Vad som blev kvar av en villa efter en brand orsakad av ett elfel.
Vad som blev kvar av en villa efter en brand orsakad av ett elfel. Foto: Michael Steen

Stora risker med egenkopplad el

Säkerhet

Varning för starka bilder! Att man tycker sig veta hur man gör är inte samma sak som att man bör göra det. Många privatpersoner väljer att göra enklare elinstallationer på egen hand men det som vid första anblicken ser ut att funka fint kan bli en dödsfälla.

Annons

Ful-el har blivit ett samlingsnamn för elinstallationer utförda av en icke behörig elektriker, exempelvis privatpersoner eller obehöriga yrkesmän. Vi har talat med besiktningsingenjör och brandutredare Michael Steen, som menar att det händer att svenska villaägaren anlitar snickaren för att göra även elarbetet. Han påpekar också att ett stort problem är att riskerna med felaktigt dragen el är osynliga fram till dess att det händer något och att många tycker att det enda måttet på om elen fungerar är att lampan lyser, att tvättmaskinen tvättar och att ugnen blir varm.

-Tyvärr lägger jag nog omkring 70 procent av min arbetstid på brandutredningar och en hel del av de bränder som sker i villor beror på elektriska fel som uppstått på grund av ”hemmasnickrade” elinstallationer, berättar Michael. Han menar också att allvarliga olyckor och ibland till och med dödsolyckor med felaktigt kopplad el utan att brand är inbladad, exempelvis då personer får elchocker genom kroppen.

Vi frågade honom vilka de vanligaste felen han stöter på under sina besiktningar och utredningar.

 

Installera infällda spotlights


- Att själv installera infällda spotlights är mycket populärt i Sverige. Tyvärr är det också något som hemmafixaren ofta gör fel och som därför orsakar brand. Infällda spotlights ska ha ett ventilerat utrymme ovanför så att värmen har någonstans att ta vägen. Exakt hur det ska se ut beror lite på vad man har för tak men borrar man rakt upp i en träregel så har värmen ingenstans att ta vägen. Ju torrare det blir desto mer lättantändligt blir det och till slut räcker det med värmen från lampan för att det ska ta eld. En av de besvärliga sakerna med den här typen av problem är att det kan dröja år innan det tar eld och under den tiden kan ju huset hunnit byta ägare, särskilt eftersom en sådan renovering är vanlig att göra just inför en försäljning, berättar Michael.

 

Blanda jordat och ojordat

-När man flyttar från ett gammalt till ett nytt hus eller renoverar och byter ut elen har man plötsligt en massa stickkontakter som inte passar i uttagen. Många löser det med att byta ut kontakterna i exempelvis en grenkontakt eller på en lampsladd till jordade men det är en farlig lösning. Det räcker inte att kontakten är jordad om inte anslutningen också är det så om det blir något fel löser inte säkringen ut och lampan (exempelvis) blir strömförande och kan vara direkt livsfarlig att ta i, berättar Michael.

 

Gjort om kopplingsdosa till stickuttag

Annons

-Det här problemet kan uppstå när man köper en ny spis med stickkontakt och den gamla fick el från en kopplingsdosa. Ibland går det att göra om en kopplingsdosa till ett stickuttag men inte om det finns för få ledare, som i fallet på bilden. Där fanns det en inkommande ledning för lite (nollan) och då löste man det genom att helt enkelt använda jordningen som nolla i stället och på så sätt försvann jordningen. Just det här fallet resulterade i att hela spisen blev strömförande, berättar Michael.

 

Sladdström i badrummet

-El dragen med ojordade sladdar till apparater som inte har tillräckligt skydd mot fukt för att användas i badrum, och ojordade uttag ska absolut inte finnas i en miljö som badrummet. Då behöver det inte ens bli något fel på apparaterna för att de ska bli strömförande. Det är alltså inte att rekommendera att dra in en ojordad förlängningssladd i badrummet för att få ström till någon apparat, berättar Michael.

 

Feldimensionerade kablar

-Detta är något som många inte tänker på; att en klen kabel som utsätts för alltför hög belastning till slut kan börja brinna. Risker med detta uppstår främst om man samlar mycket saker som drar mycket ström på samma ledning. Exempel på produkter som man kanske inte tänker på drar mycket ström, är sådant som genererar värme; kaffebryggare, brödrost, vattenkokare, strykjärn och liknande. Ett exempel jag har stött på var en kille som kopplade in en tvättmaskin och en torktumlare till en ledning han hade dragit fram själv och hade problem med att proppen löste ut hela tiden för att det blev för hög belastning. För att få det att fungera satte han helt enkelt i en större propp och det resulterade i att belastningen gjorde så att ledningen tog eld. I fallet på de nedre bilden hade man dragit el från stickkontakten ut på ett uterum på andra sidan väggen och där hade man monterat en infravärmare. I det här fallet var det bara rena turen att elden, som bröt ut mitt i natten, inte spridit sig till exempelvis det draperi som hängde på andra sidan i dörröppningen, berättar Michael.

 

Ojordat i köket

-Ett ojordat uttag i köket kan vara förödande. Säg att du kopplat in en brödrost som står på en diskbänk till ett sådant uttag och det blir fel på brödrosten så bryter inte säkringen och brödrostens hölje riskerar att bli strömförande. Tar du då i brödrosten och diskbänken samtidigt kan du få en riktig elchock. Man ska därför aldrig blanda ojordade uttag med jordade i samma utrymme. I det här fallet så var uttaget ojordat men diskbänken jordad via vattenledningarna, berättar Michael.

 

Strömstöld                                                       

-Den här bilden kommer från en kreativ hemmafixare som kopplat sig förbi elmätaren vilket ju visserligen resulterade i en mycket låg elräkning men det här är ett typexempel på något som kan en del om el och därför kan utföra en sådan här koppling. Men han kunde inte tillräckligt om säkerheten och därför tog det också eld i huset. Den här typen av kopplingar kan, förutom till olika allvarliga olyckor, leda till åtal då energibolagen ser mycket allvarligt på elstöld, berättar Michael.

 

Michael Steen är besiktningsingenjör och brandutredare med stor erfarenhet från villor där brand och andra allvarliga olyckor skett på grund av felaktigt kopplad el.

 

Hur vet man att en elektriker är behörig?


Frågan är egentligen felställd som lagstiftningen ser ut idag. Det viktiga är att din elektriker är behörig installatör eller att företaget denne jobbar för har någon med behörighet. Behörigheten är knutet till en individ, som ofta finns på företagets kontor, och som är ansvarig för den el företagets elektriker drar. Detta innebär att en vanlig elektriker (utan den extra utbildning som ger behörighet) i dagsläget inte får utföra elarbeten på sin fritid, inte ens i sin egen bostad. Ibland så är dock elektrikern och den behöriga installatören samma person.

-Det finns dock förslag på att införa en elektrikerlegitimation, som skulle underlätta för konsumenterna att veta om hantverkaren är behörig eller inte, men vi är inte där ännu, berättar Michael Steen. Under rubriken Hitta din elektriker på www.eio.se kan du hitta en bra och seriös firma som gått igenom branschorganisationens kontroll.

3 juli 2013

6 Kommentarer

2013-07-10
Barbro
2013-07-10
Carene
2013-07-10
Micke
2013-07-10
Chief engineer
2013-07-22
Janne
0

Hemmet - en farlig plats?

I hemmets lugna vrå heter det, men statistiken talar ett annat språk. Det är i och runt våra hus vi skadar oss allra mest!

0

Bo säkert i villan även på äldre dar!

Självklart ska hemmet vara bekvämt och säkert även när man blivit lite äldre! Är du inte där riktigt än? Tänk framåt om du vill bo kvar bekvämt i villan...

0

Så får du ett barnsäkert hem

Barn är snabba och det kan vara svårt att hänga med när de nyfiket klättrar runt, drar i och känner på allt spännande runt om i villan. Därför är det...

2

Jimmy Schönning - Hur tänkte du?

Brandsläckaren har inte längre en undanskymd plats i hemmet. Med ny design har brandsläckaren sin plats i köket.

2

Håll koll på huset med GSM-larm

Att skaffa ett larm som bevakar villa eller sommarstuga behöver inte vara krångligt. Ett GSM-larm med kamera larmar direkt till din mobil om det försigg...

0

Tjuven undviker larm

Precis som vilken annan person som helst, vill även tjuvar göra det lätt för sig. Är det två hus att välja på, och det ena har larm, är det troligast...

0

Så blir du säker hemma

Vi talar om ”Hem, ljuva hem” och ”I hemmets lugna vrå”, men ofta tycks det snarare vara livsfarligt hemma. Varje år dör i snitt 1 900 personer i olyckor...

1

Bästa skyddet mot inbrott

Peter Bratt, Vi i Villas byggskadeexpert tipsar om hur vi kan skydda oss mot inbrott.

1

Bästa skyddet mot olyckor

Peter Bratt, Vi i Villas byggskadeexpert, tipsar om hur vi kan skydda oss mot olyckor.