Välj rätt försäkring

Ditt hem är troligtvis det dyrbaraste du har, åtminstone i pengar räknat. När det gäller att försäkra det – om det där händer som inte får hända – så är det en hel del att tänka på.


Strömavbrott kan bli långvariga och till exempel orsaka att livsmedel förstörs. Vet du om detta ersätts i din försäkring?

Dokumentera hemmet. Ta bilder eller videofilma. Spara kvitton och annan typ av dokumentation som kan bevisa vad du haft i huset.

Konst. Har du värdefulla samlingar av konst eller till exempel frimärken är det klokt att teckna en tilläggsförsäkring för dessa.

Under år 2007 anmäldes sammanlagt 11 243 bränder och 10 101 inbrott till försäkringsbolagen i Sverige. Vad händer dem som drabbas om de inte har en fullgod villaförsäkring? En försäkring är ett skydd om det där som absolut inte får hända ändå händer. Försäkringen reducerar kostnaden om det händer något.

– Konsten är att hitta en försäkring som passar ens försäkringsbehov. Hur stort försäkringsskydd man vill ha är individuellt, men det är också en prisfråga. Ju bättre och mer heltäckande försäkring, desto dyrare och någonstans går gränsen för vad de flesta anser det får kosta, säger Ulf Stenberg, chefsjurist Villaägarnas Riksförbund.

Jämför bolagen

Det bästa är att jämföra olika bolag och se vad som skiljer dem åt. Billigast är inte alltid bäst! Se över vad ni får för pengarna, råder Ulf Stenberg. De flesta har en vanlig villahemförsäkring plus kanske något tilläggsskydd.

Ett bra tips för att jämföra olika försäkringsbolags villkor och priser är att gå in på Konsumenternas försäkringsbyrås webbplats, där får du reda på det mesta. Konsumenternas försäkringsbyrå är en självständig rådgivningsbyrå, huvudmän är Konsumentverket, Finansinspektionen och Sveriges Försäkringsförbund.

– Se över vad som ingår i grundskyddet och vilka olika tilläggsförsäkringar som finns att teckna, säger Ulf Stenberg. Ingår det till exempel skydd mot hussvamp eller måste man teckna tilläggsförsäkring för detta. Hussvamp kan ge oerhört dyra skador.

Grundskyddet i en försäkring handlar inte bara om att skydda sig mot stora olyckor. Det kan handla om ett strömavbrott som medför förstörda livsmedel. Generellt ingår detta i en villahemförsäkring: stöld/inbrott, brand, naturskador såsom till exempel storm, vatten och läckage, glasrutor och skadegörelse, maskinskador (om till exempel en hushållsmaskin inte är för gammal täcker försäkringen reparationsskador eller inköp av ny), överfallsskydd. Reseförsäkring och cykelförsäkring ingår, men bolagen erbjuder även kompletterande tilläggsförsäkringar på dessa områden. Det ingår även en ansvarsförsäkring (om någon i familjen orsakar person- eller sakskada). Och så finns en rättsskyddsförsäkring.

– Det som kan skilja sig mellan försäkringsbolagen är till exempel rättsskydd, säger Ulf Stenberg. Om du får problem med en takomläggning och måste tillkalla juridisk hjälp för att bevisa din rätt, kan det bli dyrt att finansiera processen om ditt rättsskydd tar slut. Det är dessvärre alltför lätt hänt om rättsskyddet är för dåligt tilltaget. De bästa försäkringarna på marknaden har ett rättsskydd på cirka 200 000 kronor.

Se över din försäkring

De flesta tecknar sin hemförsäkring när de köper sitt hus. Då är man kanske ung och möblerar enkelt, man har ännu inte råd med några dyrbarheter och man har ännu inte ärvt något av värde. Men under åren så samlar man på sig och det sammanlagda värdet av ens hem ökar. Det gäller att man följer upp detta så att villaförsäkringen täcker det sammanlagda värdet av hemmet.

– Det gäller att vara varken överförsäkrad eller underförsäkrad, säger Ulf Stenberg. Är du för högt försäkrad betalar du i onödan för det, och är du underförsäkrad får du inte ut det rätta värdet vid en eventuell olycka.

Försäkringsbeloppet är det högsta belopp du kan få ut om hela hemmet förstörs vid till exempel en brand. Se även till att alla byggnader på fastigheten är med i försäkringen. Att inte försäkra gäststugan på 25 kvadratmeter kan visa sig bli dyrt om den brinner ned. Tanken med en försäkringsersättning är att man varken ska vinna eller förlora vid en skada. Hur hög ersättningen blir beror på vad ersättningsreglerna i försäkringsvillkoren säger. Generellt sett brukar man få mindre ersättning ju äldre något är, men det finns givetvis undantag från detta, till exempel för konstverk.

Men hur ska man veta vad saker och ting är värda? Ofta har försäkringsbolagen en värderingstabell som hjälper en på vägen. Har du värdefulla samlingar av konst eller andra värdefulla ting bör du teckna en tilläggsförsäkring för dessa.

– Det kan också vara bra att dokumentera sitt hem. Man kan ta foton eller videofilma, säger Ulf Stenberg. Samla på kvitton och annan typ av dokumentation. Förvara sedan detta på ett annat ställe än i huset, kanske i ett bankfack. Är huset nedbränt kan det vara svårt att bevisa vad du haft där innan.

Men först och främst handlar det om att aldrig hamna i en sådan situation. Brandlarm och inbrottslarm hjälper – det kan också ge rabatter på försäkringspremien. Hör med ditt bolag om vad som gäller i ditt fall.

Många försäkringar innehåller ett omfattande reseskydd.

Brand- och inbrottslarm kan ge lägre försäkringspremie.

Detta ingår i en villaförsäkring:

  • Försäkring för byggnad – ersätter skador på byggnader.
  • Försäkring för tomtmark – kan ersätta skador på mark, växter, staket med mera.
  • Ansvarsförsäkring – kan betala ersättning om du blir skadeståndsskyldig.
  • Rättsskyddsförsäkring – kan betala advokatkostnader om du råkar i tvist med någon.
  • Egendomsförsäkring – kan ersätta skador på lös egendom.
  • Överfallsförsäkring – kan ge ekonomisk ersättning om du utsätts för vålds- eller sexualbrott.
  • Reseförsäkring– ingår i de flesta försäkringar och kan ersätta kostnader för sjukvård, tandvård med mera. I de flesta fall högst 45 dagar.

Läs mer:

Jämför villkoren hos olika försäkringsbolag och hitta fakta om försäkringar på Konsumenternas försäkringsbyrås webbplats www.konsumenternasforsakringsbyra.se

Informationsskriften ”Hem och villaförsäkring” hittar du på rådgivningssidorna på www.villaagarna.se

Ulf Stenbergs råd om försäkringar

  • Jämför villkoren mellan bolagen, då det varierar vad som ingår i försäkringarna. I vissa bolag ligger till exempel rättsskyddet (advokatkostnader) på 200 000 kronor medan det bara ligger på 100 000 kronor i andra. Angrepp av hussvamp ingår hos vissa bolag, men finns inte med hos andra.
  • Teckna tilläggsförsäkringar till villahemförsäkringen, då kan du till exempel få ersättning för fler skador och minskade åldersavdrag vid skada på byggnaden.
  • Billigare? Villaägarnas Riksförbund och en del fackförbund kan ge möjlighet att teckna försäkring till ett lägre pris än om du hade försökt teckna försäkring helt på egen hand. Det kan dessutom ingå mer i de försäkringarna jämfört med bolagens vanliga försäkringar.
  • Samlar du dina försäkringar i samma bolag, kan du ofta få mängdrabatt.
  • Dubbelförsäkring? Om du har flera försäkringar som täcker samma sak, kan villkoren medföra att du inte får mer ersättning än om du bara hade haft en av försäkringarna.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar