Annons
Foto: Istockphoto

Mossa på taket – här är allt du behöver veta

Tak

Har du mossa på taket? Mossa på taket kan förhindra takets funktion och förstöra dina betongpannor. Decatak berättar mer om varför mossa är viktigt att ta bort.

Annons

Har det börjat växa mossa på ditt tak? Att ha mossa på taket kan skapa besvär för dig som husägare – dels så blir taket lättare fuktigt efter regn och snö, och sedan kan mossan börja växa in i betongpannorna, vilket gör att fukten hamnar även där. När det sedan blir minusgrader och frost ute kan mossan göra hål och spränga betongpannan.

Det bästa du kan göra är att börja ta bort mossan så fort du ser den, annars kommer mossan bara att växa, problemet att bli värre och reparationskostnaderna högre. Decatak kommer med tips och råd.

 

Därför blir det mossa på taket

Det finns många olika orsaker till varför det kan börja växa mossa på taket. Ligger ditt hus i ett skogsområde bland många träd kan det lättare växa mossa på taket. Vilken vinkel ditt tak har, om det finns en beläggning på takpannorna och huruvida taket är isolerat ordentligt från insidan är andra faktorer som avgör om det lättare kan växa mossa på taket.

 

Riskfaktorer för att det ska växa mossa på taket

  • Ligger ditt tak i skuggan? Mossa gillar inte sol, så ligger taket i skuggan bör du hålla extra koll.
  • Ett tak utan beläggning släpper igenom mycket fukt – är pannorna fuktiga under en längre tid så ökar risken för att mossa ska börja växa.
  • Mossan växer gärna i en fuktig miljö, därför är det generellt på norrsidan av taket som mossa först börjar växa. Speciellt på underkanten av takpannorna kan det börja växa mossa eftersom solens strålar inte når fram dit.
  • Takets lutning kan avgöra om det börjar växa mossa eller inte. På branta tak är det oftast mindre mossa eftersom regnet lättare och snabbare rinner ner än på ett tak med låg lutning.

 

Så växer mossa på taket

Allt som ramlar och fastnar på taket, till exempel löv, fågelspillning, frön från träd och pollen, blir till slut gödning – och på så sätt kan mossan börja växa på och efter en längre tid in i takpannorna.

 

Så tar du bort mossan på taket

  • Använd en takskrapa och skrapa bort mossan. Tänk på att använda säkerhetsutrustning om du själv går upp på taket.
  • Gör en mossbehandling om du har lertegelpannor, om du har ett nytt tak med bra glidyta eller om dina betongpannor är behandlade. Ett medel sprutas på taket och tar bort mossan – resultatet blir ett fint och rent tak. Här kan du läsa mer om en mossbehandling.
  • Mossbehandling är dock inte att rekommendera för gamla betongpannor som redan har förlorat sin goda avledningsförmåga i och med att ytskiktet blivit slitet. I detta fall kan en takbehandling hjälpa. Decatak erbjuder en komplett takbehandling, lär mer här om hur betongpannorna kan få tillbaka sitt goda ytskikt.

 

 

Annons

 

Sara Åhlström
17. mars 2017
 
Annons
Mer om Tak
Annons

Så tvättar du taket – 7 frågor och svar

Tak När ska man tvätta hustaket och hur ofta bör man tvätta det? Decatak svarar på 7 vanliga frågor. 

Annons

Håll koll på ditt tak – här är 6 smarta tips

Tak Hur ofta ska jag göra rent taket och vad gör jag om jag upptäcker en sprucken tegelpanna? Decatak kommer med 6 smarta tips.

”Lägga om taket själv eller inte?”

Tak När takpannorna börjar bli slitna ut kan det vara dags att lägga om taket. Men kan du lägga om det själv eller bör du anlita en hantverkare? Och vad...

"Hur lägger jag om taket med solceller?"

Tak En av våra läsare undrar hur man lägger om taket med solceller. Här är solenergiexperten Lars Andréns svar! 

Så fixar du takofferten

Tak Vad kostar det att byta tak? Pris för ett nytt tak kan skila mycket mellan olika firmor. Här är 7 tips som hjälper dig att formulera din takoffert, så...

Experten: Så skottar du taket rätt

Tak Undrar du hur man ska skotta taket på rätt sätt, och vilken typ av tak som behöver skottas? Vår expert Peter Bratt varnar för att skotta taket i onödan.

Snöregler för villaägaren

Tak Trottoaren, tomten, taket... Vad har man egentligen för skyldigheter som villaägare när det gäller snöröjning på vintern, och vad händer om man inte sköter sig?

I samarbete med Ruukki

Världens första solvärmetak för villor

Tak Ruukki lanserar det första integrerade solvärmetaket för villor. De integrerade solfångarna förenklar skötsel och ger bättre hållbarhet och design.

Ledare: Vad lärde vintern dig?

Tak Vi är många som har fått en tuff läxa inför nästa år.