Foto: Istockphoto

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Säkerhet

Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

Annons

Det är viktigt att din skorsten sotas regelbundet eftersom det bildas beläggningar i den när du eldar. Om du inte tar hand om din skorsten kan det börja brinna. 

– Oavsett hur bra ved du har bildas sotprodukter, säger Jan Tomtin, brandinspektör.

Hur ofta bör det sotas?

– Det beror på hur ofta du eldar. Det finns olika frister som myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram när det gäller sotning. Om du bor i villa och enbart eldar någon gång då och då, rekommenderar de att du sotar vart tredje år. 

Ska jag själv hålla reda på hur ofta jag måste sota?

– Ja. Allmänna råd och föreskrifter för vad som gäller för lokaleldstäder hittar du på Msb.se. Sök på MSBFS 2014:6.

Om jag inte vet när det är dags att sota – hur gör jag då?

– Gå in på din kommuns hemsida och läs vad som gäller där du bor, eller kontakta brandförsvaret så hänvisar de till vilken sotarmästare de har avtal med. Det enklaste är att därefter kontakta sotarföretaget där du får de senaste uppgifterna för din fastighet. 

 

Läs även: Så brandsäkrar du hemmet

 

Vad innebär en brandskyddskontroll?

Annons

– Villaägare har tre valmöjligheter när det gäller sotning: att låta kommunens sotare utföra sotningen, att anlita en annan behörig sotare som har rätt kvalifikationer, eller att sota själv. De två sista alternativen kan man välja om man söker dispens hos brandförsvaret först. I lagstiftningen står det att kommunen ansvarar för att sotningen utförs, och då tecknar vi avtal med sotaren. Men om du som fastighetsägare väljer att anlita en annan sotare eller att sota själv har vi ingen kontroll på det som görs. Ett sätt att kontrollera detta är att vi skickar ut en sotare som gör en brandskyddskontroll – alltså en okulär besiktning som innebär att vi tittar på om din anläggning är brandsäker och inte har några brister som kan leda till brand samt att vi får en indikation på om din sotning är bra gjord. Brandskyddskontrollen görs även fast det är kommunens sotare som utför rengöringen. 

Vad händer om jag inte får godkänt på brandskyddskontrollen?

– Om sotningen inte blir godkänd måste du åtgärda det, annars träder ett förbud för att använda eldstaden in.

 

Elda rätt

  • Ha så hög förbränning som möjligt, alltså torr ved och hög temperatur. Röken som kommer ur skorstenen ska vara så ljus som det bara går. 
  • Förvarar askan i något obrännbart, som en plåthink med lock. Ställ den på en plats där den inte har möjlighet att ta eld i något runtom.
  • Det finns regler för att byta ut eldstäder som är viktiga att följa. Kontakta Byggnadsnämnden för att se om de kräver en anmälan innan du köper en ny eldstad.
  • Ta även hem en sotare innan du börjar elda i din nya eldstad för att kontrollera att du har installerat den rätt.


Om Jan

Namn: Jan Tomtin.
Ålder: 55 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Är brandinspektör.

01 september 2017
 
Annons
Mer om Säkerhet

Smarta sidan - Hitta rätt bilförsäkring!

Säkerhet Bilförsäkringen är en trist utgift. Men det är enkelt att kolla om du betalar för mycket. Och varför inte ta tag i försäkringsfrågan när vinterdäcken ändå ska bytas och bilen vårfixas?

Tips mot inbrott: Här är husets svaga punkter

Säkerhet Var på villan är det lättast att bryta sig in? Här är före detta inbrottstjuven Christer Karlssons bästa tips för att skydda dig mot inbrott i huset.

Stoppa tjuven genom grannsamverkan

Säkerhet Grannsamverkan är ett bra sätt att försvåra för tjuven. Lennart Levander, brottsförebyggare vid Polisen, lyfter fram detta som en mycket viktig faktor...

Se upp för huspirater!

Säkerhet Har huspirater kapat ditt hus? Har du ett attraktivt hus med få eller inga lån är du i riskgruppen.

Slipp tjuven i sommar

Säkerhet Äntligen är det sommar! Men tyvärr är det inte bara du som tänker så, inbrottstjuvarna har sin högsäsong under semestertider. Här får du tips om hur du...

Grannsamverkan stoppar tjuven

Säkerhet Grannsamverkan är en mycket bra metod för att minska risken för brott i villaområdet. Men det finns gränser för vad man får och bör göra inom ramen för...

Är ditt hem rätt försäkrat

Säkerhet Bohaget växer oftast år för år. Men du har nog inte funderat på om det är tillräckligt försäkrat.

Håll tjuven borta

Säkerhet Det är under juli och december då många villor lämnas tomma som de allra flesta inbrotten sker, men det finns saker att göra för att avskräcka tjuven.

Krönika: Kanonvinter för långfärdsskridsko

Säkerhet De senaste två vintrarna har varit mediokra för långfärdsskridsko på Mälaren. Men denna vinter har varit riktigt bra. Maria och jag åkte skridskor 14...