Med några enkla medel kan du minska risken att råka ut för inbrott under semestern. Foto Michael Folmer
Med några enkla medel kan du minska risken att råka ut för inbrott under semestern. Foto Michael Folmer

Stoppa tjuven!

Säkerhet

Att åka på semester ska vara avkopplande, men risken för inbrott kan göra det olustigt att lämna villan om så bara för en kort tid. För att slippa inbrott medan du är bortrest finns det några saker du kan förbereda innan du åker.


Christer Karlsson, förbundsordförande för Riks Kris (Kriminellas Revansch i Samhället)

Tjuven vill inte bli upptäckt och letar både efter lätta byten och enkla vägar in i villan. Se över villan med tjuvens blick. Vilka är de svaga punkterna? Om jag verkligen vill ta mig in, hur gör jag då?

Christer Karlsson, förbundsordförande för Riks Kris (Kriminellas Revansch i Samhället), har själv erfarenhet av att göra inbrott.
- Tyvärr har jag ju en gång ägnat mig åt just inbrott, så jag vet hur man tänker. Med en kofot kan man få upp det mesta... Jag skulle rekommendera hakar för fönstren och galler på nedre plan. Det bästa är att ha lås kopplat till galler. Se till att man inte kan öppna utifrån även om fönstret har slagits sönder, säger han.

Galler kanske inte låter så lockande estetiskt sätt men för till exempel källarfönster finns inkrypningsskydd som ser trevligare ut. Se över utbudet hos en godkänd anläggarfirma.

Grannsamverkan ger färre inbrott


Med ett inkrypningsskydd på källarfönstren gör du det svårt för tjuven. Foto: Copiax AB

Christer Karlsson menar att uppmärksamma grannar verkar avskräckande.
- Det är några specifika personer som håller på med den här typen av brott, det är rätt nervkrävande med tanke på risken att bli upptäckt. De senaste åren har effekterna av Grannsamverkan märkts av, det är en bra grej. Åker man bort måste man ha någon som ser efter villan.

Områden som startat Grannsamverkan har kunnat uppvisa färre inbrott men finns det inte samverkan i ditt område kanske det är lite kort om tid att starta upp innan semestern. Du kan hur som helst prata ihop dig med några grannar om att hålla koll åt varandra. Små saker som att hämta in posten och kanske vattna i trädgården gör att villan inte ser helt övergiven ut.

Se till att huset verkar bebott

Tänk just på att inte låta villan se obebodd ut. Timer till några olika lampor ger sken av någon är hemma kvällstid. En radio kan också kopplas till timer för att villan inte ska stå helt tyst.

Bäst är självklart om du har någon vän eller släkting som kan flytta in medan du är borta, men går det inte så arrangera trädgård och altan lite lagom stökigt, som det ser ut när du är hemma. Glöm bara inte verktyg framme så att du hjälper tjuven att krossa ett fönster...

Ska du vara borta en längre tid, se till att du har någon som klipper gräsmattan.

Dokumentera dina värdesaker

Skylta inte med värdesaker så att de syns tydligt genom fönstren. Är tjuven väl inne i huset är det ingen idé att gömma smycken i en låst byrålåda, tjuven vet var han/hon ska leta. Då är det bättre att stöldskyddsmärka eller förvara det mest värdefulla i ett bankfack.

Det är en god idé att dokumentera dina värdesaker med kvitton och foton, samla dessa på ett ställe. Råkar du trots allt ut för inbrott löper försäkringsärendet smidigare om du har dessa papper lättillgängliga och i ordning.

Larm fungerar preventivt

Finns det något som gör att tjuven backar? Christer Karlsson anser att larm fungerar preventivt.
- Larm skulle definitivt ha fått mig att välja en annan villa. Idag finns många tysta larm som är väldigt bra. Ljudade larm får tjuven att försvinna men med tysta larm åker de fast, säger han.

Grannsamverkan är ett lokalt, socialt nätverk där de boende själva är uppmärksamma på avvikande eller misstänkt beteende i området. Nätverket blir en aktiv observatör i trakten. För att komma igång med Grannsamverkan kontaktar du närpolisen eller det lokala brottsförebyggande rådet. 

Enkla tips inför resan

 • Be en granne tömma postlådan varje dag.
 • Lämna huset så att det ser bebott ut. Trädgårdshandskar, barnleksaker och vattenslang kan gott ligga framme.
 • Förvara stegar och trädgårdsredskap inomhus eller i låst förråd, du vill inte hjälpa tjuven in.
 • Klipp gräset innan du åker. Är du borta en längre tid, be någon hålla efter gräsmattan så den inte lämnas vildvuxen.
 • Använd timer till ett par lampor och gärna en radio.
 • Tala inte om att du är bortrest på telefonsvararen.
 • Göm aldrig nycklar i närheten av huset, tjuven hittar dem lätt.
 • Förvara värdesaker i bankfack.
 • Ha någon som ser efter villan, kanske finns det någon släkting som vill koppla av i trädgården under semestern?

Åtgärder som kräver mer förberedelser:

 • Försvåra för tjuven så mycket som möjligt. Tänk i flera led. Ett källarfönster som har inkrypningsskydd eller är gallerförsett kanske inte är värt att krossa.
 • Installera larm samt godkända lås för fönster och dörrar. Välj alltid en godkänd anläggarfirma, de kan du hitta på www.sbsc.se.
 • Glöm inte lås på altandörren.
 • Dokumentera dina värdesaker och stöldmärk dem. Stöldskyddsföreningen har en märkbox för hemmabruk, du hittar den på www.ssf.nu. Du kan även låna märkutrustning av polisen.
 • Har ni Grannsamverkan i området, anmäl dig. Om inte, se över intresset i området och starta upp. 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
24 juni 2008
Mer om Säkerhet

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Säkerhet Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

Brandsäker i jul

Säkerhet Se till att brandsäkra ditt hem för en trevligare december! Denna månad drabbas de svenska hemmen av de flesta bränder, främst på grund av bortglömda...

Skydda dig mot ovälkommet besök

Säkerhet Bostadsinbrott sker ofta på sommaren. Det är då semestern står för dörren och många lämnar hemmet för flera veckor. Hur ska man bäst se till att allt...

Så skyddar du villan

Säkerhet Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar. Tillhör du dem som basunerar ut på Facebook att du inte är hemma?

Säkra postlådor ska stoppa brevtjuv

Säkerhet Lås i förkromat stål, fiskskydd, speciella paketlådor. Tillverkarna utvecklar de säkra postlådorna för villaägare allt mer. Men kan de kallas säkra?

Håll tjuven borta

Säkerhet Det är under juli och december då många villor lämnas tomma som de allra flesta inbrotten sker, men det finns saker att göra för att avskräcka tjuven.

Lås ute tjuven

Säkerhet Inte nog med att dörren ska stå pall i ur och skur. Även låset i dörren bör bytas ut då och då.

Den här artikeln är sponsrad.

Lär dig första hjälpen (sponsorfilm)

Säkerhet Att ge första hjälpen på ett korrekt sätt kan göra skillnad på liv och död. Filmen visar dig hur du ska göra.

Så får du ett säkrare hem

Säkerhet Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.