga ett altantak eller ett tak till uterummet? I så fall bör du titta närmare på gop Multiglas värmeisolerade kanaltak. Det smarta...

0

"Hur lägger jag om taket med solceller?"

En av våra läsare undrar hur man lägger om taket med solceller. Här är solenergiexperten Lars Andréns svar!

5

Inreda övervåningen - del 3, Innertak, väggar och badrumsgolv

I vår serie om att inreda en övervåning har vi nu kommit till sista avsnittet. Det värsta arbetet är gjort. Isoleringen är klar, golv och avlopp ligger...

I samarbete med Decatak

Mossa på taket – här är allt du behöver veta

Har du mossa på taket? Mossa på taket kan förhindra takets funktion och förstöra dina betongpannor. Decatak berättar mer om varför mossa är viktigt att...