Husdoktorns recept för ett friskt hus – Våtrum

Kolla golvbrunnen och byt ut gamla rör!



Största fällorna:

Eftersatta badrumsrenoveringar och läckande golvbrunnar kostar mångmiljardbelopp. Trots skärpta byggregler har kostnaderna för vattenskador fördubblats sedan 1980-talet.

Den vanligaste skadan i våtrum är läckage mellan golvbrunnen och golvets tätskikt. Därefter kommer läckande ledningar som rostat sönder och läckage genom golv eller vägg.

– Bristfällig våtrumsisolering är vårt vanligaste problem. Keramiska konstruktioner på träbjälklag i trähus som rör sig, skapar framför allt problem med golven, säger Peter Bratt. Majoriteten av golvbrunnarna installeras i betongbjälklag och bara 20 procent i träbjälklag. Ändå sker merparten av våtrumsskadorna i småhus med träbjälklag. Även om man förstärker med gipsskivor eller spackelmassor finns det alltid rörelser i ett sådant bjälklag.

Läckande rör är en annan fälla. Rören har en livslängd på 40-60 år. När de väl börjar läcka kan det bli kostsamma skador. Så skjut inte på renoveringen – försäkringsbolagen skiljer på eftersatt underhåll och vattenskador.

Arbete i våtrum ska utföras enligt gällande branschregler för att försäkringen ska ersätta eventuella skador fullt ut. Försäkringsbolagen tittar framför allt på hur tätskiktet är utfört.

 

Kolla att:

I badrum är det inte så lätt att se felen, själva ytskiktet ser ofta fint ut.

– Men håll ögonen öppna på sprickor i fogar. Det är ett tecken på att något händer därbakom. Fukt kan ha trängt igenom tätskiktet, säger Peter Bratt.

Se också upp med fuktfläckar i fogar en bit från duschen. Håll rent i golvbrunnen. Kolla att klämringen sitter fast – den får inte vara lös. Om du installerar nya vvs-produkter i badrummet, följ monteringsanvisningarna (som ska vara på svenska!).

Vädra ut fukten och kolla ventilationen. Imma på spegeln efter dusch ska vara borta inom en halvtimme.

Åtgärd:

Undvik borrhål i badrummets tätskikt. Limma tvålkopp, duschblandare och toalett istället för att skruva och borra genom keramiken och tätskiktet, rekommenderar Peter Bratt.

– Varje håltagning genom tätskiktet är en potentiell risk för vattenskador.

När du renoverar, se över golvbrunn, tätskikt och rör. Undvik att försöka laga avloppsrören genom att förstärka dem med plast. Nytt kakel och klinker har cirka 30-40 års livslängd. Byt ut de gamla rören på samma gång, de kommer troligen inte att hålla lika länge. Ta reda på vilka slags rör som finns i huset. Leta rätt på installationsritningar eller ta hjälp av en vvs-installatör som inventerar rören och bedömer deras skick.

Bygger du nytt? Se till att allt blir rätt från början. Gör du arbetet själv, följ anvisningarna från Byggkeramikrådet och AB Svensk Våtrumskontroll www.bkr.se och www.gvk.se Se även vvs-branschens nya regler Säker Vatteninstallation www.sakervatten.se

Anlitar du hantverkare, välj en auktoriserad installatör. Sådana hittar du hos Byggkeramikrådet och AB Svensk Våtrumskontroll.

Om du misstänker skada, kontakta ditt försäkringsbolag så snart som möjligt.

Störst vattenskaderisk finns i badrummet! Här använder vi 60 procent av allt vatten, så det ställs höga krav på att hålla tätt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar