Annons

Må bättre utan objudna gäster

VVS

Toaletter, duschdraperier, svampar och trasor är alla smutsfällor. Undvik onödiga smittor genom några enkla åtgärder.

Annons


Bakterierna bildas och gror längs med en "bakteriefilm" precis vid vattenytan i toalettstolen. Varje gång det spolas i toaletten uppstår en nyseffekt som blixtsnabbt sprider toalettens bakterier från toaletten och badrummet via ventilationerna ut till den luft vi andas. Bakterierna tar sig förbi allt, inklusive ett stängt toalettlock.

Hur ofta tvättar du händerna? Hygienspecialister är eniga om att nedsmutsad mat och dåliga toaletthygien är de två främsta skälen till den höga siffran av magförgiftning. Vissa typer av salmonella, E-coli och campylobacter kan överleva i upp till åtta dagar. Det kan därför vara svårt att veta var man drabbades av bakterierna. Bakteriernas livslängd avgörs av bristande städrutiner och slarv med att tvätta händerna efter toalettbesök.

- Sverige är ett utvecklat land, men trots detta inträffar regelbundet sjukdomsfall som orsakas av hygienslarv. En dags frånvaro från arbetet på grund av t ex. magsjuka är kostsam för den enskilde, men också för företag och samhälle. I vissa fall kan symptomen bli allvarliga. Följdsjukdomar i form av bland annat reumatiska besvär kan förekomma, i sällsynta fall även dödsfall, säger Per Norberg, chefsmikrobiolog på Livsmedelsverket.

I tvålresterna på duschdraperiet kan det också krylla av mikrober som kan överleva väldigt länge, skriver Aftonbladet.se. Mikroberna är speciellt farliga för människor med ett nedsatt immunsystem. Dessa personer bör helst tvätta sina duschdraperier varje dag. Samma slags mikrober trivs också på kökssvampar och trasor. Därför är det viktigt att skölja av och låta dem torka ordentligt efter varje användning.

Så undviker du smutsfällorna:

- När du tvättar händerna, använd riktigt varmt vatten och väl löddrig tvål.

- Tvätta händerna i ungefär 15 sekunder i tvålskummet. Låt ena handen tvåla in den andra och tvärtom.

- Undvik det smutsiga löddret som du tvättat händerna i, där frodas bakterier. Skölj därför av händerna väl.

- Torka av händerna väl på en torr, ren handduk eller pappersservetter om du är på en offentlig toalett. Använd inte varmluftsfläkten - den blåser runt bakterierna. Bakterier sprids upp till tusen gånger lättare via fuktiga händer än torra.

Efter att ha tvättat händerna rätt reducerar du antalet bakterier med 80 procent. Upp till en tredjedel av alla infektionssjukdomar som sprids på detta sätt kan oskadliggöras om man tvättar händerna ordentligt efter toalettbesök.

- Använd glasdörr i stället för duschdraperi om du inte vill tvätta draperiet ofta.

- Städa!

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
26 mars 2004

1 Kommentarer

2012-07-04
bajsaren
0

För mycket bly i kranen kan skada barn

Tappvattenarmaturer på den svenska marknaden innehåller mer bly än vad som är hälsosamt, enligt uppgifter från Boverket.

0

Stoppa droppandet från duschslangen

I skarven mellan duschhandtaget och slangen kommer det förr eller senare att droppa vatten när duschen används.

0

Undvik onödiga ­vattenskador

Det inträffar 100 000 vattenskador varje år i Sverige och mer än hälften beror på läckande vattenledningar.

0

Regler hindrar vattenskador

Kostnaderna för vattenskador är höga — både för villaägare och för försäkringsbolag. Gör man rätt från början kan man dock simma lugnt.

2

Så rengör du vattenlåset

Att få stopp i avloppet brukar hända alla någon gång. Mycket smuts,skräp och inte minst hår spolas ner och gör att det lätt blir stopp eller dålig...

2

Så sköter du avloppet

Stopp i avloppet kommer alltid olägligt och är väldigt irriterande. Ofta är det ganska enkelt, om än oglamoröst, att fixa själv. Så här gör du.

1

Husdoktorn: Fuktlukt?

Luktar det unket under diskbänken? Eller följer jorddoften med kavajen till jobbet? Då kan det vara hög tid att kontakta en fukttekniker.

3

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Våtrum

Kolla golvbrunnen och byt ut gamla rör!

1

Rädda villan från vårfloden

Vinterns stora mängder snö håller på att smälta och smältvattnet riskerar att skapa översvämningar. Hur gör du som villaägare för att minska risken att...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons