I samarbete med gop
Kanaltak från gop Multiglas har 10 års garanti
Kanaltak från gop Multiglas har 10 års garanti

Så monterar du ett kanaltak

Tak

Planerar du att bygga ett altantak eller ett tak till uterummet? I så fall bör du titta närmare på gop Multiglas värmeisolerade kanaltak. Det smarta profilsystemet tillsammans med effektiva tillbehör förlänger hållbarheten och gör taket lätt att montera. Starka takskivor av polykarbonat som skyddar mot farlig UV-strålning.

Annons

Kanaltakskivor från gop Multiglas finns i fyra olika tjocklekar (40 mm, 32 mm, 16 mm samt 10 mm) och är perfekta för uterummet, vinterträdgården, terrassen eller till växthuset. Vilken tjocklek du ska använda beror på hur du vill använda ditt uterum. gop Multiglas 40 mm har U-värde 1 och passar perfekt när man vill kunna använda rummet även under vintertid. Om uterummet används mest under sommaren och du är ute efter ett behagligt ljusgenomsläpp passar gop Multiglas16 eller 10 mm.Skivorna är tillverkade av okrossbar polykarbonat som är ett väldigt tåligt material och helt återvinningsbart. För att montera taket behöver du följande material:

Verktyg:
Fintandad fogsvans
Borrmaskin eller skruvdragare

Tillbehör:
Mittspröjs med gummitätning
Kantspröjs med gummitätning
ALU dräneringslist
Vägganslutningslist
Nockprofil
Dräneringstejp
Förseglingstejp
Tätningslist tvärregel
Monteringsskruv

Kanaltakskivorna finns i olika bredder och längder så att du ska behöva bearbeta skivorna så lite som möjligt. Till skivorna finns ett effektivt system av tillbehör som gör taket lätt att montera. Här kan du läsa mer om tillbehören och vad som passar just ditt tak.


Innan du monterar ett kanaltak finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Här är några tips:

  • Gör gärna en ritning eftersom ritningen kan hjälpa dig att få en uppfattning om hur det färdiga resultatet kan se ut. Tänk på att anpassa altantaket till hur huset är formgivet.

 

  • Använd takplastguiden.se för att beräkna hur mycket material som kommer gå åt.

 

  • Välj rätt material. En underkonstruktion av limträ rekommenderas för en rak, jämn och stabil lösning. Kanaltakskivorna ska alltid monteras med stöd i fram- och bakkant. Se till att alla fästdon, beslag och skruv är ordentligt rostskyddade.

 

  • Stå aldrig direkt på kanaltakskivorna när du arbetar på taket.

 

  • Montera en vägganslutningslist där det färdiga kanaltaket ansluter mot vägg för att hindra regnvatten från att driva upp mot husväggen.

 

Annons
  • För att anpassa taket till uterummets storlek kan du behöva såga en eller flera skivor på längden eller bredden. Använd en fogsvans eller cirkelsåg med fintandad klinga och lägg kanaltaket på ett plant underlag innan du börjar såga. Anpassa stommens regelavstånd beroende på vilka snölaster som taket ska tåla samt vilken tjocklek som du planerar att använda. Mer information om regelavstånd finns i broschyr.Så monterar du taket1.
Börja med att kapa mitt/kantspröjs så att de går ut minst 50 mm i nederkant och slutar minst 20 mm från husväggen.

2. Skruva fast mitt/kantspröjs i mitten av profilen med monteringsskruv på takbalken eller tvärläkten. Använd 3 monteringsskruvar (storlek 4.8x32 mm) per löpmeter spröjs.

3. Kapa kanaltakskivorna så att de ligger i läge med mitt/kantspröjs profilernas framkant och slutar 20 mm från väggen. Blås bort eventuella spån som kommit in i kanalerna med dammsugare.

4.  Därefter monterar du dräneringstejp på skivans fram- och bakkant. Tänk på att kanaltakskivorna har en UV-skyddad sida som ska vändas uppåt vid montering.

5. När kanaltakskivorna är placerade i aluminiumprofilerna skall de centreras med lika stort spelrum i sidled. Därefter slås täcklocket fast med t ex en gummiklubba. Börja från husväggen. Innan listen slagits ner hela vägen mot hängrännan kapas den så att listen slagits ner hela vägen mot hängrännan kapas den så att listen slutar 30 mm från profilens ända. Det ger plats till ALU F dräneringslist.

6. För att ALU F dräneringslist skall kunna monteras på takets nederkant behöver man göra en 65 mm bred utskärning i den lilla falsen på profilen. En utskärning görs vid varje mitt-/kantspröjs. Gör två jack i falsen 65 mm ifrån varandra, använd tång eller bågfilsblad. Bryt sedan falsen nedåt.

7. Tryck ALU F dräneringslist på plats över kanaltakskivornas framkant. Se till att mitt-/kantspröjs bottnar i ALU F dräneringslist.

8. Fäst därefter ALU F dräneringslist i varje mitt/kantspröjs: se till att mitt/kantspröjs har bottnat ordentligt i ALU F dräneringslist. Märk ut mitten av varje mitt/kantspröjs på undersidan av ALU F dräneringslist och aluminiumunderdelen av mitt/kantspröjs. Skruva sedan med medsänd monteringsskruv 4,8x19 mm fast ALU F dräneringslist i mitt-/kantspröjs. ALU F dräneringslist kan också fästas genom att skruva rakt uppifrån vid varje mitt/kantspröjs. Använd då monteringsskruv som räcker genom hela aluminiumunderdelen och ALU F dräneringslisten. För att förebygga igensättning av dräneringstape används gop Förseglingstape för tätning mellan takskivorna och ALU F.

9. Använd en vägganslutningslist om du ska ansluta taket mot husväggen. Listen skruvas i husväggen och dels ner mot taket vid varje profil. För detta finns borranvisningar på profilen. Vägganslutningslisten är försedd med färdigmonterad gummitätning mot taket. Avsluta med att täta med fogmassa vid husvägg.


Här finns en film som visar hur du monterar taket.


Frida Gustafsson
25 februari 2016

0 Kommentarer

Annons

Håll koll på ditt tak – här är 6 smarta tips

Hur ofta ska jag göra rent taket och vad gör jag om jag upptäcker en sprucken tegelpanna? Decatak kommer med 6 smarta tips.

0

”Lägga om taket själv eller inte?”

När takpannorna börjar bli slitna ut kan det vara dags att lägga om taket. Men kan du lägga om det själv eller bör du anlita en hantverkare? Och vad...

0

"Hur lägger jag om taket med solceller?"

En av våra läsare undrar hur man lägger om taket med solceller. Här är solenergiexperten Lars Andréns svar!

0

Så fixar du takofferten

Vad kostar det att byta tak? Pris för ett nytt tak kan skila mycket mellan olika firmor. Här är 7 tips som hjälper dig att formulera din takoffert, så...

1

Experten: Så skottar du taket rätt

Undrar du hur man ska skotta taket på rätt sätt, och vilken typ av tak som behöver skottas? Vår expert Peter Bratt varnar för att skotta taket i onödan.

1

Fixarhandboken: sköta och kontrollera tak

Checklista med tips och råd för att kontrollera ditt tak, skorsten, vind och takavvattning – något som bör ses över varje år.

7

Snöregler för villaägaren

Trottoaren, tomten, taket... Vad har man egentligen för skyldigheter som villaägare när det gäller snöröjning på vintern, och vad händer om man inte...

I samarbete med Ruukki

Världens första solvärmetak för villor

Ruukki lanserar det första integrerade solvärmetaket för villor. De integrerade solfångarna förenklar skötsel och ger bättre hållbarhet och design.

0

Ledare: Vad lärde vintern dig?

Vi är många som har fått en tuff läxa inför nästa år.