Annons

Inreda övervåningen - del 3, Innertak, väggar och badrumsgolv

Tak

I vår serie om att inreda en övervåning har vi nu kommit till sista avsnittet. Det värsta arbetet är gjort. Isoleringen är klar, golv och avlopp ligger på plats. Nu återstår framför allt innertak och väggar.

Annons

Det finns i stort sett två sorters innertak att välja mellan. Antingen takplattor (av gips eller spån) eller träpanel, som blivit riktigt populär igen. Oavsett vilket du väljer måste du göra vissa förberedelser innan uppsättningen kan börja.

Se till att glespanelen i taket löper jämnt och rakt. Inga utstickande spik- eller skruvskallar (glespanelen ska ha c/c 30 cm om du sätter upp plattor).

Sedan sätter du upp taket. Väljer du plattor står det på i allmänhet på förpackningen vilken typ av skruv eller spik de rekommenderar.
Om du väljer paneltak måste du först spika eller skruva små kortlingar på takbjälken mellan glespanelen för att ha något att fästa i. Paneltak monteras oftast med små clips på fjädern (sponten).

Även här brukar det finnas rekommendationer om skruv och spik. Det är så gott som omöjligt att sätta upp tak ensam. Se till att du får hjälp.

De elledningar som hänger ned från taket gör du hål för, där innerväggen senare kommer att gå.

Tänk också på ventilationen nu. Vanligast är att bara ha ett utsug i badrummet. Diskutera gärna detta med firman som har konstruerat ventilationssystemet i ditt hus (bland dina huspapper ska det finnas en ventilationsritning. Där bör det stå ett namn på någon du kan ringa).

Dags för innerväggarna

När taket är uppe rekommenderar jag att du gipsar upp alla ytterväggarna, innan du börjar regla för innerväggar. Då spar du mycket arbete, jämfört med att gipsa upp rum för rum.
Stödbenen längs långsidorna sitter ju med 120 c/c, så här krävs en extra regel för att gipsskivorna ska kunna fästas med rekommenderade 60 c/c. Se skiss.

Viktigt: ska du ha kakel i badrummet måste du regla med högst 45 c/c vid 13 mm standardgips. Annars blir väggen för böjlig för kakel. Alternativt dubbla plattor - då kan den bakomliggande väggen med fördel vara av spånskiva eller annat skruvbart material. Dessutom - tätplasten du satt upp tidigare mot isoleringen måste avlägsnas där en fukttät vägg ska vara. Annars blir det kondens mellan tätskikten.

Innan du börjar skruva upp skivorna ska du tänka efter vilka saker du kommer att vilja fästa i väggarna sedan. Först och främst en radiator, men kanske också handfat, dusch etc. Sätt rejäla kortlingar mellan reglarna där dessa saker ska skruvas upp.

Sedan skruvar du upp gipsskivorna. Mät noga för eldosorna - eller tryck en stämpeldyna mot eldosan och passa sedan dit gipsskivan. Sedan kan du hålsåga där du fått märket.

Det finns särskilda skruvdragare för gipsskivor att hyra, men det går bra med en vanlig skruvdragare också, om du är försiktig.

Nu ska du regla för innerväggarna.

Först två regelregler: Köp raka och fina reglar av god kvalitet. Se till att få upp reglarna snabbt, så att de inte slår sig (såvida du inte lägger upp dem fint med ströläkt och tyngder.). Sedan spikar eller skruvar du ramar längs golv, tak och väggar. Lämna luckor för dörröppningar.

Enklast blir det om du följer stödben och takstolar. Tillåter inte din planlösning detta, så får du sätta glespanel även i ytterväggarna innan du sätter upp gipsskivorna där.

De vertikala reglarna snedspikar du i ramen. Du kan också skruva, själv tycker jag att det är enklare.

Dörröppningarna gör du lite bredare än dörrkarmarnas yttermått - en marginal på 0,5 - 1 cm åt varje håll kan vara lämplig. Var noga, så att det blir rakt här. Sedan sätter du en liten bit regel extra där ljusknapparna ska vara, så hamnar de inte kloss mot dörrfodret (se skiss ovan). Sätt sedan dit eldosan.

Innan du nu börjar gipsa innerväggar - tänk återigen på vad som ska hängas upp och spika upp eventuella kortlingar. Tänk också på att regla tätare om du ska kakla badrummet.

Ett tips: om du gör garderober eller klädkammare - använd spånskiva istället för gips på insidan. Så blir det lätt att fästa hyllor, krokar och annat i framtiden. Ett annat tips är att lägga isolering i alla innerväggar. Det minskar lyhördheten betydligt och kostar inte mycket.

Annons

Badrumsgolv m m

Åter till badrummet: ska du ha klinker på golvet räcker det inte med ett vanligt spån- eller trägolv. Det är för böjligt. Ett bra tips är att förbereda med kortlingar mellan golvreglarna innan du lägger golvet, c/c 30 cm ska det vara. Har du inte gjort det kan du limma och skruva på en 22 mm spånskiva ovanpå det befintliga golvet. Då blir det starkt nog.

Indragning av vatten går jag inte in på här - vet du inte exakt hur man gör ska du lämna det åt en fackman.

Nu är din övervåning nästan klar. Resten - lister och foder, tapeter och golvmattor - lämnar jag åt ditt eget omdöme. För har du kommit så här långt så bör du ju vara ganska händig.

Rätt om avlopp

I tidningen under rubriken Bygga avlopp i förra numret blev det lite fel. Där stod att fallhöjden i avloppssystemet skulle vara minst 1 cm/m -
sanningen är att det ska vara max 1 cm/m. Vidare får WC-avloppet, i motsats till vad som påstås i artikeln, när man bygger med plaströr ha en sista anslutningsböj på 90o, annars gäller 45o.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 juli 2002

5 Kommentarer

2008-10-15
Staffan
2009-08-31
dr alban
2011-01-27
Åke W.
2011-02-14
Peter Bratt, byggcontroller och expert i Vi i Villas Experthjälp
2016-09-28
Peter
Annons

Så tvättar du taket – 7 frågor och svar

När ska man tvätta hustaket och hur ofta bör man tvätta det? Decatak svarar på 7 vanliga frågor.

Annons

Håll koll på ditt tak – här är 6 smarta tips

Hur ofta ska jag göra rent taket och vad gör jag om jag upptäcker en sprucken tegelpanna? Decatak kommer med 6 smarta tips.

0

”Lägga om taket själv eller inte?”

När takpannorna börjar bli slitna ut kan det vara dags att lägga om taket. Men kan du lägga om det själv eller bör du anlita en hantverkare? Och vad...

0

"Hur lägger jag om taket med solceller?"

En av våra läsare undrar hur man lägger om taket med solceller. Här är solenergiexperten Lars Andréns svar!

0

Så fixar du takofferten

Vad kostar det att byta tak? Pris för ett nytt tak kan skila mycket mellan olika firmor. Här är 7 tips som hjälper dig att formulera din takoffert, så...

1

Experten: Så skottar du taket rätt

Undrar du hur man ska skotta taket på rätt sätt, och vilken typ av tak som behöver skottas? Vår expert Peter Bratt varnar för att skotta taket i onödan.

7

Snöregler för villaägaren

Trottoaren, tomten, taket... Vad har man egentligen för skyldigheter som villaägare när det gäller snöröjning på vintern, och vad händer om man inte...

I samarbete med Ruukki

Världens första solvärmetak för villor

Ruukki lanserar det första integrerade solvärmetaket för villor. De integrerade solfångarna förenklar skötsel och ger bättre hållbarhet och design.

0

Ledare: Vad lärde vintern dig?

Vi är många som har fått en tuff läxa inför nästa år.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons