Stoppa tjuven genom grannsamverkan

Grannsamverkan är ett bra sätt att försvåra för tjuven. Lennart Levander, brottsförebyggare vid Polisen, lyfter fram detta som en mycket viktig faktor i det brottsförebyggande arbetet.


– Men då måste det fungera på riktigt! Det räcker inte med att sätta upp skyltar om ”grannsamverkan” om grannarna inte känner varandra, är nyfikna och vaksamma och tar hjälp av varandra när man reser bort. Ser man något misstänkt ska man absolut ringa polisen. Hellre en gång för mycket.

Lennart Levander tipsar även om att se över husets svaga punkter; främst altandörrar och fönster på bottenvåningen. Det kan handla om att sätta låsbara handtag på altandörren och montera fast brytskenor. Larm kan vara bra, men utgör ingen garanti, utan är snarare ett komplement till ett i övrigt fungerande skalskydd.

– Den ”klassiska” inbrottstjuven som begår brott för att få pengar till droger är inte lika vanlig längre. Han har till stor del ersatts av organiserade, hitresta stöldligor eller ungdomar. Lennart Levander menar att det är svårt att ”gripa bort” inbrotten, även om polisen har gjort en stor inbrottssatsning för att minska den här typen av kriminalitet.

Visste du att:

Risken att drabbas av inbrott är tre gånger lägre för den som har ett larm.

De flesta inbrotten sker dagtid, vardagar.

En procent av alla hushåll drabbas av inbrott.

2011 anmäldes 22 200 bostadsinbrott, 4 procent av inbrotten klarades upp.

De senaste 5 åren har villainbrotten ökat med 50 procent.

Hösten är högsäsong för villainbrott, november är värst.

Risken för villainbrott är störst för den som bor i ett välbärgat område i storstad.

För flera tips www.samverkanmotbrott.se och www.botryggt.se

Källa: BRÅ och Swelarm

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar