Annons
Med några enkla medel kan du minska risken att råka ut för inbrott under semestern. Foto Michael Folmer
Med några enkla medel kan du minska risken att råka ut för inbrott under semestern. Foto Michael Folmer

Stoppa tjuven!

Säkerhet

Att åka på semester ska vara avkopplande, men risken för inbrott kan göra det olustigt att lämna villan om så bara för en kort tid. För att slippa inbrott medan du är bortrest finns det några saker du kan förbereda innan du åker.

Annons


Christer Karlsson, förbundsordförande för Riks Kris (Kriminellas Revansch i Samhället)

Tjuven vill inte bli upptäckt och letar både efter lätta byten och enkla vägar in i villan. Se över villan med tjuvens blick. Vilka är de svaga punkterna? Om jag verkligen vill ta mig in, hur gör jag då?

Christer Karlsson, förbundsordförande för Riks Kris (Kriminellas Revansch i Samhället), har själv erfarenhet av att göra inbrott.
- Tyvärr har jag ju en gång ägnat mig åt just inbrott, så jag vet hur man tänker. Med en kofot kan man få upp det mesta... Jag skulle rekommendera hakar för fönstren och galler på nedre plan. Det bästa är att ha lås kopplat till galler. Se till att man inte kan öppna utifrån även om fönstret har slagits sönder, säger han.

Galler kanske inte låter så lockande estetiskt sätt men för till exempel källarfönster finns inkrypningsskydd som ser trevligare ut. Se över utbudet hos en godkänd anläggarfirma.

Grannsamverkan ger färre inbrott


Med ett inkrypningsskydd på källarfönstren gör du det svårt för tjuven. Foto: Copiax AB

Christer Karlsson menar att uppmärksamma grannar verkar avskräckande.
- Det är några specifika personer som håller på med den här typen av brott, det är rätt nervkrävande med tanke på risken att bli upptäckt. De senaste åren har effekterna av Grannsamverkan märkts av, det är en bra grej. Åker man bort måste man ha någon som ser efter villan.

Områden som startat Grannsamverkan har kunnat uppvisa färre inbrott men finns det inte samverkan i ditt område kanske det är lite kort om tid att starta upp innan semestern. Du kan hur som helst prata ihop dig med några grannar om att hålla koll åt varandra. Små saker som att hämta in posten och kanske vattna i trädgården gör att villan inte ser helt övergiven ut.

Se till att huset verkar bebott

Tänk just på att inte låta villan se obebodd ut. Timer till några olika lampor ger sken av någon är hemma kvällstid. En radio kan också kopplas till timer för att villan inte ska stå helt tyst.

Bäst är självklart om du har någon vän eller släkting som kan flytta in medan du är borta, men går det inte så arrangera trädgård och altan lite lagom stökigt, som det ser ut när du är hemma. Glöm bara inte verktyg framme så att du hjälper tjuven att krossa ett fönster...

Ska du vara borta en längre tid, se till att du har någon som klipper gräsmattan.

Annons

Dokumentera dina värdesaker

Skylta inte med värdesaker så att de syns tydligt genom fönstren. Är tjuven väl inne i huset är det ingen idé att gömma smycken i en låst byrålåda, tjuven vet var han/hon ska leta. Då är det bättre att stöldskyddsmärka eller förvara det mest värdefulla i ett bankfack.

Det är en god idé att dokumentera dina värdesaker med kvitton och foton, samla dessa på ett ställe. Råkar du trots allt ut för inbrott löper försäkringsärendet smidigare om du har dessa papper lättillgängliga och i ordning.

Larm fungerar preventivt

Finns det något som gör att tjuven backar? Christer Karlsson anser att larm fungerar preventivt.
- Larm skulle definitivt ha fått mig att välja en annan villa. Idag finns många tysta larm som är väldigt bra. Ljudade larm får tjuven att försvinna men med tysta larm åker de fast, säger han.

Grannsamverkan är ett lokalt, socialt nätverk där de boende själva är uppmärksamma på avvikande eller misstänkt beteende i området. Nätverket blir en aktiv observatör i trakten. För att komma igång med Grannsamverkan kontaktar du närpolisen eller det lokala brottsförebyggande rådet. 

Enkla tips inför resan

 • Be en granne tömma postlådan varje dag.
 • Lämna huset så att det ser bebott ut. Trädgårdshandskar, barnleksaker och vattenslang kan gott ligga framme.
 • Förvara stegar och trädgårdsredskap inomhus eller i låst förråd, du vill inte hjälpa tjuven in.
 • Klipp gräset innan du åker. Är du borta en längre tid, be någon hålla efter gräsmattan så den inte lämnas vildvuxen.
 • Använd timer till ett par lampor och gärna en radio.
 • Tala inte om att du är bortrest på telefonsvararen.
 • Göm aldrig nycklar i närheten av huset, tjuven hittar dem lätt.
 • Förvara värdesaker i bankfack.
 • Ha någon som ser efter villan, kanske finns det någon släkting som vill koppla av i trädgården under semestern?

Åtgärder som kräver mer förberedelser:

 • Försvåra för tjuven så mycket som möjligt. Tänk i flera led. Ett källarfönster som har inkrypningsskydd eller är gallerförsett kanske inte är värt att krossa.
 • Installera larm samt godkända lås för fönster och dörrar. Välj alltid en godkänd anläggarfirma, de kan du hitta på www.sbsc.se.
 • Glöm inte lås på altandörren.
 • Dokumentera dina värdesaker och stöldmärk dem. Stöldskyddsföreningen har en märkbox för hemmabruk, du hittar den på www.ssf.nu. Du kan även låna märkutrustning av polisen.
 • Har ni Grannsamverkan i området, anmäl dig. Om inte, se över intresset i området och starta upp. 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
24 juni 2008

0 Kommentarer

1

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

1

Stoppa trädgårdstjuven – här är alla knepen

Har du ställt fram grillen, utemöblerna och robotgräsklipparen? Tänk på att det här är värdesaker som i värsta fall lockar till sig tjuvar. Här är...

0

Så brandsäkrar du hemmet!

Vad ska du göra om det börjar brinna i ditt hem och vem ska du kontakta efter en brandolycka? Brandinspektör Jan Tomtin släcker alla frågetecken.

5

Vilka eljobb får man göra själv?

1 av 4 villaägare gör fel med el, vilket kan leda till både olyckor och brand. Vi listar enkla elinstallationer du får göra själv, och de elarbeten du...

2

Förebygg inbrott i din villa – polisens bästa knep

Antalet inbrott ökar när mörkret sänker sig över Sverige. ”Bästa sättet att skydda sig är att tänka som tjuven”, säger Lennart Levander, brottsförebygga...

0

Så skyddar du villan

Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar...

5

Låsa, larma, resa!

Nu stundar semestertider. Dags att se över hur inbrottssäkert huset är.

0

Stanna inne när åskan går

När väderkartan är täckt av otäcka åskmoln gör du bäst att hålla dig inomhus. På Skyddsnätet.se tipsar man om hur du håller dig säker under ett åskoväde...

0

Så får du ett säkrare hem

Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons