Se till att kontrollera ditt tak ordentligt en gång per år!
Se till att kontrollera ditt tak ordentligt en gång per år! Foto: Benders

Fixarhandboken: sköta och kontrollera tak

Tak

Spara tid och pengar på att upptäcka småfel i tid! Vi ger dig checklistan med tips och råd för att kontrollera ditt tak, skorsten, vind och takavvattning – något som bör ses över varje år.

Annons

Yttertak, väggar och fönster är vårt skydd mot regn, rusk, vind, snö och hagel. Och precis som du själv inte går i samma överrock hela livet får du räkna med att ett hus behöver förnya sitt skal åtminstone en gång, kanske flera, under sin livstid. Därför är det viktigt att kontrollera sitt hus ordentligt varje år, förslagsvis under vår- och sommarhalvåret.

Taket är husets viktigaste och mest utsatta yta. Ett bra tak håller ofta i 30-40 år eller längre utan trista överraskningar. Men om oturen är framme kan en ganska liten skada snabbt ge stora problem även på ett nytt tak. Tänk också på att takpannor håller längre än underlagspapp och läkt.

Se till att ditt tak är tätt

Många tak kan faktiskt delvis besiktas från marken. Titta efter pannor som spruckit, hamnat snett i någon vinterstorm och annat som ser fel ut. Det är inte alla förunnat att våga klättra upp på taket, men om är du hågad så är det självklart det bästa sättet att se över taket. Men var försiktig – fallolyckor är bland de vanligaste olyckorna för yrkesverksamma hantverkare och det är ett skäl gott nog även för oss vanliga villaägare att tänka efter före och använda skyddsutrustning.

En bra sele med fallskyddslina kostar några tusenlappar, men för den som gärna själv vill se över sitt tak varje år, och kanske till och med göra mindre reparationer, är det en billig livförsäkring. Se också till att det finns bra fästpunkter som verkligen håller uppe på taket.

Kontrollera takets känsliga punkter. Spräckta eller lösa pannor, nockpannor, ränndalar, plåtdetaljer och hängrännor är ställen att titta extra på. Om du lyfter eller rättar till en panna – passa på att titta på underlagspappen och känna efter om läkten verkar vara i gott skikt.

Ta bort löv och skräp som samlats på taket. Mossa på tegel- eller betongpannor är kanske inte så snyggt, men själva pannorna tar inte skada av mossan. Mycket mossa kan däremot leda fukt in under pannorna och därför bör man vara vaksam. 

Kontrollera skorsten och vind

Passa också på att se över skorstenen. Fåglar bygger gärna bon där. Ett fågelskydd i form av ett galler hjälper långt. Fogarna i skorstenen tar mycket stryk och du slipper mycket bekymmer om du reparerar fogarna innan de blivit alltför åtgångna.

Gör ett besök på kallvinden också för att bedöma yttertakets insida. Titta efter fuktfläckar och mögelpåväxt. För att kontrollera vindens ventilation är ett bra knep att besöka vinden en riktigt kall vinterdag. Rimfrost på yttertakets insida är ett tecken på att fuktig luft från huset som tränger upp på vinden inte ventileras bort – riv ur och spar tipset till i vinter!

Vindskivorna hör till taket och bör kontrolleras regelbundet. Däremot kan vindskivorna gärna åtgärdas i samband med att fasaden bättras på. Är vindskiveplåtarna hela och sitter de fast? Behöver vindskivorna målas om eller bytas helt?

Granska och sköta om ditt tak:

  • Byt ut spruckna pannor.
  • Rätta till pannor som ligger snett.
  • Håll koll på underlagspappens skick.
  • Känn efter att läkten är frisk.
  • Kontrollera plåtdetaljer.
  • Se över vindskivorna.

Se till att takavvattningen leder bort regn

Allt regn från taket leds bort med hängrännor och stuprör. Rensa årligen så att det inte bildas stopp.

Ett riktigt bra sätt att se om takavvattningssystemet fungerar är att trotsa vädrets makter och inspektera det under ett riktigt skyfall. Svämmar vattnet över någonstans och kanske forsar över någon del av fasaden? Hängrännorna ska luta lite utåt för att leda bort vattnet från fasaden.

Annons

Stuprör ska egentligen ha skarven utåt för att inte fasaden ska skadas om den fryser sönder. Många tycker att det är snyggare att vända skarven mot huset. Om du gör så bör du vara extra noga att varje år kontrollera stuprörens skick, särskilt i samband med snösmältningen på senvintern.

Ränndalar samlar mycket vatten och hängrännan nedanför kan inte alltid fånga upp allt vatten. Det finns förstärkningsplåtar som höjer hängrännans ytterkant.

Granska takavvattningen:

  • Rensa rännorna årligen. Gärna inför vintern efter lövfällningen.
  • Inspektera stuprörens skarvar.
  • Kolla rännor och stuprörs fästen.
19 januari 2015

1 Kommentarer

2015-01-21
Lasse
I samarbete med Decatak

Håll koll på ditt tak – här är 6 smarta tips

Hur ofta ska jag göra rent taket och vad gör jag om jag upptäcker en sprucken tegelpanna? Decatak kommer med 6 smarta tips.

0

Vår villa är ett mysterium: Krönika Annika Marklund

Hon trodde att ju längre hon bodde där, desto bättre skulle de förstå varandra, hon och huset. Men sakta kommer vår krönikör Annika Marklund till insikt...

7

Isolera vinden och taket- spar energi

Att tilläggsisolera sitt hus kan göra underverk med energiräkningen. Att börja med vindsbjälklaget brukar vara det enklaste och mest energieffektiva....

I samarbete med Ruukki

Världens första solvärmetak för villor

Ruukki lanserar det första integrerade solvärmetaket för villor. De integrerade solfångarna förenklar skötsel och ger bättre hållbarhet och design.

7

Snöregler för villaägaren

Trottoaren, tomten, taket... Vad har man egentligen för skyldigheter som villaägare när det gäller snöröjning på vintern, och vad händer om man inte...

I samarbete med gop

Så monterar du ett kanaltak

Planerar du att bygga ett altantak eller ett tak till uterummet? I så fall bör du titta närmare på gop Multiglas värmeisolerade kanaltak. Det smarta...

0

"Hur lägger jag om taket med solceller?"

En av våra läsare undrar hur man lägger om taket med solceller. Här är solenergiexperten Lars Andréns svar!

5

Inreda övervåningen - del 3, Innertak, väggar och badrumsgolv

I vår serie om att inreda en övervåning har vi nu kommit till sista avsnittet. Det värsta arbetet är gjort. Isoleringen är klar, golv och avlopp ligger...

I samarbete med Decatak

Mossa på taket – här är allt du behöver veta

Har du mossa på taket? Mossa på taket kan förhindra takets funktion och förstöra dina betongpannor. Decatak berättar mer om varför mossa är viktigt att...