Före detta grovt kriminelle Johan Viktor ger sina bästa tips för att undvika inbrott.
Före detta grovt kriminelle Johan Viktor ger sina bästa tips för att undvika inbrott. Foto: Istockphoto

Skydda ditt hus mot inbrott – tipsen du inte kan vara utan

Säkerhet

Vilken ingång är den största inbrottsrisken och vad kan man själv göra för att skydda sitt hus? Johan Viktor, före detta grovt kriminell och aktuell i tv-programmet ”Stoppa tjuven” ger dig sina värdefulla råd.

Annons

Kan en entrélampa med rörelsevakt skrämma bort inbrottstjuvar? Enligt Johan Viktor, före detta grovt kriminell, idag föreläsare, klientcoach och en av experterna i TV-programmet ”Stoppa tjuven”, är just utebelysning med rörelsedetektor ett enkelt knep.

– Att hamna mitt i ett ljus från en utelampa är något av det värsta en inbrottstjuv kan tänka sig. Det är en väldigt enkel sak som kan vara avgörande. Jag säger inte att det är säkert att det stoppar tjuven, men att göra det så obekvämt och jobbigt som möjligt att ta sig in osedd kan göra så att du antingen fördröjer tjuven eller får personen att gå någon annanstans.

Vad kan man mer göra för att säkra huset?

– Se över alla ingångarna i huset. Jag har sett så många hus som har påkostade säkerhetsdörrar, men sedan gör många misstaget att de glömmer bort fönsterlås eller brytskydd till altandörren – då kan man praktiskt taget bryta upp dem med en smörkniv, säger Johan Viktor.

– Många lägger väldigt mycket pengar på att renovera kök eller badrum, men tänker inte alls på dörrar, fönster och lås – för det är inte lika roligt att lägga pengar på något som inte ”syns”. Ändå är det märkligt att man lägger 40 000 kronor på att renovera köket, men att huset inte har ett enda ordentligt lås.

Hur viktigt är larm och larmetiketter?

– Larmetiketter är viktigt att sätta upp, men många inbrottstjuvar är väl medvetna om att alla som har etiketter inte har larm. Det allra bästa är att ha två larm: ett ordentligt tyst larm och ett enklare larm som inbrottstjuven får för sig går att klippa av – samtidigt som det tysta larmet går. Få inbrottstjuvar tar sig tiden att leta efter ett andra larm, säger Johan Viktor.

Vilket är det vanligaste misstaget många gör?

– Det är helt idiotiskt – men nästan alla människor har direkt innanför ytterdörren en skål, låda eller nyckelskåp med extranycklar, förrådsnycklar, bilnycklar. När man sedan fortsätter in i köket har 99 procent en större kökslåda där man förvarar pengar, pass, kontokort och andra ekonomiska handlingar. Ha lite mer fantasi! Du har ett helt hus med platser att gömma saker på. Tänk att om det är jobbigt för dig själv att hämta grejerna så blir det jobbigt för tjuven att hitta dem, säger Johan Viktor.

Ska man plocka undan saker som ligger synligt i fönstren?

– Fönster är som ett skyltfönster in i ditt hem. Om du vill visa upp hur mycket fina saker du har så gör det – men se då till att ha ett ordentligt skydd. En tjuv som rekar ser ofta i fönstren om det är värt att gå in eller inte.  Att ha lite saker framme kan göra att det ser mer ointressant ut för tjuven.

Är hund ett bra skydd mot inbrottstjuvar?

Annons

– Hundar avskräcker absolut – det spelar ingen roll om det är en stor eller liten hund. Hundar är jobbiga för tjuven.

Ska man byta lås när man flyttar till ett nytt hus?

– Jag tycker det. Jag skulle aldrig någonsin flytta in i ett hus utan att byta lås. Jag tror att det är ganska vanligt att nycklar cirkulerar i orätta händer. Varför ska man ens riskera att någon kan ta sig in?

Hur viktigt är grannsamverkan?

– Larm i all ära – men medvetenhet och grannsamverkan är väldigt viktigt. Om du vet med dig att dina grannar har åkt på semester och det står någon på deras tomt – gå ut och säg hej och fråga vad de gör där. Många gånger ser inte tjuven ut som man har tänkt sig, utan kan vara utklädd till glasmästare eller i byggkläder – det provade vi i programmet (”Stoppa tjuven”, reds. anm) och så länge jag var hel och ren ställde grannarna inga frågor alls.

Vad ska man tänka på när man reser bort?

– Be grannen tömma brevlådan, skotta eller klippa gräset så att det ser ut som att någon är hemma. På vintern är det särskilt viktigt då ligorna direkt kan se om någon är hemma eller inte. På sommaren tittar de mer på andra signaler och kan till och med ställa ett paket på din veranda för att se om någon tagit in det – om inte så vet de att du inte är hemma.

Johan Viktors 5 bästa tips för att inbrottskydda ditt hus:

  • Grannsamverkan är avgörande. Ifrågasätt och prata med människor du inte känner igen.
  • Lägg inte värdesaker synligt – det lockar tjuven att gå in. Finns det inget intressant framme går tjuven förmodligen någon annanstans.
  • Se över låsen på dörrar och fönster och säkra ALLA ingångar i hemmet.
  • Förlita dig inte till 100% på ett larm. Var medveten och tänk på småsaker.
  • Tänk på var du förvarar saker hemma. Ha inte kontokort och pass i lådor – det finns enkla och billiga värdeskåp. Om det är jobbigt för dig själv att hitta passen så är det jobbigt för tjuven med.

 

Foto: TV3/Peter Alendal

Om Johan Viktor

Ålder: 47 år

Bakgrund: Tidigare grovt kriminell som bland annat dömts till 13 år i fängelse för grovt narkotikabrott.

Yrke: Föreläsare och klientcoach på Fryshuset. Hjälper avhoppade gängkriminella till ett brottsfritt liv.

Aktuell: Som en av experterna i TV-programmet ”Stoppa tjuven” (TV3), där tidigare grovt kriminella visar hur lätt tjuvarna kan arbeta och vad man kan göra för att hindra dem.

Emelie Åberg
11 februari 2015

1 Kommentarer

2015-02-16
AO
0

Brandsäker i jul

Se till att brandsäkra ditt hem för en trevligare december! Denna månad drabbas de svenska hemmen av de flesta bränder, främst på grund av bortglömda...

0

Så skyddar du villan

Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar...

0

Smarta sidan - Bästa sjukförsäkringen får du som frisk

Alla bör se över sina försäkringar minst en gång om året. Den som har höga lånekostnader bör extra noga undersöka hur inkomsten förändras vid långvarig...

0

Bästa skyddet mot brand

Peter Bratt, Vi i Villas byggskadeexpert tipsar om hur vi kan skydda oss mot brand.

0

Skydda ditt hem

Mitt hem är min borg, heter det. Alltför ofta kan man dock läsa i tidningarna att det inte är alla som tycker likadant. Under 2003 inträffade drygt 17...

0

Hjälpmedel och bostadsanpassningsbidrag

Primärvården kan ge råd om vilka hjälpmedel som kan underlätta i hemmet och kan också hjälpa till med att skaffa dessa.

0

Anders Petters stuga står i ljusan låga…

Glömska, stress och slarv, okunskap och att man har alltför mycket omkring sig orsakar många bränder i juletid.

3

Lura tjuven

Semester och lov - dags att lämna huset obevakat? Här får du många kloka råd som lurar tjuven och gör att du lugnt kan resa hemifrån.

0

Så klarar du villan undan tjuvarna

God grannkontakt är den främsta försäkringen mot villainbrott. Fler knep om hur man lurar tjuven finns att läsa här.