Annons
Rekomenderas inte! Vid åska vistas du säkrast inomhus. Undvik höga föremål, träd och öppna ytor.
Rekomenderas inte! Vid åska vistas du säkrast inomhus. Undvik höga föremål, träd och öppna ytor.

Stanna inne när åskan går

Säkerhet

När väderkartan är täckt av otäcka åskmoln gör du bäst att hålla dig inomhus. På Skyddsnätet.se tipsar man om hur du håller dig säker under ett åskoväder.

Annons
Lita varken till gummisulor eller räkneramsor. Säkrast är att hålla sig inomhus. Det är rådet som Vernon Coray, professor vid avdelningen för elektricitetslära på Uppsala universitet, ger till sajten Skyddsnätet.se.

Ett åskoväder är alltid farligt men du kan minimera riskerna. Undvik stora öppna ytor och höga föremål eller träd. Säkrast är att vistas inomhus och då gärna i ett hus av betong då armeringsjärnen fungerar som åskledare. Rådet är att söka sig inomhus så fort åskmolnen hopas. Det går aldrig att förutse var blixten hamnar och även första blixten slår ner någonstans. Men andra ord, vänta inte på blixtarna.

Dra ur sladden

Väl inomhus gör du säkrast i att dra ut sladden till dina elektroniska apparater. I ett pressmeddelande från Siba år 2008 slår somrarnas åskoväder årligen ut hemelektronik för 100 000-tals kronor. Gör det till en vana att dra ut sladden. Ska du res bort så dra ut sladden innan du åker.

Åska året runt

SMHI berättar att åska framförallt förekommer på sommareftermiddagar. Men åska kan ske på alla tider på dygnet och vid alla årstider. På SMHIs sajt står det: ”Nära 2000 åskväder rasar ständigt i jordens atmosfär. På en viss plats i Sverige åskar det 5-20 dagar om året. Sverige träffas av omkring hundra tusen blixtnedslag varje år.”.

Så ta det säkra före det osäkra. Vid åska, gå inomhus och dra ut sladdarna. Njut sedan av det vackra, men farliga, skådespelet i tryggt förvar.

Mer information om åska hittar du här:

SMHIs kunskapsbank om åska

Skyddsnätet.se

Uppsala universitet, Allmänt om åskskydd, råd, skydd mm

 

Annons

Redaktionen rekommenderar

14 juli 2010

0 Kommentarer

0

Hemmet - en farlig plats?

I hemmets lugna vrå heter det, men statistiken talar ett annat språk. Det är i och runt våra hus vi skadar oss allra mest!

0

Bo säkert i villan även på äldre dar!

Självklart ska hemmet vara bekvämt och säkert även när man blivit lite äldre! Är du inte där riktigt än? Tänk framåt om du vill bo kvar bekvämt i villan...

0

Så får du ett barnsäkert hem

Barn är snabba och det kan vara svårt att hänga med när de nyfiket klättrar runt, drar i och känner på allt spännande runt om i villan. Därför är det...

2

Jimmy Schönning - Hur tänkte du?

Brandsläckaren har inte längre en undanskymd plats i hemmet. Med ny design har brandsläckaren sin plats i köket.

2

Håll koll på huset med GSM-larm

Att skaffa ett larm som bevakar villa eller sommarstuga behöver inte vara krångligt. Ett GSM-larm med kamera larmar direkt till din mobil om det försigg...

0

Tjuven undviker larm

Precis som vilken annan person som helst, vill även tjuvar göra det lätt för sig. Är det två hus att välja på, och det ena har larm, är det troligast...

0

Så blir du säker hemma

Vi talar om ”Hem, ljuva hem” och ”I hemmets lugna vrå”, men ofta tycks det snarare vara livsfarligt hemma. Varje år dör i snitt 1 900 personer i olyckor...

1

Bästa skyddet mot inbrott

Peter Bratt, Vi i Villas byggskadeexpert tipsar om hur vi kan skydda oss mot inbrott.

1

Bästa skyddet mot olyckor

Peter Bratt, Vi i Villas byggskadeexpert, tipsar om hur vi kan skydda oss mot olyckor.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons