Foto: Colourbox

Vi mötte tjuvarna i dörren

Säkerhet

När familjen kom hem efter ett par timmar i köpcentret fick de uppleva det många fasar för.

Annons

Det var vid 19-tiden en lördagkväll. Familjen hade varit och handlat när de parkerade utanför sin villa i en lugn Stockholmsförort. De flesta grannar var hemma och allt verkade som vanligt. Gatan låg tyst och stilla.

- Min dotter noterade att lampan lyste i hennes rum när vi körde upp mot huset, men det var inget vi fäste oss vid. Hon kunde ha glömt att släcka eller så hade min äldre son kommit hem före oss, berättar Lena.

Dottern var snabbast ur bilen och sprang mot dörren på andra sidan huset. När hon rundade husknuten sprang hon nästan ihop med en av tjuvarna. Tre personer flydde ur huset.

- Min man sprang först in för att kolla att huset var tomt. Sedan sprang han gatan upp för att få syn på en eventuell flyktbil och ett registreringsnummer.

Blev nästan påkörd

Han hann inte så långt innan det kom en bil i full fart mot honom. Den körde upp på trottoaren precis framför honom och han fick slänga sig över ett staket för att inte bli överkörd. Trots detta lyckades han att få ett registreringsnummer.

- Han mådde jättedåligt en lång tid efter det här. De försökte med berått mod köra på honom. Min dotter har också haft det jobbigt, så pass att vi sökt hjälp. Jag vågar inte tänka på vad som hänt om min son, som är döv, varit hemma när de kom. Han hade inte märkt dem.

Dörren hade brutits upp med kofot och gick inte att stänga. Huset var ett slagfält men de hade inte hunnit få med sig så mycket.

- Av det lilla som försvann var egentligen det värsta min dotters spargris. Hon är åtta år – det var viktigt för henne med femtiolappen från farfar och just DE pengarna. Och spargrisen hon köpt på en semesterresa – för henne går den inte att ersätta.

Bedrägeriförsök av hantverkarna

Lena och hennes familj fick god hjälp av försäkringsbolaget som tog hand om alla utlägg. Firman som dagen efter skulle byta dörr skickade en faktura på 90 000 kronor till försäkringsbolaget.

- Försäkringsbolaget undrade om de hade byggt ett nytt hus åt oss. De har varit med förr men det hade tydligen inte hantverksfirman, säger Lena.
- De fick 20 000 kronor och vi hörde aldrig något mer sedan.

Något larm har de inte skaffat efter händelsen men tanken finns.

- Det verkar avskräckande med larm. Vårt hus var egentligen det sämsta i området att göra inbrott i. Det ligger helt öppet och i en korsning där alla passerar.

Annons

Brottet hemma hos Lena är inte uppklarat.

- Det vi fått veta är att det var icke straffmyndiga personer som begick det. Det är sorgligt.

 

Lena heter egentligen något annat.

Fakta om villainbrott

Antalet anmälda inbrott i villa och radhus ökade med 1 procent under 2012.

De anmälda villainbrotten har under de senaste tio åren fått en alltmer säsongsbetonad prägel. November är den månad då det anmäls flest villainbrott tätt följd av oktober och december.

De regionala variationerna är stora. Störst risk för inbrott är det i ett välbärgat område i en tätort — få inbrott begås i glesbygd. Ungefär hälften av alla bostadsinbrott sker i storstäder. Sett till folkmängden har Skåne, Stockholms och Hallands län flest inbrott.
Kolla ditt län här!

Källa: BRÅ

Statistik

21 300 bostadsinbrott polisanmäldes (2012)

14 000 av inbrotten skedde i villor (2012)

7 300 av inbrotten skedde i lägenheter (2012)

4 procent klarades upp, så att en person kunde bindas till brottet (2011)

Källa: BRÅ

4 juli 2013

3 Kommentarer

2013-07-06
Marianne
2013-07-06
Jan
2013-07-06
Jan
1

Stoppa trädgårdstjuven – här är alla knepen

Har du ställt fram grillen, utemöblerna och robotgräsklipparen? Tänk på att det här är värdesaker som i värsta fall lockar till sig tjuvar. Här är...

0

Så brandsäkrar du hemmet!

Vad ska du göra om det börjar brinna i ditt hem och vem ska du kontakta efter en brandolycka? Brandinspektör Jan Tomtin släcker alla frågetecken.

1

Se upp för huspirater!

Har huspirater kapat ditt hus? Har du ett attraktivt hus med få eller inga lån är du i riskgruppen.

0

Smarta sidan - Bästa sjukförsäkringen får du som frisk

Alla bör se över sina försäkringar minst en gång om året. Den som har höga lånekostnader bör extra noga undersöka hur inkomsten förändras vid långvarig...

0

Smarta sidan - Hitta rätt bilförsäkring!

Bilförsäkringen är en trist utgift. Men det är enkelt att kolla om du betalar för mycket. Och varför inte ta tag i försäkringsfrågan när vinterdäcken...

1

Bo kvar längre i villan

Även om benen börjar bli trötta och ryggen värker när du rensar ogräs – visst går det att bo kvar i villan! Här får du goda råd och tips på bra utrustni...

1

Frågor och svar om larm

Inför en larminstallation i hemmet kan det vara många frågor som dyker upp. Niclas Palmås på Sector Alarm AB ger dig svaren på några av de vanligaste.

0

Inbrott - en mardrömslik kränkning som blivit allt vanligare

Det var fortfarande mörkt när Anna gick ner till nedervåningen, hon hade väckts av katten. Klockan var halv åtta och på armen har hon sin drygt veckogam...

0

Hur gör jag med mitt ASSA Evo-lås?

Sedan SVT:s program "Uppdrag granskning" uppmärksammade en film på Youtube som visar hur lätt det är att dyrka upp Assa Abloys Evo-lås är många villaäga...