Stor risk för vattenskador när fritidshus öppnas för säsongen

I Påskhelgen är det många som besöker sina fritidshus första gången efter vintern. Risken att rör och ledningar frusit sönder är stor. Men det finns fortfarande möjlighet att begränsa skadorna.


I år var vintern lång och kall. Har vattnet i huset frusit är risken stor för vattenskador – en kostsam historia för både husägare och försäkringbolag. Enligt Folksam är det 3 av 10 som inte förberett huset för vintern eller gjort något för att minska risken för frysskador.

– Med några små insatser kan man bespara sig väldig mycket besvär och onödiga kostnader. Vi engagerar oss i det som är viktigt för våra kunder. Därför vill vi informera alla fritidshusägare om riskerna för frysskador och hur man kan förhindra dem, säger Erik Arvidsson, skadeförebygare på Folksam.

Detta kan du göra för att minimera skaderisken när du öppnar huset för säsongen:

  • Stäng av vattenledningssystemet innan eventuella isproppar tinar.
  • Var observant då du sätter på vattnet så det inte läcker någonstans.
  • Kontrollera vattenmätaren flera gånger och säkerställ att mätaren inte ger utslag när alla kranar är avstängda, det kan indikera läckage.
  • Se över rörfogar, kranar, och uttag för utomhusvatten.
  • Även om du säkrat dig mot frostskador, till exempel genom att låta värmen stå på i huset över vintern, så kan ett strömavbrott ha inneburit frysta ledningar.
  • Ha alltid antifrysvätska i WC-stolar och golvbrunnar under den kalla delen av året.

Detta gäller även för villan och om du varit bortrest längre tid.

 

Källa: Undersökningen genomfördes av TNS Sifo i december 2012 på uppdrag av Folksam. 2 790 personer boende i villa, radhus eller kedjehus i åldrarna 18 år och uppåt deltog. Totalresultatet har vägts så att det är representativt för hela Sverige.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar