Annons
Rekomenderas inte! Vid åska vistas du säkrast inomhus. Undvik höga föremål, träd och öppna ytor.
Rekomenderas inte! Vid åska vistas du säkrast inomhus. Undvik höga föremål, träd och öppna ytor.

Stanna inne när åskan går

Säkerhet

När väderkartan är täckt av otäcka åskmoln gör du bäst att hålla dig inomhus. På Skyddsnätet.se tipsar man om hur du håller dig säker under ett åskoväder.

Annons
Lita varken till gummisulor eller räkneramsor. Säkrast är att hålla sig inomhus. Det är rådet som Vernon Coray, professor vid avdelningen för elektricitetslära på Uppsala universitet, ger till sajten Skyddsnätet.se.

Ett åskoväder är alltid farligt men du kan minimera riskerna. Undvik stora öppna ytor och höga föremål eller träd. Säkrast är att vistas inomhus och då gärna i ett hus av betong då armeringsjärnen fungerar som åskledare. Rådet är att söka sig inomhus så fort åskmolnen hopas. Det går aldrig att förutse var blixten hamnar och även första blixten slår ner någonstans. Men andra ord, vänta inte på blixtarna.

Dra ur sladden

Väl inomhus gör du säkrast i att dra ut sladden till dina elektroniska apparater. I ett pressmeddelande från Siba år 2008 slår somrarnas åskoväder årligen ut hemelektronik för 100 000-tals kronor. Gör det till en vana att dra ut sladden. Ska du res bort så dra ut sladden innan du åker.

Åska året runt

SMHI berättar att åska framförallt förekommer på sommareftermiddagar. Men åska kan ske på alla tider på dygnet och vid alla årstider. På SMHIs sajt står det: ”Nära 2000 åskväder rasar ständigt i jordens atmosfär. På en viss plats i Sverige åskar det 5-20 dagar om året. Sverige träffas av omkring hundra tusen blixtnedslag varje år.”.

Så ta det säkra före det osäkra. Vid åska, gå inomhus och dra ut sladdarna. Njut sedan av det vackra, men farliga, skådespelet i tryggt förvar.

Mer information om åska hittar du här:

SMHIs kunskapsbank om åska

Skyddsnätet.se

Uppsala universitet, Allmänt om åskskydd, råd, skydd mm

 

Annons

Redaktionen rekommenderar

14 juli 2010

0 Kommentarer

0

Grannsamverkan stoppar tjuven

Grannsamverkan är en mycket bra metod för att minska risken för brott i villaområdet. Men det finns gränser för vad man får och bör göra inom ramen för...

0

10 knep som håller tjuven borta

När familjen åkt på semester och huset är tomt kan tjuven passa på. Här får du tio bra råd för hur du undviker inbrott och hur du kan skydda dig om...

0

Skydda ditt hem

Mitt hem är min borg, heter det. Alltför ofta kan man dock läsa i tidningarna att det inte är alla som tycker likadant. Under 2003 inträffade drygt 17...

0

Olika typer av larm

Det finns olika typer av larm. Allt från att komponera ditt eget larmsystem till att ansluta dig till något säkerhetsföretag.

1

Bekvämt åldrande i villan

Många ägnar med åren allt mer tid i hemmet och kraven på bekvämlighet och säkerhet ökar ju äldre man blir.

0

Hjälpmedel och bostadsanpassningsbidrag

Primärvården kan ge råd om vilka hjälpmedel som kan underlätta i hemmet och kan också hjälpa till med att skaffa dessa.

0

Planera för elsäkert hem

Elanläggningar åldras precis som allt annat i ett hus. Ju äldre villa desto större är risken att något händer. Hur elsäkert är ditt hem?

0

Tryggare ska ingen vara-så gör du hemmet säkrare för barnen

Så fort man landar i familjelivet med småungar blir trygghet mer än viktigt. Här visar vi några detaljer som gör ditt hus mer barnsäkert.

0

Se över brandvarnaren - dags för batteribytardag

Har du en brandvarnare hemma? Om inte - skaffa en - och om - tänk på att batterierna måste bytas åtminstone en gång om året!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons